Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Άρθρο για τη σημερινή παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας, του κ. Καρκάνη Ιωάννη, Δασολόγου, αναπλ. Δασάρχη

kwniskos-woods1

Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε από τον ΟΗΕ Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του, αλλά και για την ανάγκη προστασίας του, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση. Μας δίνεται η ευκαιρία να τιμούμε την προσφορά του στην επιβίωση ολόκληρου του πλανήτη, σήμερα περισσότερο από ποτέ, εξαιτίας της διαρκώς επιδεινούμενης διαταραχής του οικολογικού ισοζυγίου του πλανήτη, αλλά και της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης που πλήττει την χώρα μας.

Τα δασικά οικοσυστήματα αποτελούν τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη συνιστώσα του φυσικού χερσαίου περιβάλλοντος και διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στην διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην προστασία των δασικών εδαφών, οικισμών και υποδομών, στον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και στην βελτίωση της ποιότητας του νερού. Παράλληλα προσφέρουν ξυλεία, βιομάζα, μη ξυλώδη προϊόντα, καθώς επίσης και την δυνατότητα ανάπτυξης και αξιοποίησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, συμβάλλοντας στην τοπική και Εθνική οικονομία. Η Δασική Υπηρεσία χωρίς να ξεχνά ότι κύριος σκοπός ύπαρξής της είναι "η φύλαξη και η προστασία των Δασών και των Δασικών εκτάσεων της περιοχής ευθύνης της" αξιοποιώντας το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτει, με την αειφορική διαχείριση των δασών προσφέρει θέσεις εργασίας και εισόδημα σε ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού των ορεινών – ημιορεινών περιοχών του Νομού, μεγιστοποιώντας την Δασική Παραγωγή και δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούν αρκετές επιχειρήσεις επεξεργασίας και εμπορίας ξύλου.

Τα τελευταία χρόνια παρόλη την αποδυνάμωση, την έλλειψη προσωπικού, την έλλειψη μέσων και την πλημμελή χρηματοδότηση οι δασικές υπηρεσίες συνεχίζουν να παράγουν έργο και να προστατεύουν τα δημόσια αγαθά, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που τους παρέχονται.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας το Δασαρχείο Καρπενησίου καλεί όλους τους συμπολίτες μας, να σταθούν σύμμαχοι και συμπαραστάτες του δάσους και της μοναδικής ομορφιάς του τόπου μας και να συνδράμουν με τις δικές τους δυνάμεις ο καθένας, την προσπάθεια που καταβάλλει η Δασική Υπηρεσία.

 

 Ο Αναπληρωτής Δασάρχης

 Καρκάνης Ιωάννης

 Δασολόγος