Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Στους 8 βαθμούς έπεσε η ελάχιστη θερμοκρασία σήμερα το πρωί στην κοιλάδα της Ποταμιάς

Μεταξύ των πιο ψυχρών περιοχών πανελλαδικά -ως προς τις ελάχιστες θερμοκρασίες- συγκαταλέγεται τις τελευταίες ημέρες η Κοιλάδα της Ποταμιάς (Καρπενησιώτη), σύμφωνα με τις μετρήσεις του Μετεωρολογικού Σταθμού στο ύψους του Βουτύρου.meteo1

Η ξαστεριά και η άπνοια κατά τη διάρκεια της νύχτας επέφεραν τη θερμοκρασιακή αναστροφή, με τη θερμοκρασία να πέφτει το πρωί της Δευτέρας (3/9) στους 8.3 βαθμούς Κελσίου. Είχαν προηγηθεί ελάχιστες 9,2c και 8,6c το Σαββατοκύριακο, με την Ποταμιά να βρίσκεται στη λίστα με τις μικρότερες ελάχιστες πανελλαδικά.

Η αναστροφή

Οι χαμηλές θερμοκρασίες στην κοιλάδα της Ποταμιάς (και γενικότερα σε περιοχές με αντίστοιχη μορφολογία, πχ Κεφαλόβρυσο, Μεσοχώρα κ.α.) εξηγούνται με το φαινόμενο της αναστροφής.

«Θερμοκρασιακή αναστροφή» λέγεται το φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασία του αέρα αυξάνεται τοπικά με το ύψος, αντί να μειώνεται όπως κανονικά συμβαίνει. Για παράδειγμα αυτά τα βράδια-πρωινά στα 700μ. της Ποταμιάς έχει περισσότερη ψύχρα σε σχέση λ.χ με το Καρπενήσι των 1.000 μέτρων. Και αυτό γιατί η αναστροφή λαμβάνει χώρα τη νύχτα σε κοιλάδες όταν κρύος αέρας ρέει από τις πλαγιές προς τον πυθμένα της κοιλάδας λόγω βαρύτητας. Ο αέρας εκεί είναι ψυχρότερος από ό,τι υψηλότερα.