Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

«Η Ν.Δ. δεν έχει το δικαίωμα να αποτύχει». Συνέντευξη με τη Σοφία Ζαχαράκη, την Ευρυτάνισσα εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας

Η Σοφία Ζαχαράκη, με καταγωγή από το Νέο Αργύρι Ευρυτανίας, στην πρώτη της συνέντευξη μετά την ανάληψη των νέων της καθηκόντων στη νευραλγική θέση της εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας (με προσωπική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη) μιλά για τις εκλογές, τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και για τον Κώστα Μπακογιάννη, τον Αλέξη Τσίπρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και φυσικά για την Ευρυτανία, την πατρίδα της.zaxaraki-sofia-sinenteyxi11

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΡ. Αναλάβατε την πιο νευραλγική πολιτική θέση ευθύνης στη ΝΔ με απόφαση του προέδρου του κόμματος κ. Μητσοτάκη, αυτή της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, εν μέσω κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων για τη χώρα -αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές, βουλευτικές. Δύσκολη δουλειά και μεγάλη ευθύνη, έτσι δεν είναι;

ΑΠ. Το να μου ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να γίνω η καθημερινή φωνή του κόμματος είναι για μένα, πρώτα απ’ όλα, μια μεγάλη προσωπική τιμή. Το να γίνει αυτό σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, στον δρόμο προς τις επερχόμενες πολλαπλές κάλπες, κάνει την ευθύνη μου ακόμα μεγαλύτερη. Έχουμε όλοι μας πλήρη επίγνωση ότι οι επερχόμενες εκλογές είναι κάτι περισσότερο από μια εκλογική αναμέτρηση. Είναι η κρίσιμη μάχη για το μέλλον της χώρας, που θα τη δώσουμε όλοι μαζί, με αποφασιστικότητα, απέναντι στις δυνάμεις που επενδύουν στον διχασμό, στην καθήλωση και στον τυχοδιωκτισμό. Συγχρόνως, είναι μια κρίσιμη μάχη για την Ευρώπη, μια μάχη απέναντι στις ετερόκλητες συμμαχίες, που αμφισβητούν το πολιτικό κεκτημένο της φιλελεύθερης ιδέας.

ΕΡ. Μόλις αναλάβατε αλλά δέχεστε και επίθεση από τα «φιλοκυβερνητικά» μέσα. Πώς την αντιμετωπίζετε;

ΑΠ. Η εμπειρία μου στα δυόμιση χρόνια που διετέλεσα αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος,  με έφερε ήδη αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις και δυστυχώς, όχι λίγες φορές με χτυπήματα "κάτω από τη μέση". Δεν ανέμενα λοιπόν, κάτι διαφορετικό σήμερα. Από δικής μου πλευράς, αισθάνομαι ότι έχω μια διπλή υποχρέωση: Από τη μία, να απαντώ σε κάθε επίθεση και να μην αφήνω τίποτα αναπάντητο. Και από την άλλη, κι αυτό, ίσως, είναι ακόμη σημαντικότερο, να τιμήσω την μακρά παράδοση δημοκρατικού ήθους και ευπρέπειας της παράταξής μας, που στάθηκε πάντοτε απέναντι στην πολιτική φτήνια και στην τοξικότητα.

ΕΡ. Ποιες εκλογές θεωρείτε «κομβικές»;

ΑΠ. Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι, μία: Όποιες τολμήσει να προκηρύξει πρώτες ο κ. Τσίπρας. Διότι είτε το θέλει, είτε δεν το θέλει, μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια δοκιμασίας για τη χώρα, έρχεται η στιγμή που θα ακουστούν οι Έλληνες πολίτες. Και αν δεν τολμήσει να προκηρύξει εθνικές εκλογές, επιλέγοντας να γαντζωθεί στην εξουσία μέχρι την τελευταία στιγμή, είναι οι Ευρωεκλογές και οι Αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα αποτελέσουν ένα εκκωφαντικό δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας. Και οι Έλληνες πολίτες θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα εξόδου, στον κ. Τσίπρα και θα δώσουν μια καθαρή ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

zaxaraki-sofia-sinenteyxi33

ΕΡ. Αν δεν έρθει η αυτοδυναμία που αποτελεί στόχο της ΝΔ, με ποιον θα συνεργαστείτε ώστε να μη μπει η χώρα σε περιπέτειες, αλλά και με ποιους απορρίπτετε εξ αρχής τη συνεργασία;

