Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

«Ο κ. Τσίπρας κρύβεται στο Μαξίμου - Πρέπει άμεσα να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές». Η συνέντευξη του Παύλου Χρηστίδη (ΚΙΝΑΛ) στα "Ε.Ν."

Συνέντευξη στα «Ευρυτανικά Νέα» παραχώρησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, κ. Παύλος Χρηστίδης, με την ευκαιρία της διήμερης επίσκεψής του στο Καρπενήσι, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με συνδικαλιστικούς και παραγωγικούς φορείς του νομού.xristidis-kinal1

Το ΚΙΝΑΛ, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις), ζητά εδώ και τώρα εκλογές. Το αίτημα γίνεται πιο επιτακτικό, καθώς σύμφωνα με τον κ. Χρηστίδη, εδώ και καιρό δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά η κυβέρνηση παραμένει γαντζωμένη στην εξουσία, ενώ συνεχίζει να κυβερνά με έναν τρόπο εξαιρετικά επικίνδυνο και για τα εθνικά συμφέροντα.

Σε ερώτησή μας για το ποια πρόσωπα θα στηρίξει το ΚΙΝΑΛ στις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ευρυτανία και την Περιφέρεια, που θα γίνουν τον Μάιο του 2019, ο κ. Χρηστίδης αφενός μεν ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχει αυτόνομη κάθοδος του κόμματος (ήδη ανακοινώθηκε ότι υποψήφια Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με το ΚΙΝΑΛ, θα είναι η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Μπατζελή), ενώ τόνισε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις εντός του Οκτωβρίου.

Σχετικά με το "Σκοπιανό", ο κ. Χρηστίδης υπογράμμισε ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ αποδοκίμασαν, διά της αποχής, τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, ενώ επεσήμανε ότι οι δύο πρωθυπουργοί βρίσκονται φανερά σε διάσταση από τη θέληση των λαών τους και υφίστανται ηχηρή αποδοκιμασία.

Τέλος, απαντά τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ στο θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αν μετά τις εκλογές προκύψει κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας -όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- και σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέσει νωρίτερα το θέμα εκλογής προέδρου, ενώ “θολή” είναι η απάντησή του όσον αφορά τις σχέσεις του ΚΙΝΑΛ με το Ποτάμι. Η κεντροαριστερά βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη και δεν θα σταματήσει μέχρι να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας, δηλώνει.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΡ. Ποιος ήταν ο λόγος της διήμερης, μάλιστα, επίσκεψή σας στο Καρπενήσι;

ΑΠ. Τα τελευταία τρία χρόνια έχω την τιμή να εκπροσωπώ την παράταξη που άλλαξε την Ελλάδα και διαμόρφωσε τη Μεταπολίτευση, ως την πιο ειρηνική και προοδευτική περίοδο της πατρίδας μας από το 1821. Μετά από μια μακρά περίοδο διχασμών, που καλλιέργησαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από το 2010, η Ελλάδα οφείλει να αλλάξει σελίδα. Θέλουμε αυτό το μήνυμα του Κινήματος Αλλαγής να πάει παντού. Να συναντήσουμε τους προοδευτικούς συμπολίτες μας, να συζητήσουμε μαζί τους και να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης. Μαζί τους θέλουμε ν’ αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο, να ανασυγκροτήσουμε το κοινωνικό κράτος, να δώσουμε ευκαιρίες στους πολλούς,  να ενώσουμε και να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε η κρίση και οι συνέπειές της, να μείνουν οριστικά πίσω.

xristidis-kinal-karpenisi-sigkentrosi1

Στιγμιότυπο από την ανοικτή συγκέντρωση στο Καρπενήσι, την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

ΕΡ. Τον Μάιο θα έχουμε τοπικού ενδιαφέροντος εκλογές (Δημοτικές και Περιφερειακές). Το ΚΙΝΑΛ έχει αποφασίσει ποιους θα στηρίξει στον δήμο Καρπενησίου και τον δήμο Αγράφων ως υποψήφιους δημάρχους, στην Περιφέρεια Στ. Ελλάδας ως υποψήφιο περιφερειάρχη και στην Ευρυτανία ως υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη;

