Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

ev media-logo

Ο Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος γράφει για τον συγγραφέα Γιάννη Φιλιππίδη

Ο Γιάννης Φιλιππίδης γεννήθηκε στα Γιαννιτσά κι απέκτησε την πρώτη του γραφομηχανή στα οκτώ του χρόνια -προς κατάπληξιν γονέων και δασκάλων- κι από τότε δεν σταμάτησε να γράφει. Είναι συγγραφέας και υπεύθυνος εκδόσεων της "Άνεμος Εκδοτική". Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Βασίλη Ρίτσου. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά κι επώνυμες ιστοσελίδες.

 842

Εργογραφία:

(2017) Εκείνος που άκουγε τις επιθυμίες των άλλων, Άνεμος Εκδοτική. (2015)Κωδικός ελευθερία, Άνεμος Εκδοτική. (2015)Το ασανσέρ των οκτώμισι, Άνεμος Εκδοτική. (2014)Ο Απρίλης στάθηκε αλήτης, Άνεμος Εκδοτική. (2012)Λούσιfair η βασίλισσα της Κυψέλης, Άνεμος Εκδοτική. (2011)Ζωή με λες, Άνεμος Εκδοτική. (2011)Η μυρωδιά σου στα σεντόνια μου, Άνεμος Εκδοτική. (2011) Κρατάς μυστικό;, Άνεμος Εκδοτική. (2011) Μα, το ψάρι είναι φρούτο, Άνεμος Εκδοτική. (2011)Ο εραστής, η μέλισσα κι ένα μικρούλι "αχ", Άνεμος Εκδοτική. (2008) Ο εραστής, η μέλισσα κι ένα μικρούλι "αχ", Άγκυρα. (2006)Η μυρωδιά σου στα σεντόνια μου, Άγκυρα.

«Εκείνος που άκουγε τις επιθυμίες των άλλων» (μυθιστόρημα, εκδ. ΑΝΕΜΟΣ)

Πρόκειται για ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα – αισθηματικό με κάποιες ιστορικές αναφορές. Ο λόγος είναι μεστός και γρήγορος. Βασικές έννοιες του έργου είναι ο έρωτας, η αγάπη, η συντροφικότητα και η συγχώρεση. Είναι ένας εσωτερικός μονόλογος –δραματικός δίχως όμως να λείπουν και τα στοιχεία του χιούμορ. Όπως είπε και ο Όσκαρ Ουάιλντ: «Το χιούμορ είναι η ευγένεια του απελπισμένου».

Οι ήρωες του: Γαβριήλ, Αγγελική, Ελπίδα, Ευγενία, Στέφανος και Γρηγόρης θα μπορούσε να είναι ένας από εμάς. Σε οχτώ ολόκληρα εικοσιτετράωρα ο συγγραφέας  κατορθώνει να μας μυήσει στον εσωτερικό κόσμο του ήρωα μέσα από τις ημερολογιακές του σημειώσεις.

Ο συγγραφέας Γιάννης Φιλιππίδης με τον δικό του μοναδικό και ανεπανάληπτο τρόπο θέτει φιλοσοφικά ερωτήματα κατά τη διάρκεια του έργου. Ο ήρωας του βιβλίου έχει ένα σπάνιο χάρισμα… να ακούει τις επιθυμίες των άλλων… ένα χάρισμα που δεν έχει μόνο θετικά στοιχεία… Είναι καλό να γνωρίζει κανείς τις μύχιες σκέψεις των ανθρώπων και ιδιαίτερα του στενού του κύκλου;

Το μυθιστόρημα ξεκινά με την γυναίκα του ήρωα  -Γαβριήλ- την Αγγελική να βρίσκεται καθηλωμένη στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου -από αυτοκινηστικό δυστύχημα – ανάμεσα στην ζωή και τον θάνατο κι είναι εκείνη ακριβώς η στιγμή που ο ήρωας αποφασίζει να αποκαλύψει πια τα πάντα στην αγαπημένη του σύντροφο… ακόμη και το κρυφό του χάρισμα…