ΑΠ. Η Νέα Δημοκρατία στοχεύει σε μια ευρεία κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, που θα στηρίξει την επομένη των εκλογών ένα αυτοδύναμο και αποφασιστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, με στόχο η χώρα να αφήσει πίσω της την εποχή της παρακμής και να ανοίξει μια νέα σελίδα. Συγχρόνως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συνεννόηση στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη χώρα και την κοινωνία. Είναι, βεβαίως, σε εμάς ξεκάθαρο στη βάση αυτή, ότι με τις δυνάμεις που υπηρέτησαν και συνεχίζουν μέχρι την τελευταία ώρα να υπηρετούν τον τυχοδιωκτισμό και τον διχασμό δεν είχαμε, ούτε θα μπορούσαμε να έχουμε κοινή πορεία. Είμαστε βέβαιοι, ότι οι Έλληνες πολίτες θα επιλέξουν με την ψήφο τους ένα μέλλον πολιτικής και κοινωνικής ομαλότητας και σταθερότητας.

ΕΡ. Ποιο είναι το πολιτικό σχέδιο της ΝΔ μετά τις εκλογές, αν αναλάβει τις τύχες της χώρας;

ΑΠ. Η Ελλάδα που αφήνει ο κ. Τσίπρας είναι μια χώρα που πορεύεται με κομμένα τα φτερά, βυθισμένη στον μαρασμό και στην στασιμότητα, μια κοινωνία που έχει πάψει να ελπίζει, να σχεδιάζει και να ονειρεύεται. Όμως, τα αδιέξοδα του κ. Τσίπρα δεν θα γίνουν αδιέξοδα της χώρας και των πολιτών της. Κι απέναντι στη θλιβερή αυτή πραγματικότητα, η Νέα Δημοκρατία εκφράζει την Ελλάδα που είναι έτοιμη και έχει τη δύναμη να ανοιχτεί στον κόσμο και στο μέλλον.

Η πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη, η τόνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η προσέλκυση επενδύσεων. Η πρώτη προτεραιότητα είναι να δημιουργήσουμε νέες καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας για τους νέους, να γίνει η χώρα μας ένας γόνιμος τόπος για τη δημιουργία, την προκοπή και για νέες ιδέες, ένας τόπος που αντί να διώχνει τους ανθρώπους του θα τους δίνει νέες ευκαιρίες να σταθούν στα πόδια τους και να ανοίξουν τα φτερά τους. Στόχος μας είναι ένα κράτος που θα εγγυάται την ασφάλεια του πολίτη και θα προστατεύει το δικαίωμά του να ζει, να κινείται και να εργάζεται, ο ίδιος και η οικογένειά του, χωρίς φόβο. Ένα κράτος που αντί να σιτίζει κομματικούς στρατούς θα διαχειρίζεται υπεύθυνα τους πόρους του για να έχει καλά σχολεία και καλά νοσοκομεία. Ένα κράτος που θα λειτουργεί με αξιοκρατία, λογοδοσία, έλεγχο και αποτελεσματικότητα.

Στόχος μας είναι ένα εκπαιδευτικό σύστημα σύγχρονο, ανοικτό και ποιοτικό, που θα λειτουργεί ως μοχλός κοινωνικής ισότητας και προόδου. Στόχος μας είναι, τέλος, ένα κράτος κοινωνικής αλληλεγγύης, με μόνιμους και αποτελεσματικούς θεσμούς κοινωνικής προστασίας για τους αδύναμους συμπολίτες μας. Το πολιτικό μας σχέδιο είναι μια Ελλάδα που θα ανοίξει τα φτερά της, μια χώρα που οι πολίτες της θα μπορούν να έχουν ξανά σχέδια, όνειρα και προσδοκίες για το μέλλον.

