Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

ev media-logo

Το "Κλειδί" στον Προυσό έχει… δίδυμο αδερφάκι, στον δρόμο Καλαμάτα-Σπάρτη μέσω Ταΰγετου (ΦΩΤΟ)

Επιβλητική, εντυπωσιακή και πολυφωτογραφημένη, η θέση Κλειδί, κοντά στο Μοναστήρι του Προυσού, αποτελεί σήμα κατατεθέν του ευρυτανικού φυσικού τοπίου. Ο στενός δρόμος περνά μέσα από ένα φυσικό τούνελ λίγων μέτρων που σχηματίζει ένας θεόρατος βράχος, με τον Καρπενησιώτη ποταμό στα αριστερά (όπως κατηφορίζουμε) και πανύψηλα βράχια να προκαλούν δέος και θαυμασμό για το κάλλος που δημιούργησε η Φύση και το «λιθαράκι» που έβαλε ο άνθρωπος.kalamata-sparti-braxos-tunel

Μοιάζει, αλλά δεν είναι στη θέση "Κλειδί". Βρίσκεται στην Πελοπόννησο

Κι όμως, αντίστοιχα εντυπωσιακό πέρασμα υπάρχει και στην Πελοπόννησο, με τις ομοιότητες μεταξύ των δύο σημείων να μπερδεύουν ακόμα και τους πιο... μυημένους. Ο λόγος γίνεται για τη διαδρομή που ενώνει τη Σπάρτη με την Καλαμάτα μέσω του Ταΰγετου και του φαραγγιού της Λαγκάδας.

Όπως και στη διαδρομή για τον Προυσό, υπάρχουν σημεία όπου τα βράχια χαμηλώνουν δημιουργώντας τούνελ και "μπαλκόνια", ενώ... ίδια είναι ακόμα και τα τσιμεντένια προστατευτικά στα πλάγια του δρόμου. Οι εικόνες αποδεικνύουν του λόγου το αληθές περί ομοιότητας.

taygetos tunel

Το σημείο της διαδρομής που ενώνει τη Σπάρτη με την Καλαμάτα μέσω του ΤαΰγετουDSC01401

Το "Κλειδί", λίγο πριν τον Προυσό Ευρυτανίαςkleidi prousos1

Και μια γενική άποψη της θέσης, παράλληλα του Καρπενησιώτη ποταμού