Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

ev media-logo

"Πανταβρέχει", το πιο λαμπερό διαμάντι στο στέμμα της Ευρυτανίας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Δυσπρόσιτο, με φήμη που ξεπερνά τα όρια της μικρής Ευρυτανίας, το «Πανταβρέχει» αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση στον κατάλογο των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους του νομού, ένα αξιοθέατο που… επιβάλλεται να επισκεφθεί κανείς -τουλάχιστον- μια φορά στη ζωή του.18

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Το «Πανταβρέχει» δεν είναι ένα συνηθισμένο φαράγγι με την κλασική έννοια του όρου, αλλά αποτελεί το στενότερο σημείο του Κρικελοπόταμου, νότια από τα βουνά Καλιακούδα και Πλατανάκι, ανάμεσα στα χωριά Ρωσκά και Δολιανά (Στουρνάρα). Κάθε καλοκαίρι, εκατοντάδες άνθρωποι, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, επισκέπτονται (οργανωμένα ή όχι) το «Πανταβρέχει», γοητευμένοι από την άγρια ομορφιά και «σκληράδα» του τοπίου, την πολυποίκιλη βλάστηση και την ενδιαφέρουσα πλούσια πανίδα.

Η ονομασία

Όντως… πάντα βρέχει; Ναι, η ονομασία του προήλθε από το γεγονός πως σε ένα σημείο του, μήκους περίπου 100 μέτρων, τα νερά πηγών από ψηλά καταλήγουν στο ποτάμι, σχηματίζοντας καταρράκτες και δίνοντας την αίσθηση βροχής σ’ όποιον στέκεται από κάτω. Το συγκεκριμένο αποτελεί το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο του φαραγγιού, το αποκορύφωμα της ομορφιάς του τοπίου, την αιτία που πολλοί καλύπτουν ακόμα και εκατοντάδες χιλιόμετρα για να ζήσουν από κοντά τη μαγεία του.

Η διάσχιση

Η διάσχιση του Κρικελλοπόταμου στο «Πανταβρέχει» δεν είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία και δεν θα πρέπει να φοβίζει, καθώς ενδείκνυται ακόμα και για παιδιά -υπό την επίβλεψη ενήλικα.

Αρχίζει από τη γέφυρα που ενώνει Δολιανά και Ρωσκά, με πορεία νότια, όπως κυλά το νερό. Από το σημείο αυτό μέχρι και τους καταρράκτες θα χρειαστεί να καλύψουμε απόσταση περίπου ενός (1) χιλιομέτρου, που απαιτεί περίπου μία ώρα με περπάτημα είτε μέσα στο ποτάμι, είτε σε κροκάλα και ενίοτε ξεπερνώντας φυσικά εμπόδια βράχων.10

Σε 2-3 σημεία, η στάθμη του νερού φθάνει (ανάλογα τη χρονιά) περίπου ως τη μέση μας, και έτσι θα χρειαστεί να… βραχούμε. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει ο επισκέπτης να έχει προνοήσει να προστατέψει τα προσωπικά του αντικείμενα, είτε αφήνοντάς τα στο ΙΧ είτε αποθηκεύοντάς τα σε αδιάβροχη τσάντα. Λόγω του νερού, ορισμένα σημεία παρουσιάζουν αυξημένη ολισθηρότητα και θέλουν προσοχή. Μαζί μας θα πρέπει να έχουμε, επίσης, πετσέτα, μαγιό (ή δεύτερο σορτς), μια ακόμα μπλούζα και ένα ακόμα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και κάλτσες.

Κατά μήκος της διαδρομής, αρχικά εντυπωσιάζουν οι γεωλογικοί σχηματισμοί ένθεν κακείθεν του φαραγγιού, με τα παιχνιδίσματα από το φως του ηλίου με το νερό να δημιουργούν μικρά ουράνια τόξα, σαν σε σκηνικό παραμυθιού.