ΕΡ. Η Νέα Δημοκρατία, γιατί θεωρείτε ότι θα τα καταφέρει;

ΑΠ. Για τον λόγο που μας λένε οι πολίτες καθημερινά, σε κάθε περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη και των στελεχών της παράταξης σε όλη την Ελλάδα, και πριν λίγες ημέρες στην Ευρυτανία. Γιατί, πολύ απλά, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει το δικαίωμα να αποτύχει. Γιατί μετά από τέσσερα πικρά χρόνια διάψευσης και ματαίωσης, η χώρα χρειάζεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο και αυτήν την ελπίδα εκφράζουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία.

ΕΡ. Πρόσφατα, με τον αρχηγό της ΝΔ, τον Κυριάκο Μητσοτάκη επισκεφτήκατε την Ευρυτανία. Ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα που λάβατε από το διήμερο;

ΑΠ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε από τους Ευρυτάνες μια πολύ ζεστή υποδοχή. Και κράτησε επιστρέφοντας το μήνυμα της αγωνίας των συμπατριωτών μας για το μέλλον του τόπου μας και των ανθρώπων του, κυρίως των νέων παιδιών. Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η ισόρροπη ανάπτυξη της περιφέρειας, θα είναι μια κεντρική προτεραιότητα. Για να προχωρήσει η χώρα μπροστά, καμιά γωνιά της δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει πίσω. Αντίθετα, ένας τόπος όμορφος και πλούσιος σε ανθρώπους που έμαθαν να παλεύουν με τις αντιξοότητες, σαν την Ευρυτανία, μπορεί και πρέπει να γίνει  όπως το είχε ονειρευτεί ο Παύλος Μπακογιάννης, ένας τόπος έλξης, αυτοδύναμης ανάπτυξης και προκοπής.

ΕΡ. Κατάγεστε από την Ευρυτανία. Πείτε μας, λοιπόν, για τον τόπο καταγωγής σας.

ΑΠ. Λένε πως οι άνθρωποι είναι όπως τα δέντρα. Παίρνουν τη δύναμη από τις ρίζες τους. Λένε πως η πατρίδα μας είναι οι παιδικές μας αναμνήσεις. Κι εμένα οι πιο όμορφες παιδικές μου αναμνήσεις πηγαίνουν στον πλάτανο στην πλατεία του Καρπενησίου, στο Κεφαλόβρυσο, στο δημοτικό σχολείο και το καφενείο του παππού μου στο Νέο Αργύρι και σε τόσα άλλα μικρά κομμάτια του τόπου, στον οποίον βρίσκονται οι συγγενείς μου και οι παιδικοί μου φίλοι. Το να επιστρέφω εκεί, με γεμίζει πάντα με αγάπη και αυτογνωσία.

zaxaraki-sofia-sinenteyxi2
Από αντάμωμα στον Άγιο Δημήτριο Ευρυτανίας

ΕΡ. Τους προηγούμενους μήνες το όνομά σας «ακούστηκε» ως πιθανό για τις βουλευτικές εκλογές, με το κόμμα της ΝΔ στην Ευρυτανία. Υπήρχε βάση στα όποια σενάρια και πόσο πιθανό είναι τα επόμενα χρόνια να σας απασχολήσει το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας στον τόπο καταγωγής σας;

ΑΠ. Πολιτεύομαι από την θέση την οποία μου έχει εμπιστευτεί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και δεν έχω, ούτε είχα ποτέ, κανέναν άλλο προσωπικό σχεδιασμό, παρά να ανταποκριθώ στην ευθύνη αυτής της εμπιστοσύνης με μαχητικότητα, αξιοπρέπεια και ήθος. Έχουμε μπροστά μας την κρίσιμη μάχη των επερχόμενων εκλογών. Και σας διαβεβαιώνω, ότι είναι μια μάχη που κανείς μας δεν την αντιμετωπίζει σαν πεδίο προσωπικών σχεδιασμών, αλλά την βλέπουμε όλοι μας σαν την κρίσιμη μάχη, για το μέλλον της χώρας.

