Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Στο Καρπενήσι, ολόκληρο το καλοκαίρι η θερμοκρασία ανέβηκε πάνω από τους 30 βαθμούς μόλις… πέντε φορές (!) - Η «ακτινογραφία» του καιρού

Επιεικώς… δροσερό θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το εφετινό καλοκαίρι στον νομό Ευρυτανίας. Οι ζεστές ημέρες ήταν μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού, ενώ οι βροχές ήταν περισσότερες από κάθε άλλη φορά τα τελευταία -αρκετά- χρόνια. Σχεδόν κάθε βράδυ ήταν… απαραίτητη η ζακέτα στο κέντρο της πόλης, ενώ αισθητή ήταν η ψύχρα τα πρωινά.

karpenisi-sunny1

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τις μετρήσεις του νέου Μετεωρολογικού Σταθμού που λειτουργεί στον χώρο του Τμ. Δασοπονίας Καρπενησίου, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από την κεντρική πλατεία.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα (80 και πλέον ημέρες), η μέγιστη θερμοκρασία στο Καρπενήσι ξεπέρασε τους τριάντα (30) βαθμούς Κελσίου ΜΟΝΟ πέντε φορές -και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει έως το τέλος Αυγούστου.

Πιο αναλυτικά, τον μήνα Ιούνιο η μέγιστη θερμοκρασία ήταν 29,4 βαθμοί Κελσίου (στις 8/6), με τη μέση θερμοκρασία να διαμορφώνεται μόλις στους 17,6c. Παράλληλα, οι ημέρες με βροχή ανήλθαν σε 12!

Τον Ιούλιο ο καιρός… προσπάθησε να προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής. Συνολικά πέντε φορές το θερμόμετρο έγραψε άνω των 30 βαθμών, με μέγιστη τους 31,7c (στις 22/7). Κάπως έτσι ο Μ.Ο. θερμοκρασίας ανέβηκε κατά τρεις βαθμούς σε σύγκριση με τον Ιούνη και ανήλθε στους 20,7 βαθμούς. Οι βροχές ήταν λιγότερες (8 ημέρες), ωστόσο η ισχυρή καταιγίδα της 31/7 προκάλεσε προβλήματα (πλημμυρικά φαινόμενα στην εμποροπανήγυρη).

Ο Αύγουστος δεν διαφοροποιήθηκε σημαντικά, καθώς οι δροσιές, ελέω βοριάδων, κυριάρχησαν. Η μέγιστη θερμοκρασία έφθασε μόλις στους 28 βαθμούς, ενώ ο Μ.Ο (μέχρι τις 22/8) φθάνει στους 19,7c. Έχει βρέξει πέντε φορές (πιθανόν θα αυξηθεί ο αριθμός ως το τέλος του μήνα).

Για να έχουμε συγκριτικά μεγέθη, να αναφέρουμε πως το 2017 η μέγιστη θερμοκρασία στη γειτονική Μυρίκη (δεν λειτουργούσε πέρυσι σταθμός στο Καρπενήσι) ανέβηκε άνω των 30c περισσότερες από 25 φορές...