Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

ev media-logo

Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, στο Μικρό Χωριό, το 40ήμερο μνημόσυνο του π. Νικόλαου Αζακά - Το ευχαριστήριο της οικογένειας

Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, στον Ι.Ν. Αγ. Κυριακής Μικρού Χωριού Ευρυτανίας, θα τελεστεί το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του π. Νικόλαου Αζακά. Ο αγαπημένος παπα-Νίκος του Μικρού Χωριού έφυγε πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών, ύστερα από ολιγόμηνη ασθένεια.azakas-papas-mikro-xorio-BW

Για τον θάνατό του είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση και η Μητρόπολη Καρπενησίου, όπου παρατίθονταν, μεταξύ άλλων, βιογραφικά στοιχεία του εκλιπόντος εφημέριου του Ι.Ν. Αγ. Κυριακής Μικρού Χωριού. Ο π. Νικόλαος Αζακάς είχε γεννηθεί το 1956 στο Ραπτόπουλο Ευρυτανίας και υπήρξε τέκνο πολύτεκνης οικογένειας (6 αδέρφια). Νυμφεύθηκε τη σύζυγό του Παρασκευή Παπαντώνη, από τα Βραγγιανά Καρδίτσας, και δημιούργησαν μια καλή οικογένεια, αποκτώντας δύο παιδιά, τον Κωνσταντίνο και τον Θωμά (και δύο εγγόνια).

Ήταν πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Ποιμαντικής Θεολογίας). Το 1981 εισήλθε στις τάξεις του ιερού κλήρου, λαμβάνων τον α΄ βαθμό, αυτόν του διακόνου, υπό του πρώην Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Νικολάου.  Το 1983 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην πανηγυρίζουσα ενορία της Αγίας Κυριακής Μικρού Χωρίου.

Υπηρέτησε για 37 ολόκληρα χρόνια τον τόπο με ζήλο και ταπείνωση. Πέραν του Μικρού Χωρίου, διηκόνησε την Ανιάδα, το Νόστιμο, το Βουτύρο, τη Χελιδόνα, το Κλαυσί, την Αγία Βλαχέρνα, το Δερμάτι και όπου η Μητρόπολη του ζητούσε να εξυπηρετήσει.

«Παρότι είχε όλα τα εφόδια για υψηλές διοικητικές θέσεις και κάποια στιγμή του προτάθηκε, εκείνος παρέμεινε ως το τέλος του στο Μικρό Χωριό.», σημειώνει η Μητρόπολη και προσθέτει: «Ο αείμνηστος Λειτουργός του Υψίστου διακρινόταν για την απλότητα, την εργατικότητά του και την αγάπη του προς την αγία μας Ορθοδοξία. Είχε αυξημένη πίστη, ευσέβεια και διάθεση διακονίας λαού του Θεού. Κύριο εφόδιο της ιερατικής του διακονίας πέραν της μόρφωσής του, ήταν η πλούσια καρδιά του (…).».

Ευχαριστήριο της οικογένειας*

«Ευχαριστούμε θερμά τους κατοίκους του Μικρού Χωριού, αλλά και όλο τον κόσμο για τη συμπαράστασή σας στο πένθος μας για την απώλεια του πολυαγαπημένου μας π. Νικόλαου Αζακά, εφημέριου του Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής Μικρού Χωριού Ευρυτανίας.

Η αυθόρμητη και ανιδιοτελής συμμετοχή όλων από κοντά, αλλά και από μακριά, μας δίνουν δύναμη και κουράγιο.

Εκφράζουμε επίσης την ευγνωμοσύνη μας προς τους γιατρούς, το ΕΚΑΒ και το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καρπενησίου και του Νοσοκομείου 'Σωτηρία' για την φροντίδα που παρείχαν καθόλη τη διάρκεια της δοκιμασίας του. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεώργιο, καθώς και τους σεβαστούς πατέρες για τη συμμετοχή τους, αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση και ενεργή βοήθειά τους τον τελευταίο χρόνο.

Το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο θα τελεσθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, στον Ι.Ν. Αγ. Κυριακής Μικρού Χωριού Ευρυτανίας.

Εκ μέρους της οικογένειας».


*δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της Τετάρτης 5 Σεπτεμβρίου 2018 (αρ. φύλλου 818)