Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Θεοφάνης Παναγιωτόπουλος γράφει για την ποιήτρια Ευγενία Οικονομοπούλου

Πρόσφατα διάβασα την ποιητική συλλογή «Για ένα κομμάτι γης» της Ευγενίας Οικονομοπούλου από τις εκδόσεις Άνεμος. Η συλλογή χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες όπως τέσσερα είναι και τα στοιχεία της φύσης: Φωτιά, Αέρας, Νερό και Γη - τα οποία εναλλάσσονται στον αέναο κύκλο της ζωής – όπως σημειώνει η ίδια. Στοιχεία θα έλεγα που κατέχουν σημαντικό ρόλο σ’ ολόκληρο το βιβλίο.

806

Η ποιήτρια Ευγενία Οικονομοπούλου καταπιάνεται με έννοιες όπως: το παρελθόν αλλά και το μέλλον, τη φθορά και την αφθαρσία, την λησμονιά, την σιωπή, την μνήμη, την ζωή αλλά και τον θάνατο.

Μέσα από την ιδιαίτερη ποιητική της γραφή η ποιήτρια μας κάνει κοινωνούς στο θαύμα της σύνθεσης και συγχρόνως της αποσύνθεσης του κόσμου γενικότερα αλλά και του ατόμου ειδικότερα.

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε το εξής:

Η φύση είναι το συστατικό από το οποίο αποτελείται η ύπαρξη μας.

Τα τέσσερα στοιχεία της εναλλάσσονται στον αέναο κύκλο της ζωής, στη γη ετούτη που βρέθηκαν οι ψυχές μας. Πλέουμε μέσα στα κύματα του σύμπαντος, απειροελάχιστη είναι η μορφή μας.

Στον καθένα, αντιστοιχεί κι ένα κομμάτι γης,

μέσα από τον κλήρο που του έλαχε.

Σεβάσου αυτό που σου δόθηκε κι αγάπησε το.

Σεβάσου τον εαυτό σου και πρόσεχέ τον.

Γίνε ένα με την φύση σου.

Στροβιλίσου στον άνεμο και γύρισε πίσω

στον τόπο που γεννήθηκες, εκεί που οι παφλασμοί

και τα κοχύλια βασιλεύουν.

Σύντομο βιογραφικό:

Η Ευγενία Οικονομοπούλου γεννήθηκε στους Αγίους Αναργύρους, όπου και ζει. Είναι ψυχοθεραπεύτρια και ως ραδιοφωνικός παραγωγός παρουσιάζει τη διαδικτυακή εκπομπή, όπου προβάλλεται το έργο ποιητών και λογοτεχνών. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.).

Εργογραφία:

«Το τριαντάφυλλο που μου χάρισες», Όστρια, 2016

«Α και Ω της ζωής, ο Έρωτας», Όστρια, 2016

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο», Έλευσις και Υδράνη, 2017