Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Ξεκίνησαν τα μαθήματα υφαντικής. Από την Παλιά Βίνιανη η αυλαία των εργαστηρίων, παρουσία του Μητροπολίτη Καρπενησίου (φωτο)

Άκρως δημιουργικό και ενδιαφέρον ήταν το περασμένο Σαββατοκύριακο, 4 και 5 Μαΐου 2019, για όσους/ες συμμετείχαν στα διήμερα μαθήματα υφαντικής που έγιναν στην Παλαιά Βίνιανη, με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου.yfantiki-biniani1

 O κ. Γεώργιος παρακολουθεί την έναρξη των μαθημάτων στην Π. Βίνιανη

Γυναίκες και παιδιά είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στην τέχνη της υφαντικής με τη χρήση τελάρου, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδεύτριας κας Ελένης Λαζαράκη. Τα μαθήματα έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου 4 και το πρωί-μεσημέρι της Κυριακής 5/5. Συμμετείχαν συνολικά δεκατέσσερα (14) άτομα, γυναίκες από χωριά της περιοχής, που δήλωσαν ενθουσιασμένες από την εμπειρία.

Στην έναρξη των μαθημάτων, μάλιστα, το παρών έδωσε και ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος. Τα εργαστήρια θα γίνονται ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα και η επόμενη συνάντηση προγραμματίζεται για τα μέσα Ιουνίου.

yfantiki-biniani2

«Δεδομένων των πάσης φύσεως δυσκολιών πού αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, η Μητρόπολή μας αποφάσισε την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτικών εργαστηρίων στα οποία θα διδάσκεται η τεχνογνωσία πανάρχαιων τεχνών», αναφέρονταν σε σχετική ανακοίνωση της Ι.Μ. για την έναρξη των μαθημάτων.

Σε πρώτη φάση, τα εργαστήρια γίνονται σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας του εργαστηρίου, σε οικία δίπλα από το Μουσείο της Π. Βίνιανης. Στόχος της Μητρόπολης είναι, σε επόμενο στάδιο, τα μαθήματα να διεξάγονται στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Φραγκίστας («Σωτήρα») καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου -πλην των περιόδων φιλοξενίας παιδιών.

Η Μητρόπολη προγραμματίζει, τέλος, και τη διεξαγωγή μαθημάτων ξυλογλυπτικής, σε χρόνο και τόπο που θα ανακοινωθεί. Για περαιτέρω πληροφορίες: τηλ. 2237022191 (εσωτ. 4).

yfantiki-biniani3