Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ev media-logo

Ο Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος γράφει για την ποιητική συλλογή «Σουβέρ», του Θεοφάνη Θεοφάνους

ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ

 

Οι λέξεις ζουν μέσα μας, πριν δουν το φως, για χρόνια. Μόλις ωριμάσουν δηλώνουν την παρουσία τους στο χαρτί. Αν είναι τυχερές θα μπουν αμέσως στη σωστή σειρά. Θα δημιουργήσουν τον σκελετό του κειμένου. Έπειτα θα προστεθούν τ’ άρθρα και στο τέλος τα σημεία στίξης – οι ποιητικές ανάσες. Εκείνα είναι που αρκετές φορές καθορίζουν την έκφραση του αναγνώστη. Η έκπληξη που προκαλεί η άνω τελεία είναι κάτι μεγαλειώδες για κάποιον που έχει εντρυφήσει στην ποίηση. Αυτό το σάστισμα, η παύση της καρδιάς και εντέλει η ανακούφιση της ολοκλήρωσης μιας πρότασης, προσφέρουν μια ιδιαίτερη αναγνωστική εμπειρία.833-1-0

 

 «Άνοιξα τις μπαλκονόπορτες

ν’ ανακυκλωθεί ο αέρας.

Γύρισα πλευρά στο στρώμα.

Κράτησα όμως στο μαξιλάρι

το καλούπι σου∙ θα περιμένω

τη μέρα που θα μιλήσουν

    τ’  αγάλματα.»

 

Απόσπασμα από τη συλλογή

«Σουβέρ» του Θεοφάνη Θεοφάνους*,

εκδόσεις Άλλωστε ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. )


 

*Ο κυπριακής καταγωγής Θεοφάνης Θεοφάνους γεννήθηκε το 1982. Μεγάλωσε στην Αθήνα. Φοίτησε στους εκπαιδευτικούς οργανισμούς Ακμή, Δομή, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Φλώρινας και στο Athenian College.  Ολοκλήρωσε κύκλο σεμιναρίων συγγραφικής τέχνης στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με μέντορα τον ποιητή-μεταφραστή Στρατή Πασχάλη.

Μία από τις πιο σημαντικές λογοτεχνικές διακρίσεις του ήταν το «Βραβείο Ομήρου» από τον «Σύλλογο Λόγου, Τέχνης και Ελληνικού Πολιτισμού Βαυαρίας».

Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Λεβαίας συντονίζει την Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης και το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Λεβαίας για παιδιά δημοτικού. Είναι ο δημιουργός του online λογοτεχνικού περιοδικού ΒΟΟΚ TOUR (www.booktourmagazine.com).