Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Οι μορχέλες, τα γνωστά μας «αρνάκια», άρχισαν να εμφανίζονται στα ελατοδάση της Ευρυτανίας

Δειλά-δειλά, νωρίτερα από άλλες χρονιές και αρχικά σε χαμηλότερα υψόμετρα, οι «Μορχέλες», το πιο περιζήτητο και πιο νόστιμο άγριο μανιτάρι, έκαναν την εμφάνισή τους και στα ελατοδάση της Ευρυτανίας. Με τις βροχές των τελευταίων εβδομάδων και τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, τα «αρνάκια», όπως τα ξέρουν οι ντόπιοι, άρχισαν να ξεπηδούν από το χώμα. Ωστόσο, φέτος, λόγω κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία, το έργο της συλλογής τους έχει καταστεί δύσκολη υπόθεση για τους μανιταροκυνηγούς.morxeles-2019-1

Μορχέλες σε κοντινό στο Καρπενήσι ελατόδασος

Ανήκουν στην ελίτ των μανιταριών και μαγειρεμένα είναι εκλεκτός μεζές, με πλούσια γεύση και αρώματα και κατέχουν, δικαίως, περίοπτη θέση σε πολλές διεθνείς κουζίνες. Πάντως, όπως αναφέρει και το ΚΠΕ Καρπενησίου, αν και εδώδιμα, χρειάζονται προσοχή γιατί μετρίως μαγειρεμένα (<30’) είναι εν δυνάμει δηλητηριώδη.

Ταιριάζουν με λευκές σάλτσες και κρέμες, κοτόπουλο, τρώγονται γεμιστές με τυριά, σε ομελέτα, πίτσα, γίνονται ακόμα και μαγειρίτσα. Η τιμή τους είναι υψηλή και φρέσκα πωλούνται ακόμα και 70-80 ευρώ/κιλό, ενώ αποξηραμένες γύρω στα 10 ευρώ τα 10 γραμμάρια.

Εύκολα αναγνωρίσιμα

Είναι μανιτάρια με ασυνήθιστη εμφάνιση. Μοιάζουν με σφουγγάρι ή δεσποτική μίτρα, που είναι τοποθετημένο πάνω σ’ ένα πόδι κοντόχοντρο άσπρο στο χρώμα και κούφιο. Μπορεί να ’ναι ανώμαλο ή αντίθετα, κυλινδρικό, στρογγυλωτό ή κωνικό, πάντα όμως σκαμμένο στην εξωτερική του επιφάνεια από λακκούβες μικρές ή μεγάλες, ρηχές ή βαθιές, σαν τα κελιά κερήθρας μελισσιού.

Επίσης το καπέλο είτε είναι ενωμένο με το πόδι του μανιταριού είτε βρίσκεται σε απόσταση από αυτό μ’ ένα αυλάκι. Πρόκειται για ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό γνώρισμα για τη διάκριση των ειδών, που δεν είναι και τόσο εύκολη. Όσο για τον χρωματισμό του, αυτός ποικίλλει, ανάλογα με το είδος και την ηλικία, από το ασπρουδερό ως το καστανόμαυρο, που περνάει από το σταχτί και το ξανθωπό. Το ύψος του μανιταριού ποικίλλει στα διάφορα είδη από 5-15 εκατοστά.

Γενικά οι μορχέλες εύκολα αναγνωρίζονται, χάρη στο ιδιόμορφο σχήμα του καπέλου τους. Γι’ αυτό κι ένας αρχάριος ακόμη μπορεί να τις μαζέψει και να τις φάει άφοβα. Συχνά, όμως, για να τις ανακαλύψει κανείς χρειάζεται να περιδιαβεί για ώρες μέσα στα ελατοδάση.morxeles-2019-2