Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Ο Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος γράφει για την ποιήτρια Γιώτα Τριανταφυλλοπούλου - Κόμη

«Μια πεινασμένη θλίψη όλα μας τα ποιήματα…»

Λίγα λόγια για την ποιήτρια:

Η Γιώτα Τριανταφυλλοπούλου κατάγεται από την Ηλεία και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή Δημήτρη Κόμη και είναι μητέρα δύο παιδιών. Σπούδασε κλασική και νεοελληνική φιλολογία. Δίδαξε για τριάντα χρόνια σε Λύκεια της Αθήνας. Γράφει πεζά και κυρίως ποίηση, ενώ κατά καιρούς ασχολείται με την κριτική λογοτεχνικών έργων. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε πολλές τοπικές εφημερίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.

822

Η Γιώτα Τριανταφυλλοπούλου – Κόμη είναι προικισμένη με το τάλαντο της γραφής.  Πριν λίγους μήνες εκδόθηκε το πρώτο της ποιητικό βιβλίο με τίτλο «Με τη μέθοδο του Υλοτόμου» - πρόκειται για ένα ποιητικό φιλοσοφικό δοκίμιο- από τις «μικρές» εκδόσεις και ήδη από το πρώτο τούτο βήμα της στο χώρο του βιβλίου φαίνεται πως εδραιώνεται  με την αξία και το χάρισμα της.

«Ακόμα και η αποικία που έχτισες μέσα μου είναι στα μέτρα της καρδιάς μου.»

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρεις ενότητες: « Οι Φρυκτωρίες», « Οι λιγοστοί μου φίλοι» και « Ποιητικά».  Η μελαγχολία είναι διάχυτη σε όλα τα ποιήματα.  Ο λόγος γρήγορος και στακάτος. Αρχαίοι μύθοι ζωντανεύουν μέσα από την πένα της και μας διδάσκουν για μια ακόμη φορά… με τρόπο ποιητικό και ποιοτικό. Πρόκειται για ένα έργο υψηλής λογοτεχνικής αξίας.

 

Ποίηση:

Απόδοση τιμών στα ανθρώπινα πάθη.

Ακάνθινος σταυρός που προχωρά τα βάσανα του κόσμου.

Οι ανοιχτές αγκαλιές μιας μάνας για όλα τα παιδιά της.

Η διαμαρτυρία του Άδη για την ερήμωση του βασιλείου του.

Μια πεινασμένη θλίψη όλα μας τα ποιήματα.

 

Οπισθόφυλλο:

Ο υλοτόμος:

Τον χρειάζεται το δάσος για να αναπνεύσει. Ρίχνεται στους κινδύνους των δυνατών ανέμων και παλεύει σε αντίξοες συνθήκες, εκτεθειμένος στην ύπαιθρο και στην απομόνωση. Αντιτάσσει δεξιότητες, μηχανικά μέσα, προσοχή και ψυχραιμία. Έχουν ανάγκη το τσεκούρι του οι συνάνθρωποί του.