Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Ευλαβικό προσκύνημα και φέτος για τον Άγιο Ταξιάρχη, στον Μάραθο των Αγράφων

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Μάραθος των Αγράφων, η γενέτειρα του θρυλικού Κατσαντώνη, και η ιστορική του εκκλησιά του Αγίου Ταξιάρχη, τίμησαν την ομώνυμη γιορτή, την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου.marathos-agiwn-taxiarxwvn1

Παρά τον άστατο καιρό, χωριανοί, Αγραφιώτες και Ευρυτάνες πραγματοποίησαν ευλαβικό προσκύνημα, σε μια μέρα που περιλάμβανε Θεία Λειτουργία μετ΄αρτοκλασίας αλλά και ένα μικρό γλέντι, κατόπιν. Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, αντιδήμαρχοι κ.α.

Η εκκλησιά του Αγίου Ταξιάρχη αποτελεί σημείο αναφοράς πολλών γενεών για τους Μαραθιώτες και, σύμφωνα με το σωζόμενο δημόθυρο, ο ναός κτίστηκε το 1591. Είναι βασιλικού ρυθμού μετά τρούλου, λιθόκτιστος με σπάνιες τοιχογραφίες και ανεκτίμητης αξίας ιερά κειμήλια.

Πάνω στη θύρα του κεντρικού ναού υπάρχει η εξής επιγραφή: «Ιστορήθη ο θείος τούτος και εναγής ναός του αρχιστράτηγου Μιχαήλ δια συνδρομής και δαπάνης των ορθοδόξων χριστιανών των κατοικούντων εν τη χώρα ταύτη αρχιερατεύοντος του θεοφιλεστάτου Αρχιεπ. Κυρίου Διονυσίου Λύτζα και Αγράφων εν έτοι ΑΨΟΑ(1771) Αυγούστου 23. Δια χειρός Γ. Γεωργίου και Γεωργίου Αναγνώστου.».marathos-ekklisia-agiou-taxiarxi1

Μέσα από την επιγραφή αυτή αντιλαμβανόμαστε ότι η αγιογράφηση του ναού τελείωσε 23-8-1771 από τους αγιογράφους Γ. Γεωργίου και Γ. Αναγνώστου. Στις εικονογραφικές σκηνές του ναού ιστορούνται θέματα από το Δωδεκάορτο, τα θαύματα του Χριστού, τις παραβολές, τον θεομητρικό κύκλο, τα μαρτύρια αγίων και θαύματα αρχαγγέλων. Οι κάμαρες του ναού φέρουν από 4 σκηνές, οι δύο ανήκουν στο Βίο του Χριστού, ενώ οι άλλες δύο σε μαρτύρια αγίων.