Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Θετικά νέα για το Γεφύρι του Μανώλη. 48.000 ευρώ για τις εργασίες προστασίας και αντιστήριξης στο ιστορικό μνημείο

Τίτλο «Άμεσα μέτρα προστασίας και αντιστήριξης στο ιστορικό διατηρητέο μνημείο "Γέφυρα Μανώλη", ΠΕ Ευρυτανίας» έχει το έργο που προκήρυξε και ήδη εκτελεί το Υπουργείο Πολιτισμού στον Αγραφιώτη ποταμό. Στόχος να γίνουν παρεμβάσεις για τη διάσωση του μνημείου που «μετρά» σχεδόν τέσσερις αιώνες ζωής.gefyri-manoli-ergasies2-1

Μόλις πριν λίγες ημέρες , η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων αποφάσισε την ανάθεση εκτέλεσης του έργου στην εργοληπτική εταιρεία «Αθανασιάδου Κυριακή του Δημήτριου, Πολιτικός Μηχανικός ΕΔΕ», η οποία υπέβαλε την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής, με ενιαίο ποσοστό έκπτωσης 3%, με την τελική δαπάνη να ανέρχεται στις 47.546,68 ευρώ.

Το ιστορικό

Η «Γέφυρα Μανώλη», στον Αγραφιώτη, είναι το παλαιότερο λιθόκτιστο τοξωτό γεφύρι της Ευρυτανίας, χρονολογείται το 1659 και αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο του Κράτους. Ανάλογα με την στάθμη των νερών, η οποία αυξομειώνεται, η γέφυρα περιοδικά, αλλά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, βρίσκεται βυθισμένη στο νερό κατά το μεγαλύτερο τμήμα της. Η γέφυρα στην ολοκληρωμένη της μορφή αποτελούνταν από το κεντρικό τόξο (μεγαλύτερο) και δύο μικρότερα στα ανατολικά. Το ανατολικό τμήμα της γέφυρας που είναι σήμερα κατεστραμμένο κατέρρευσε κατά το σεισμό του 1966.

Ωστόσο, πρόσφατα παρατηρήθηκε επιδείνωση της κατάστασης του μνημείου με κατάρρευση τμήματος της τοιχοποιίας στην απόληξη του δυτικού βάθρου και υποχώρηση των υλικών (λίθων και συνδετικού κονιάματος) στο ανατολικό βάθρο.

«Με βάση τα παραπάνω το μνημείο έχει περιέλθει σε κατάσταση μεγάλης ετοιμορροπίας και είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας και αντιστήριξης», σημειώνει σε σχετική έκθεση η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Οι παρεμβάσεις

Σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, θα γίνουν, μεταξύ άλλων, διαμόρφωση οριζόντιας επίπεδης στήριξης για την τοποθέτηση συρματοκιβωτίων με στρώση από λιθορριπή, χωρίς εξομάλυνση του πυθμένα με εκσκαφή, κατασκευή τοίχου βαρύτητας, κατά το δυνατόν σε όλο το ύψος του μετώπου κατάρρευσης, σταδιακή πλήρωση του κενού μεταξύ συρματοκιβωτίων και τοιχοποιίας με λιθορριπή κ.α.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε 60 ημερολογιακές ημέρες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, που έγινε στις 24 Δεκεμβρίου 2018.gefyri-manoli-ergasies1-0

Στη Γέφυρα του Μανώλη βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα και ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, κ. Αριστείδης Τασιός.

Η Περιφέρεια, άλλωστε, παρακολουθεί εξαρχής στενά το θέμα και βρίσκεται σε ανοικτή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού. Στο πρόσφατο παρελθόν έγιναν και παρεμβάσεις διευθέτησης της κοίτης του Αγραφιώτη  στο συγκεκριμένο σημείο ώστε το γεφύρι να μην επιβαρύνεται με νερά και φερτά υλικά.

Για τη διάσωση του ιστορικού γεφυριού ξεκίνησε το 2014 μια συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με πρωτοβουλία του κ. Γρηγόρη Φέρρα. Ο ίδιος, με αφορμή την πρόσφατη υπογραφή της σύμβασης έργου, μιλά για «ένα όραμα που ξεκίνησε δειλά-δειλά πριν λίγα χρόνια, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο και παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά».