Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

(ΒΙΝΤΕΟ 34’) Η κεντρική ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, γ.γ του ΚΚΕ, στο Καρπενήσι, στο πλαίσιο της περιοδείας του

kouts1-omilia-0

Η περιοδεία του ΓΓ του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα στην Ευρυτανία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (30/11) με την ομιλία του στη συνεστίαση της Κομματικής Οργάνωσης Ευρυτανίας, στην ταβέρνα «Πανόραμα».

Παρουσία μελών, φίλων και στελεχών του κόμματος, ο ΓΓ επιτέθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αφορμή τα περί «διάσωσης των συντάξεων»: «Αλήθεια, ποιες συντάξεις διέσωσαν; Αυτές που έχουν κοπεί όχι μία, αλλά είκοσι μία φορές τα τελευταία χρόνια από το ΣΥΡΙΖΑ, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προηγούμενα; Για ποιες συντάξεις μιλάνε; Για αυτές που έχουν γίνει επίδομα φτώχειας για τους περισσότερους συνταξιούχους;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στα προβλήματα που ταλανίζουν την Ευρυτανία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για ποια δίκαιη ανάπτυξη μιλάνε, όταν η ανεργία στην Ευρυτανία εξακολουθεί να σπάει κόκαλα και οι νέοι εγκαταλείπουν σταδιακά το νομό είτε μόνιμα, είτε για σεζόν στα νησιά, για να δουλέψουν για λίγους μήνες στις γνωστές άθλιες συνθήκες της εργασιακής ζούγκλας;».

Μίλησε για έναν νόμο που φθίνει πληθυσμιακά και γηράσκει μέρα με τη μέρα: «Κι αν θέλουμε να μιλήσουμε για την ερήμωση της ελληνικής επαρχίας, το παράδειγμα αυτής εδώ της περιοχής είναι χαρακτηριστικό», είπε και πρόσθεσε πως: «Τα χωριά της Ευρυτανίας έχουν ουσιαστικά ερημοποιηθεί και ο πληθυσμός μειώνεται ραγδαία. Η μείωση είναι διπλάσια από την αντίστοιχη πανελλαδική, αφού σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ είναι 6,55% από το 2011, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι 3,2%. Ο νομός γερνάει μέρα με τη μέρα, με το μέσο όρο ηλικίας του πληθυσμού να υπερβαίνει τα 50 χρόνια. 

Πολλοί λένε ότι σε λίγα χρόνια, με αυτούς τους ρυθμούς, θα μπει θέμα για το αν θα εξακολουθήσει να υφίσταται ως νομός, κάτι που θα έχει δραματικές συνέπειες για το Καρπενήσι.».

Μίλησε, επίσης, για τους κτηνοτρόφους που «…δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής, το οποίο επιβαρύνεται και από το δύσβατο της περιοχής και από τη σημαντικά υψηλότερη τιμή των καυσίμων σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα», ενώ αναφέρθηκε και στο υψηλό, δυσβάσταχτο κόστος θέρμανσης που καλούνται να πληρώσουν οι Ευρυτάνες: «Και επειδή βρισκόμαστε στην Ευρυτανία, στο Καρπενήσι, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο μεγάλο κόστος που επωμίζεται η λαϊκή οικογένεια εδώ, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας για να καταφέρει να ζεσταθεί τους χειμερινούς μήνες. Κι αυτό το κόστος δεν πρόκειται να μειωθεί με το κουτσουρεμένο επίδομα θέρμανσης, που είναι βέβαια μόνο για ελάχιστους. Για να υπάρξει μια μικρή έστω ανάσα ανακούφισης απαιτείται να καταργηθούν οι φόροι στο πετρέλαιο, να μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ», σημείωσε.

Μίλησε ακόμα για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων του Καρπενησίου, που θα υποβαθμίσουν το εκπαιδευτικό έργο, καθώς και την υποστελέχωση που βιώνουν οι δομές υγείας του νομού.

Προέτρεψε, τέλος, το ακροατήριο να μην ψάχνει για διαφορές ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ και κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ ώστε να τεθούν εμπόδια «στην αντιλαϊκή πολιτική που σήμερα μπορεί να ασκεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως με αυτή την πολιτική, συμφωνεί κι επαυξάνει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι λοιποί κολαούζοι τους.».