Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023

ev media-logo

Αρχίζει και θα διαρκέσει τρεις ημέρες, το ιστορικό παζάρι της «Σωτήρας», στην Ανατολική Φραγκίστα

Ονομαστό εδώ και πολλές δεκαετίες, με πορεία φθίνουσα τα τελευταία χρόνια αλλά αντιστεκόμενο ακόμα, το Παζάρι της «Σωτήρας» στην Ανατολική Φραγκίστα (από τον ομώνυμο ιστορικό ναό που είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος) διεξάγεται και φέτος, το τριήμερο 17 με 19 Αυγούστου 2019.pazari600b

Η εμποροπανήγυρη, που κάποτε αποτελούσε πόλο έλξης για χιλιάδες ανθρώπους, από την Ευρυτανία, την Αιτωλοακαρνανία και άλλες περιοχές της Ρούμελης και της Θεσσαλίας, αποτελεί ακόμα μια καλή επιλογή για βόλτα, αγορές, φαγοπότι και διασκέδαση (με παραδοσιακή ζωντανή ορχήστρα), σε μια πανέμορφη τοποθεσία, κάτω από τα βαθύσκιωτα αιωνόβια πλατάνια. Οι καταναλωτές θα βρουν πάγκους με είδη ένδυσης, υπόδησης, είδη σπιτιού, χαλβάδες, μέλι, ντόπια τυριά κ.α.

Για το παζάρι της Σωτήρας γράφει ο Σύλλογος Αν. Φραγκίστας «Οι Δώδεκα Απόστολοι»:

«Η πολιτιστική ζωή της Ανατ. Φραγκίστας, δεν διαφέρει απ' αυτή της περισσότερης Ευρυτανίας. Το κομβικό της σημείο βέβαια, σαφώς και διαμόρφωσε ένα πιό ανοιχτό χαρακτήρα και σε σύγκριση με κάποια άλλα χωριά, βοηθούντος δε και του γεγονότος της επιρροής που τύχαινε από τους αποδήμους της, την καθιέρωσε σαν ένα χωριό που έκανε ένα από τα μεγαλύτερα παζάρια της Κεντρικής Ελλάδας.

Στην καρδιά του καλοκαιριού, για ένα τριήμερο η Σωτήρα γινόταν για μερικές ημέρες το κέντρο της εμπορικής ζωής όλης της Κεντρικής Ελλάδας. Εκεί πήγαιναν να πουλήσουν τα αγροτοκτηνοτροφικά κυρίως προίόντα τους όλοι οι Ευρυτάνες και νομάδες κτηνοτρόφοι των Αγράφων, να γλεντήσουν και να 'κλείσουν'. δουλειές Φυσικά στις ημέρες μας, το παζάρι δεν μοιάζει με το παλιό. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στο εμπόριο έχουν παραμερίσει τις παραδοσιακές συνήθειες και το αλλοίωσαν.

Πάραυτα όμως, το παζάρι συγκεντρώνει ακόμα ένα σεβαστό αριθμό προσκυνητών και εμπόρων και κάθε χρόνο στις 17-18-19 Αυγούστου γίνεται εξαιρετικό πανηγύρι κάτω από τα πλατάνια της πανέμορφης Σωτήρας.».