Προχωρώντας βαθύτερα στο «Πανταβρέχει», τα νερά πληθαίνουν και μικροί καταρράκτες ξεπηδούν δίπλα μας, αποτελώντας τον ιδανικό οιωνό όσων θα συναντήσουμε. Σε μερικά σημεία δε, σχηματίζονται φυσικές μικρές λίμνες (γούρνες), όπου οι τολμηροί που αψηφούν τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του νερού, βουτούν.

Λίγο αργότερα, το «Πανταβρέχει» αποκαλύπτει το μεγαλείο της ομορφιάς του, με καταρράκτες παγωμένου, κρυστάλλινου νερού να κατακλύζουν το τοπίο για περίπου εκατό μέτρα. Πρόκειται για μια φυσική τεχνητή βροχή που διαρκεί 365 μέρες τον χρόνο, ένα φυσικό φαινόμενο απλό στην εξήγηση αλλά συνάμα τόσο εντυπωσιακό και μαγευτικό. Τα νερά πέφτουν με μεγάλη ορμή από ύψους 20 μέτρων και γύρω τους σχηματίζονται ξανά φυσικές πισίνες, ιδανικές για μια δροσερή (ή μήπως παγωμένη;) βουτιά.

Powered by Wikiloc

Η πρόσβαση

Από Καλιακούδα

Η πρόσβαση στο «Πανταβρέχει» δεν είναι… απλή υπόθεση. Για τους διαμένοντες στο Καρπενήσι, η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι η ο χωματόδρομος που ανεβοκατεβαίνει την Καλιακούδα (με αφετηρία τον Άγιο Αθανάσιο Μεγ. Χωριού), περνά από το χωριό Δολιανά και φθάνει στο ποτάμι. Διαρκεί περίπου 1,5 ώρα και απαιτεί όχημα 4X4 ή -σε ιδανικές συνθήκες- ψηλό ΙΧ. Η διαδρομή φθάνει ως το διάσελο της Καλιακούδας, σε υψόμετρο 1750μ, και κατόπιν κατηφορίζει νότια προς τον Κρικελλοπόταμο· οι στροφές και τα «πέταλα», πραγματικά… ατελείωτα.

Από Πρόδρομο - Ρωσκά

Μια ακόμα επιλογή είναι μέσω του άξονα Προυσός-Τόρνος-Καστανιά-Πρόδρομος, με τελευταίο χωριό τη Ρωσκά. Από εκεί κατηφορίζουμε νότια και φθάνουμε στη γέφυρα Ρωσκάς-Δολιανών. Πρόκειται για μια διαδρομή που περιλαμβάνει άσφαλτο μέχρι τον Πρόδρομο. Το κομμάτι Πρόδρομος-Ρωσκά είναι δασικός δρόμος 8χλμ, συνήθως σε καλή κατάσταση ακόμα και για συμβατικά ΙΧ. Χωματόδρομος, αλλά σύντομος, είναι το τμήμα Ρωσκά-Πανταβρέχει.

Από Δομνίστα-Ρωσκά

Στη Ρωσκά μπορούμε, επίσης, να φθάσουμε και από τη Δομνίστα. Μετά το χωριό θα κατευθυνθούμε προς τους οικισμούς Σκοπιά, Άγιος Χαράλαμπος, Καστανούλα, προτού καταλήξουμε στη Ρωσκά και κατόπιν στο Πανταβρέχει. Είναι χωματόδρομος πολλών χιλιομέτρων και δεν ενδείκντυται για συμβατικά ΙΧ. Στον άξονα αυτόν βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλο έργο ασφαλτόστρωσης, που θα μεταβάλλει άρδην την υπόθεση «πρόσβαση στο Πανταβρέχει».

ΠΡΟΣΟΧΗ. Η διάσχιση του φαραγγιού «Πανταβρέχει» είναι εφικτή και ασφαλής ΜΟΝΟ κατά τους θερινούς μήνες και κυρίως από Ιούνιο έως Αύγουστο. Τον χειμώνα ο Κρικελλοπόταμος «φουσκώνει» και τα νερά του είναι πολλά και ορμητικά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

12

11

9

8

7

6

13

14

15

16

19

18