Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

«Κωλογλέπ'», το λαξευμένο στα βράχια μονοπάτι που ένωνε τη Ρωσκά με την Καστανούλα - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Δεκάδες είναι τα σημεία φυσικού κάλλους στην Ευρυτανία που μένουν μακριά από τα «φώτα» της δημοσιότητας και δεν περιλαμβάνονται σε κανέναν «τουριστικό οδηγό»… Στην εσχατιά του δήμου Καρπενησίου, στους πρόποδες της επιβλητικής Καλιακούδας, πάνω από τον Κρικελλοπόταμο, υπάρχει ένα μονοπάτι που περπατιέται από ελάχιστους πλέον, κάποτε όμως αποτελούσε τη μοναδική σύνδεση ανάμεσα στη Ρωσκά και τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής -με πρώτο οικισμό την Καστανούλα.monopati kologlep_roska_10

Φέρει το… ασυνήθιστο όνομα «Κωλογλέπ’», που του δόθηκε λόγω της μορφολογίας του σε κάποιο ανηφορικό, καγκελωτό σημείο (στην αρχική του χάραξη), όπου ο τελευταίος μπορούσε να δει τα… οπίσθια του προπορευόμενου πεζοπόρου.

Πρόκειται για ένα μονοπάτι με εντυπωσιακό πλάτος (ακόμα και 3 μέτρα!) και μεγάλη ποικιλία τοπίων και εικόνων για τον επισκέπτη, αφού άλλοτε διασχίζει δασική έκταση και άλλοτε περνά δίπλα από πανύψηλα βράχια, λαξευμένο πάνω τους και αρμονικά δεμένο στη φύση. Σε μεγάλο τμήμα του, οι κάτοικοι της περιοχής χρειάστηκε να κατασκευάσουν πετρόχτιστα τοιχία που φθάνουν ακόμα και τα δέκα μέτρα σε ύψος, δείγμα της σπουδαιότητας και του ρόλου που διαδραμάτιζε προ δεκαετιών το μονοπάτι -για τη μεταφορά αγαθών, ζώων και ανθρώπων κ.α.

Σήμερα, το «Κωλογλέπ’» παραμένει σε σχετικά καλή κατάσταση, αν και σε ορισμένα σημεία του (σάρες) απαιτείται σχετική προσοχή. Το βέβαιο είναι πως αν βρεθείτε κάποτε εκεί και περπατήσετε στο μονοπάτι, η θέα προς τον Κρικελλοπόταμο, την Καλιακούδα και τα χωριουδάκια της, θα σας αποζημιώσουν. Εξάλλου, σε απόσταση «αναπνοής» υπάρχει το πασίγνωστο φαράγγι Πανταβρέχει, σημείο αναφοράς της περιοχής και του νομού ολόκληρου.

Τα «Ευρυτανικά Νέα» βρέθηκαν στη Ρωσκά Ευρυτανία το καλοκαίρι του ΄18 και σας μεταφέρουν εικόνες από το ξεχασμένο μονοπάτι «Κωλογλέπ’».

Powered by Wikiloc
Τμήμα της διαδρομής του μονοπατιού με αφετηρία τη Ρωσκά. Το Κωλογλέπ' φτάνει ως την Καστανούλα

monopati kologlep_roska_8

Στα δεξιά, η αρχή του μονοπατιού, λίγο έξω από το χωριό Ρωσκά

monopati kologlep_roska_9

Η αρχή γίνεται σε δάσος

monopati kologlep_roska_13

monopati kologlep_roska_11

Το μονοπάτι χρειάστηκε πολύ κόπο για να φτιαχτεί...

monopati kologlep_roska_6

Σε πολλά σημεία το μονοπάτι διαθέτει μεγάλο πλάτος, κατάλληλο για να μεταφέρονται ζώα και αγαθά πριν από δεκαετίες

monopati kologlep_roska_5

...και από κάτω ο Κρικελλοπόταμος

monopati kologlep_roska_4

Σημείο της παλιάς χάραξης, απ' όπου το Κωλογλέπ' πήρε και το όνομά του

monopati kologlep_roska_12

monopati kologlep_roska_2

monopati kologlep_roska_1

monopati kologlep_roska_3

monopati kologlep_roska_7