Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

«...το τού κρείττονος ξυμφέρον». Ο Κων/νος Καραγιαννόπουλος* γράφει για τον Αμβρόσιο και τον Μητροπολίτη Καρπενησίου

ambrosios1

«Αν σας έλεγε κάποιος ότι η Θεογονία του Ησίοδου είναι το εγκυρότερο κείμενο περί της δημιουργίας του κόσμου, τι θα του απαντούσατε; Αν σας λέγανε πως οι ανθρωπολογικές μελέτες του Αναξαγόρα είναι οι μόνες πηγές που δίνουν την ουσία και την γνώση περί της ανάπτυξης των ανθρώπινων κοινωνιών, τι θα σκεφτόσασταν; Εάν οι βουλευτές ασκούσαν την εξουσία τους βασισμένοι μονάχα στον Πλάτωνα, πως θα αντιδρούσατε; Φαντάζομαι πως και στις τρεις περιπτώσεις θα θεωρούσατε τα άτομα αυτά ψυχωσικά ή κάτι ανάλογο.

Κι όμως, εδώ κι αιώνες, η Χριστιανική Εκκλησία έχει χτίσει την απολυταρχία της επάνω στις μυθολογίες των ιερών της βιβλίων και κανείς δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό εναντίον της. Η δύναμή της είναι καταλυτική. Κι ο λόγος της πάνω από τον λόγο του καθενός.

Μετά την φαρσοκωμωδία της δίκης του Μητροπολίτη Αμβρόσιου, ως πολίτης, θεώρησα αναγκαίο να ζητήσω από τον Δεσπότη (...είδατε που οι τίτλοι φανερώνουν καθαρά την αληθινή τους φύση;...) του τόπου να πάρει θέση. Διότι, όπως ανέφερα και στην επιστολή μου,  “η ρατσιστική προπαγάνδα έχει μπει πλέον και στα σχολεία μας κι αν δεν γίνει τώρα κάτι, πολύ φοβάμαι πως μας περιμένουν δύσκολες μέρες”. Πίστεψα πως ο ιεράρχης που διακονεί τον τόπο και μιλά για ανιδιοτελή αγάπη, θα νιώσει το χρέος που φέρει ο ρόλος του. Πίστεψα πως κάτι θα μπορούσε να φωτίσει μέσα στο έρεβος, ενός δόγματος διαποτισμένου από τον φόβο και την ενοχή. Πίστεψα πως κάτι μπορούσε να αλλάξει.

Αλλά, φευ, η γλύκα της εξουσίας είναι φθοροποιός. Και οι συνειδήσεις πασατέμπος στα χέρια της. Απάντηση στην επιστολή μου δεν έλαβα ποτέ κι ούτε -φυσικά- ο κ.κ. Γεώργιος  συμπεριέλαβε στις ομιλίες του το θέμα του ρατσιστικού λόγου των ιεραρχών.

Κρίμα· γιατί όταν έλαβε το αξίωμα του, όλοι μας χαρήκαμε- ελπίζοντας πως οι μέρες του κοτζαμπασισμού είχαν τελειώσει.

Άλλη μια διάψευση, ανάμεσα στις τόσες, για τούτο τον τόπο...».

 

Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος γεννήθηκε στο Καρπενήσι το 1989.

Ασχολείται με τη δημοσιογραφία, την κριτική λογοτεχνίας και την ποίηση. Η Βαβέλ (εκδόσεις Anima, 2017) είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή.