Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Πέρασαν 54 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό του '66, που άλλαξε για πάντα την ιστορία της Ευρυτανίας

Ήταν λίγο μετά τις 4.00 τα ξημερώματα της 5ης Φεβρουαρίου του 1966, όταν η Ευρυτανία δέχεται το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου. Εννέα λεπτά μετά τον πρώτο σεισμό, που είχε μέγεθος 6,2 Ρίχτερ, έρχεται και δεύτερος, ενώ την καταστροφή ολοκληρώνουν δύο αλλεπάλληλες δονήσεις λίγο πριν από τις 5.00. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν ανάμεσα στα χωριά Βράχα και Μαυρομάτα, στα στενά του Μέγδοβα.seismos-1966-xalasmata1

Το πρώτο φως της ημέρας θα αποκαλύψει το μέγεθος της καταστροφής: μία γυναίκα νεκρή, 60 τραυματίες και τεράστιες υλικές ζημιές. Δεκαπέντε (15) ευρυτανικά χωριά αλλάζουν μεμιάς και μετατρέπονται σε ερείπια από γκρεμισμένα (ή ετοιμόρροπα) σπίτια, διαλυμένες εγκαταστάσεις και υποδομές. Συνολικά 731 κτίσματα καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ 2.040 σπίτια έπαθαν μη επισκεύασιμες βλάβες και μικρότερες ζημιές γύρω στα 4.318 σπίτια.

Το μεγαλύτερο τίμημα πληρώνουν τα χωριά Φουρνά, Βράχα, Βίνιανη, Νεράιδα, Καροπλέσι, Μολόχα, Κλειτσό, Μαυρομμάτα, Πετράλωνα, Χόχλια, Αγία Τριάδα, Άγιος Χαράλαμπος, Δάφνη, Μαραθιάς, Στένωμα, Παπαρούσι, Κρέντη και Κερασοχώρι. Χιλιάδες Ευρυτάνες βλέπουν μέσα σε λίγες στιγμές το βιός τους να καταστρέφεται, γίνονται άστεγοι εν μία νυκτί και ξεριζώνονται από την πατρογονική εστία.

Τους σεισμόπληκτους επισκέπτονται με ελικόπτερο την επομένη της τραγωδίας ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος μαζί με τη σύζυγό του και τότε Βασίλισσα Άννα Μαρία. Όπως έγραφε τότε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «…ο βασιλεύς εξέφρασεν αντιρρήσεις εις την χρησιμοποίησιν σκηνών διότι, ως είπεν, εις περίπτωσιν αλλαγής του καιρού ουδεμίαν θα παρείχον προστασίαν. Απεφασίσθη ως εκ τούτου η κατασκευή προχείρων καταυλισμών εκ ξύλινων παραπηγμάτων».

Ελήφθη απόφαση για την κατασκευή πρόχειρων καταυλισμών για την φιλοξενία των αστέγων: περισσότεροι από 5.500 άστεγοι φιλοξενήθηκαν σε 1.500 οικήματα του καταυλισμού, ενώ 600 οικογένειες αποφασίστηκε να φιλοξενηθούν στο Καρπενήσι, σχέδιο που δεν έγινε πράξη.

Από την πρώτη στιγμή, αρκετοί ερευνητές όπως ο Κομνηνάκης, Gupta, Rastogi και Stein συσχέτισαν την σεισμική δραστηριότητα με τη δημιουργία του Φράγματος των Κρεμαστών. seismos-1966-antiskina-paidia

seismos-1966-basilissa