Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Ημερίδα ενημέρωσης για τα αιολικά στα Άγραφα διοργανώθηκε στο Κερασοχώρι, την Τρίτη του Πάσχα (ΦΩΤΟ)

Η άποψη πως το σχέδιο εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στα Άγραφα θα αλλάξει για πάντα την εικόνα της περιοχής, εκφράστηκε, μεταξύ άλλων, στην ενημερωτική ημερίδα που διοργανώθηκε στο Κερασοχώρι, την Τρίτη του Πάσχα (30/4), με πρωτοβουλία του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου «Το Καραούλι». aiolika-imerida-kerosoxori1

«Η Τρίτη του Πάσχα ήταν μια ωραία μέρα για τα Άγραφα και την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών του. Άνθρωποι από όλο το νομό (…) συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν ανθρώπους που έχουν βρεθεί μέσα στα κινήματα προστασίας του ευρυτανικού περιβάλλοντος για πολλά χρόνια, με εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στις τεχνικές και περιβαλλοντικές πτυχές που άπτονται των ανεμογεννητριών», διαβάζουμε σε σχετική ανακοίνωση για την ημερίδα.

Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του συλλόγου, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι «…ένα ζήτημα καμπής για τον τόπο πάνω στο οποίο οφείλουμε όλοι ως Ευρυτάνες και Ευρυτάνισσες να ενημερωθούμε έτσι ώστε να μην αφήσουμε κανέναν να αποφασίσει χωρίς εμάς για εμάς».

Mεταξύ άλλων, στην ημερίδα συμμετείχαν ο π. βουλευτής κ. Θωμάς Κώτσιας, ο δημοτικός σύμβουλος Αγράφων κ. Βαγγέλης Κατσιφός, η εκπαιδευτικός κα Βασιλική Λάππα, ο υπεύθυνος του ΚΠΕ Καρπενησίου κ. Μανώλης Κοπανάκης (φωτο κάτω) κ.α.

Αναλυτικά, με αφορμή την ημερίδα, ο σύλλογος αναφέρει:

«Μπορεί κάποιος να δώσει πολλούς ορισμούς ή να επιχειρηματολογήσει για το διευρυμένο ή στενό πλαίσιο δράσεων ενός πολιτιστικού συλλόγου στις μέρες μας.
Για εμάς, ένας σύλλογος είναι κάτι ζωντανό, κομμάτι της κοινωνίας, που αφουγκράζεται τους παλμούς, τις ανησυχίες των ανθρώπων που τον απαρτίζουν.

Σίγουρα, ως πολιτισμός ορίζεται και ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεσαι στο περιβάλλον σου, στο πράσινο που σε περιτριγυρίζει, ο σεβασμός που δείχνεις σε αυτό που σου κληροδοτήθηκε και η ευθύνη απέναντι σε αυτό που πρέπει κάποια στιγμή να κληρονομήσουν οι επόμενοι.

Προφανώς σε ένα σύνολο με ανθρώπους διαφορετικών καταβολών, με διαφορετικές επιδιώξεις και όχι πάντα κοινούς στόχους, η ευθύνη μπορεί να ερμηνευτεί πολλάκις κατά το δοκούν. Εμείς ως μέλη ενός συλλόγου που θέλει να φέρει το όνομα του πολιτιστικού επάξια, θεωρήσαμε πως το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να διοργανώσουμε μια συζήτηση προς ενημέρωση όλων αυτών που σκέφτονται και αγωνιούν για την Ευρυτανία, για τα Άγραφα.aiolika-imerida-kerosoxori2

Το σχέδιο εγκατάστασης των ανεμογεννητριών που θα αλλάξει για πάντα την εικόνα και όχι μόνο της περιοχής, είναι ένα ζήτημα καμπής για τον τόπο πάνω στο οποίο οφείλουμε όλοι ως Ευρυτάνες και Ευρυτάνισσες να ενημερωθούμε έτσι ώστε να μην αφήσουμε κανέναν να αποφασίσει χωρίς εμάς για εμάς.

Η Τρίτη του Πάσχα ήταν μια ωραία μέρα για τα Άγραφα και την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών του. Άνθρωποι από όλο το νομό με κοινή συνισταμένη την ανάγκη για πληροφόρηση, κόντρα στην άγνοια που μεχρι τώρα σχεδόν έχει επιβληθεί, συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν ανθρώπους που έχουν βρεθεί μέσα στα κινήματα προστασίας του ευρυτανικού περιβάλλοντος για πολλά χρόνια, με εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στις τεχνικές και περιβαλλοντικές πτυχές που άπτονται των ανεμογεννητριών.

Ως Σύλλογος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους αυτούς που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά, αλλά χαιρόμαστε που θα είμαστε μαζί με άτομα και συλλογικότητες που συγκλίνουν στην άποψη ότι πέρα και πάνω απ' όλα, η Ευρυτανία είναι οι άνθρωποι και η φύση της!».