Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Διαμαρτύρονται για τις ημερομηνίες των ενδοσχολικών. Επιστολή εκπαιδευτικών της Ευρυτανίας

Με αφορμή την ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας του χρονοδιαγράμματος των φετινών ενδοσχολικών εξετάσεων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η Παρέμβαση Εκπαιδευτικών νομού Ευρυτανίας απέστειλε επιστολή «…εκφράζοντας την δυσφορία εκπαιδευτικών και μαθητών».gel-kthrio1

Οι καθηγητές κάνουν λόγο για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα όσον αφορά στις ενδοσχολικές εξετάσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ), με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το έργο μαθητών και εκπαιδευτικών. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Οι μαθητές/τριες της Γ’ τάξης των ΕΠΑΛ εξετάζονται σε πέντε έως εννέα μαθήματα ενδοσχολικά οπότε θα αναγκαστούν να γράφουν δύο μαθήματα την ίδια μέρα (!) ενώ θα έχουν μία ή και καμία μέρα για ξεκούραση και προετοιμασία για τις Πανελλαδικές.

Στην Α’ Λυκείου των ΓΕΛ οι μαθητές /τριες πρέπει να γράψουν 13 μαθήματα σε 10 μέρες. Στην Β’ Λυκείου, 16 μαθήματα σε 10 μέρες. Θα υπάρξουν επομένως διπλά-εξεταζόμενα μαθήματα σε δύο βάρδιες την ίδια μέρα. Στα γυμνάσια ο χρόνος είναι ασφυκτικός από Παρασκευή 1/6 έως Τετάρτη 6/6, για να χρησιμοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί αμέσως μετά ως επιτηρητές στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Οι μαθητές καλούνται να συμμετέχουν σε μία επίπονη δοκιμασία άγχους, φθοράς και αγωνίας χωρίς ανάσα. Οι καθηγητές πολλοί από τους οποίους μετακινούνται σε 2, 3, 4 σχολεία, θα κάνουν… αγώνα δρόμου μεταξύ εισηγήσεων, επιτηρήσεων, διορθώσεων, καταχωρήσεων, εξαγωγή αποτελεσμάτων».

«Ανεξάρτητα από το θέμα της αναγκαιότητας αυτού του τύπου των εξετάσεων», καταλήγουν οι συνδικαλιστές, «…θεωρούμε ότι το υπουργείο θα μπορούσε να μεριμνήσει για να διατεθεί περισσότερος χρόνος στην όλη διαδικασία. Εκτός εάν το χρονοδιάγραμμα δεν είναι προϊόν αβλεψίας ή άγνοιας της σχολικής πραγματικότητας και αποτελεί πρόβα του εντατικοποιημένου σχολείου που ετοιμάζουν.».