Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

ev media-logo

Αυξάνονται κατά 34 τα Εκλογικά Τμήμα στην Ευρυτανία. Ανοίγουν όλα τα δημοτικά σχολεία στο Καρπενήσι, η εικόνα στα Άγραφα

Στενά παρακολουθούν τα θέματα των εκλογών τα «Ευρυτανικά Νέα», που με ρεπορτάζ τους είχαν προαναγγείλει την αύξηση των Εκλογικών Τμημάτων στον νομό Ευρυτανίας, για λόγους διευκόλυνσης της διαδικασίας, καθώς, ως γνωστόν, οι ψηφοφόροι θα κληθούν να ψηφίσουν σε 4 κάλπες την Κυριακή 26 Μαΐου.kalpi-ekloges-arxeio

Έτσι, αυξημένος κατά σχεδόν 28% θα είναι ο αριθμός των Εκλογικών Τμημάτων στην Ευρυτανία, στις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, αφού τα 123 Ε.Τ. των εκλογών του 2014 έγιναν 157 για τις ανάγκες της εκλογικής διαδικασίας της 26/5/19. Αντίστοιχα, το 2010 είχαν λειτουργήσει 128 Τμήματα σε όλο τον νομό.

Πολλοί εκλογείς που ψηφίζουν στην πόλη του Καρπενησίου, θα αλλάξουν, λόγω της ανακατανομής, Εκλογικό Τμήμα, καθώς φέτος επιστρατεύονται, εκτός από το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο, τόσο το 3ο (στον Προφήτη Ηλία) όσο και το 4ο (στο νότιο τμήμα της πόλης) Δ.Σ.

Κατ’ εξαίρεση σε 40 νομούς

Στις 19 Απριλίου εκδόθηκε η Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών με την οποία καθορίστηκαν οι κανόνες κατάτμησης των εκλογικών τμημάτων. Την Παρασκευή 3 Μαΐου εκδόθηκε (Φ.Ε.Κ. Β’ 1501/3.5.2019) νέα Υπουργική Απόφαση του κ. Αλέξη Χαρίτση, που θεσπίζει ότι σε 40 νομούς της χώρας δημιουργούνται εκλογικά τμήματα κατ’ εξαίρεση των οριζόμενων στην πρώτη Απόφασή του. Μεταξύ των νομών αυτών, συμπεριλήφθη και η Ευρυτανία. Με βάση τα ανωτέρω, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας, κ. Αριστείδης Τασιός, εξέδωσε, το Σάββατο 4 Μαΐου, απόφαση για τον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας.

Τα 34 νέα Τμήματα

Ενδιαφέροντα στοιχεία αναδεικνύει η κατανομή και αναδιάρθρωση των Εκλογικών Τμημάτων στην Ευρυτανία, για τις εκλογές της 26ης Μαΐου. Σε επίπεδο νομού, θα λειτουργήσουν επιπλέον τριάντα τέσσερα (34) Εκλογικά Τμήματα.

Από αυτά, τα δώδεκα (12) αφορούν στην πόλη του Καρπενησίου, όπου οι εκλογείς θα ψηφίσουν σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία. Σε κάθε Δ.Σ. (1ο-2ο-3ο-4ο) θα ανοίξουν έξι (6) Εκλογικά Τμήματα, συνολικά 24 στον αριθμό -όταν, αντίστοιχα, στις αυτοδιοικητικές του ’14 είχαν λειτουργήσει μόνο 12 Ε.Τ. (έξι στο 1ο και έξι στο 2ο Δ.Σ.).

Στον δήμο Αγράφων, τα Εκλογικά Τμήματα αυξάνονται κατά έντεκα (11), ως εξής: Δύο (2) επιπλέον Ε.Τ. θα λειτουργήσουν στη Δυτ. Φραγκίστα, και από ένα (1) επιπλέον σε Άγραφα, Γρανίτσα, Βαλαώρα, Βούλπη, Λιθοχώρι, Ραπτόπουλο, Κερασοχώρι, Κρέντη και Παλαιοκατούνα.

Αντίστοιχα, στον δήμο Καρπενησίου, πλην Δ.Ε. Καρπενησίου (πόλη), τα Ε.Τ. αυξάνονται επίσης κατά έντεκα (11), καθώς από ένα επιπλέον τμήμα θα υπάρχει σε: Δομνίστα, Άγιο Νικόλαο, Βράχα, Καταβόθρα, Φουρνά, Καλεσμένο, Στένωμα, Δομιανούς, Κλαυσί, Μεγάλο Χωριό και Μικρό Χωριό.