ΕΡ. Προέρχεστε από τον χώρο της Εκπαίδευσης. Η Παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα έχει γίνει τα τελευταία -αρκετά- χρόνια πεδίο… πειραματισμών για τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Στην Ευρυτανία δε, καταγράφουμε συχνά αρκετά προβλήματα σε υποδομές και εκπαιδευτικό προσωπικό. Ποιο είναι το σχέδιο της ΝΔ για την Παιδεία;

ΑΠ. Η εκπαιδευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πολιτική της ιδεοληπτικής ισοπέδωσης και της στοχευμένης εγκατάλειψης κάθε αξίας διάκρισης και αριστείας. Γκρεμίζοντας, συγχρόνως, συστηματικά όποιο θετικό βήμα είχε γίνει από την Μαριέττα Γιαννάκου και έπειτα την Άννα Διαμαντοπούλου. Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει ένα αναλυτικό πρόγραμμα για την εκπαιδευτική πολιτική, για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, προσανατολισμένο σε ένα σύγχρονο σχολείο, διεθνώς ανταγωνιστικό, το οποίο θα προάγει τόσο τη γνώση και την κατάρτιση, όσο και την ελεύθερη δημιουργικότητα των μαθητών. Κεντρική προτεραιότητα του σχεδίου αυτού είναι η στήριξη και αναβάθμιση των σχολείων της περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε κατά την τελευταία του επίσκεψη στο Καρπενήσι για την δημιουργία ενός Πρότυπου Σχολείου, στην έδρα κάθε περιφερειακής ενότητας.

ΕΡ. Θα σας ρωτήσω και για τον Αλέξη Τσίπρα. Είστε περίπου της ίδιας γενιάς, φοιτήσατε σε σχολεία στους Αμπελόκηπους; Έτυχε να τον γνωρίσετε;

ΑΠ. Δεν γνώρισα τον κ. Τσίπρα, καθώς φοίτησα στο 3ο Γενικό Λύκειο Αμπελοκήπων κάποια χρόνια αφού αυτός είχε φοιτήσει στο κοντινό μας Πολυκλαδικό Λύκειο. Αλλά αυτό που γνώρισα ήταν τις πολύμηνες καταλήψεις της εποχής. Πίστευα ήδη τότε, και πιστεύω πάντα, ότι η λύση δεν είναι ποτέ το κλειστό σχολείο. Αντίθετα, πίστευα πάντα και πιστεύω ότι ένα εκπαιδευτικό σύστημα σύγχρονο και ανοικτό είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την εξάλειψη των ανισοτήτων και για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών.

ΕΡ.  Πως σχολιάζετε τον Κώστα Μπακογιάννη στη μέχρι τώρα πολιτική του δράση, αλλά και τώρα, ως υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας;

ΑΠ. Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι συντοπίτης, κοντοχωριανός και καλός φίλος. Υπήρξε ένας εξαιρετικός δήμαρχος Καρπενησίου και αποδείχτηκε ένας πολύ αποτελεσματικός Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Πέρα, όμως, από την γνώμη μου ως φίλη του και Ευρυτάνισσα, πιστεύω πραγματικά πως είναι η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε να γίνει για τον Δήμο Αθηναίων.

ΕΡ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι άνθρωπος είναι; Και σαν πρωθυπουργός θα καταφέρει να υλοποιήσει τις όποιες δεσμεύσεις του, όχι 2 στα 10 αλλά οι πολίτες περιμένουν το 10 στα 10 και ακόμη περισσότερα;

ΑΠ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δουλεύει πολύ και είναι απαιτητικός, πρώτα από τον εαυτόν του και έπειτα από τους συνεργάτες του. Θα σας έλεγα, ότι περισσότερο απ’ όλα τον χαρακτηρίζει μια δήλωσή του, ότι αξία δεν έχει να γίνεις πρωθυπουργός με τα ψέματα, αξία έχει να γίνεις ένας πρωθυπουργός χρήσιμος για τον τόπο, που φεύγοντας θα αφήσει έργο, θα έχει πάει τον τόπο μπροστά. Ένας τέτοιος πρωθυπουργός θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.