Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

[ΦΩΤΟ] Από την ιστορική Παλαιά Βίνιανη, στους καταρράκτες του Μέγδοβα και στο επιβλητικό, μονότοξο πέτρινο Γεφύρι

Πραγματικά αναρίθμητες είναι οι ομορφιές της Ευρυτανίας, με δεκάδες γνωστούς ή άγνωστους «θησαυρούς» της φύσης να καλούν τον περιηγητή να τους ανακαλύψει, να περπατήσει σε βουνά, μονοπάτια, φαράγγια και ποτάμια…6

Το πέτρινο Γεφύρι της Βίνιανης, στον ποταμό Μέγδοβα, αριστούργημα της λαϊκής αρχιτεκτονικής

Συγκινήσεις και πολύ όμορφες εικόνες χαρίζει στον επισκέπτη ο Μέγδοβας (ή Ταυρωπός), που ξεκινά από τα θεσσαλικά Άγραφα, διασχίζει την Ευρυτανία και καταλήγει στη Λίμνη Κρεμαστών. Τα «Ευρυτανικά Νέα» πρόσφατα πραγματοποίησαν ένα μίνι οδοιπορικό, με σημείο εκκίνησης την ιστορική Παλαιά Βίνιανη και κατάληξη το πέτρινο μονότοξο Γεφύρι, διαδρομή στην οποία ο πεζοπόρος διασχίζει τμήμα του Μέγδοβα -με άνεση και ασφάλεια κατά τους θερινούς μήνες.

Το επιβλητικό γεφύρι της Βίνιανης (μήκους 33 μέτρων) βρίσκεται χτισμένο μεταξύ του ομώνυμου χωριού και του Στενώματος στο Μέγδοβα, στο μονοπάτι που συνέδεε το Καρπενήσι με τα Άγραφα. Μέχρι και την κατασκευή της σιδερένιας γέφυρας τύπου Μπέλεϋ στο Παρκιό, το γεφύρι αυτό ήταν το μοναδικό πέρασμα του ποταμού Μέγδοβα.

Παλιά Βίνιανη - Καταρράκτες - Πέτρινο Γεφύρι

Ξεκινήσαμε την πορεία μας από το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Π. Βίνιανης, με κατεύθυνση νότια. Ακολουθώντας τον παλιό δρόμο του χωριού, που διασχίζει την ανατολική πλευρά του, συναντάμε κάθετα σε αυτόν τον κεντρικό χωματόδρομο του χωριού.

9

Περνώντας δίπλα από το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων

Στο σημείο αυτό βρίσκεται μια ξύλινη πινακίδα, που δείχνει την πορεία του μονοπατιού. Τον Οκτώβρη του 2016, ομάδα προσκόπων ανέλαβε τον καθαρισμό και σηματοδότηση του μονοπατιού, που είχε εγκαταλειφθεί επί δεκαετίες. Η σήμανση είναι με κόκκινο χρώμα αλλά σχετικά αραιή, ενώ τα πεσμένα δέντρα σε κάποια σημεία κόβουν προσωρινά την πορεία προς το ποτάμι. Τα όποια εμπόδια ξεπερνιούνται εύκολα και σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα βατό, ξεκούραστο και κατηφορικό μονοπάτι, που μας οδηγεί σχετικά σύντομα ως τον Μέγδοβα.1

Κατηφορίζοντας στον Μέγδοβα μέσω μονοπατιού. Τα σημάδια είναι κόκκινα με τη μορφή βέλους

Φθάνοντας στην κοίτη του ποταμού, ακολουθούμε τη ροή του νερού και ύστερα από περίπου 250 μέτρα, στα δεξιά μας θα αντικρίσουμε μια μικρή ρεματιά. Την ακολουθούμε και φθάνουμε στους Καταρράκτες της Βίνιανης. Στο σημείο αυτό αξίζει μια στάση, ώστε να απολαύσουμε το μικρό φαράγγι , που καλύπτεται από βαθύσκιωτα πλατάνια καθ’ όλη τη διάρκειά του. Διαθέτει τρεις μικρούς καταρράκτες, με τον μεγαλύτερο ύψους 25-30 μέτρων. Το φαράγγι είναι εξοπλισμένο με σχοινιά, απαιτεί όμως προσοχή. Σε ζεστές ημέρες, μια βουτιά στις φυσικές λιμνούλες του φαραγγιού είναι… επιβεβλημένη.4

biniani petrino_gefyri_monopati_4

Στους καταρράκτες αξίζει μια στάση και μια... βουτιά

Βγαίνοντας πάλι στην όχθη του ποταμού, ακολουθούμε την ροή του και μετά από περίπου 30’ πορείας, αντικρίζουμε το επιβλητικό πέτρινο Γεφύρι της Βίνιανης. Εδώ θα σταματήσουμε για τις απαραίτητες φωτογραφίες, θαυμάζοντας ένα πραγματικό αριστούργημα της λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Στο γεφύρι της Βίνιανης φτάνει και δασικός δρόμος ο οποίος (τουλάχιστον φέτος) βρίσκεται σε καλή κατάσταση και μπορούν να τον διασχίσουν και συμβατικά ΙΧ.

Powered by Wikiloc

Η πορεία που ακολουθήσαμε είχε μήκος περίπου 3,7χλμ, που καλύπτονται σε λιγότερο από δύο ώρες

2

3

Η στάθμη του νερού είναι συνήθως χαμηλή τέτοια εποχή και η διάσχιση του Μέγδοβα απλή υπόθεση

8

biniani petrino_gefyri_monopati_23