ΑΠ. Η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν και είναι για εμάς πυλώνας ανάπτυξης. Την περίοδο της κρίσης αποδείχτηκε και βαλβίδα αποσυμπίεσης της κοινωνικής έντασης και άξονας υπέρβασης των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων. Οι εκλογές του 2019 έχουν γι΄ αυτό τον λόγο μια ιδιαίτερη αξία για εμάς. Στοχεύουμε στην ανάδειξη προοδευτικών συμμαχιών που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση τοπικών και περιφερειακών σχημάτων. Τα σχήματα αυτά θα έχουν αυτόνομα, πρωταγωνιστικά χαρακτηριστικά και θα ανακοινωθούν ως τα τέλη Οκτώβρη. Είμαι σίγουρος ότι η επίσκεψή μου στην Ευρυτανία θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

ΕΡ. Πώς σχολιάζετε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια;

ΑΠ. Το γεγονός ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ γύρισαν την πλάτη σε μια συμφωνία που τους έδινε Μακεδονική γλώσσα και Ιθαγένεια, αποδεικνύει ποσό βαθιά είναι τα αλυτρωτικά και εθνικιστικά στερεότυπα στο γειτονικό κράτος. Οι πολίτες της ΠΓΔΜ αποδοκίμασαν, διά της αποχής, τη συμφωνία Τσίπρα/Ζάεφ. Οι δυο πρωθυπουργοί, που βρίσκονται φανερά σε διάσταση από τη θέληση των λαών τους, υφίστανται ηχηρή αποδοκιμασία. Είχαμε επισημάνει ότι η συμφωνία μόνο νέα επιπλέον προβλήματα θα δημιουργούσε στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων. Όμως η ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει το θέατρο του παραλόγου με τους κύριους Καμμένο και Κοτζιά να λένε μετά το δημοψήφισμα εντελώς διαφορετικά πράγματα, την ίδια ώρα που ο κ. Τσίπρας κρύβεται στο Μαξίμου. Η κυβερνητική πλειοψηφία, που στην πραγματικότητα εδώ και αρκετό καιρό δεν υπάρχει, παραμένει γαντζωμένη στην εξουσία, ενώ συνεχίζει να κυβερνά με έναν τρόπο εξαιρετικά επικίνδυνο και για τα εθνικά συμφέροντα. Πρέπει άμεσα να προκηρυχτούν εθνικές εκλογές.

ΕΡ. Βουλευτικές εκλογές πότε βλέπετε; Και θα ήθελα και ένα σχόλιο. Τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ σε περίπτωση που τεθεί θέμα Προέδρου της Δημοκρατίας νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2020, το 2019 (αν πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ);

ΑΠ. Τον Ιανουάριο του 2020 θα τεθεί ούτως ή άλλως θέμα Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού η θητεία του σημερινού λήγει. Εμείς έχουμε σταθερά τη θέση της εκλογής Προέδρου με ευρύτερες συναινέσεις, σε πρόσωπα κοινής αποδοχής, σύμφωνα και με το πνεύμα του συντάγματος. Ελπίζουμε πως αυτή τη φορά δεν θα επαναληφθούν οι πρακτικές του 2015 που τραυμάτισαν την κοινοβουλευτική διαδικασία. Από εκεί και πέρα, όσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές τόσο καλύτερα για τη χώρα.

ΕΡ. Και μία τελευταία ερώτηση. Ποιες είναι οι σχέσεις σας ενόψει και των βουλευτικών εκλογών με το Ποτάμι;

ΑΠ. Η διαμόρφωση ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου, με κοινωνική βάση και προοδευτικό πολιτικό πρόσημο, χωράει όλους τους πολίτες από την ανανεωτική αριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία ως την πολιτική οικολογία και το κέντρο. Η  Φώφη Γεννηματά τόλμησε και πέτυχε την διεύρυνση, την ενότητα και την ανανέωση του χώρου μας. Αυτή η διαδικασία είναι σε διαρκή εξέλιξη και δεν θα σταματήσει μέχρι η Κεντροαριστερά των ιδεών και των αξιών να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας.