Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

[ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ] «Στα λευκά» το Βελούχι, ακραίες για την εποχή καιρικές συνθήκες επικρατούν στο βουνό

Η πιο πρώιμη χιονόστρωση των τελευταίων -αρκετών- ετών καταγράφηκε σήμερα, Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2018, στο Βελούχι. Η απότομη, εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί από το πρωί χιονόπτωση και το βουνό να ντυθεί -έστω και ελαφρώς- στα λευκά.

Η χιονόστρωση εντοπίζεται από τα 1800 μέτρα και ψηλότερα, ενώ οι άνεμοι (βορειοανατολικοί) πνέουν θυελλώδεις, με ριπές που πιθανόν ξεπερνάνε ακόμα και τα 9-10 Μποφόρ· οι συνθήκες δεν είναι ακραίες για το Βελούχι, αλλά σίγουρα όχι συνηθισμένες για την εποχή που διανύουμε.

Τα «Ευρυτανικά Νέα» βρέθηκαν στο Βελούχι και σας μεταφέρουν -μέσα από βίντεο και φωτογραφίες- την απότομη μετάβαση από το καλοκαίρι στον… χειμώνα.

1

ΒΙΝΤΕΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

4

3

2

velouchi-snow-sept1

Αλλαγή εποχής σε ένα 48ωρο

Οι ηλιόλουστες συνθήκες και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών έδωσαν βαθμιαία τη θέση τους σε σκηνικό φθινοπώρου -αν όχι… χειμώνα. Η πρώτη χιονόπτωση καταγράφηκε στο Βελούχι.

Είναι ενδεικτικό πως η θερμοκρασία καταγράφει πτώση - ρεκόρ, καθώς σύμφωνα με τον Μετεωρολογικό Σταθμό που λειτουργεί στο Καρπενήσι (ΤΕΙ), από τις μέγιστες των 27 βαθμών τη Δευτέρα (24/9), σήμερα Τετάρτη 26/9 (ώρα 13.00) η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 9 βαθμούς! Η "βουτιά" της θερμοκρασίας ξεπέρασε τους 18 βαθμούς μέσα σε ένα 48ωρο.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η απότομη πτώση της θερμοκρασίας έδωσε και την πρώτη -ασθενή- χιονόπτωση στον ορεινό όγκο του Βελουχιού -η πιο πρόωρη των τελευταίων αρκετών ετών.

Βροχές εκδηλώνονται σε μεγάλο τμήμα του ν. Ευρυτανίας, ενώ πολύ ενισχυμένοι πνέουν οι βόρειοι άνεμοι (ΒΑ). Τα 7 Μποφόρ έφθασαν οι ριπές του ανέμου στο Καρπενήσι.

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι βοριάδες θα διατηρηθούν. Από 5 έως 12 βαθμούς τα θερμόμετρα, αυξημένες οι νεφώσεις και βροχές, κυρίως στα ανατολικά.

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου  οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα προσπαθήσει να ανέβει λίγο, όμως το νέο στοιχείο θα είναι οι βροχές που πιθανόν θα έλθουν από τα δυτικά. Αξιοσημείωτη είναι η δημιουργία μεσογειακού κυκλώνα ανοικτά του Ιονίου, που αναμένεται να καθορίσει και τον καιρό από το Σαββατοκύριακο και έπειτα. Η προγνωσιμότητα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

(Η φωτογραφία είναι από το Ορειβατικό Καταφύγιο στο Βελούχι)