Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

ev media-logo

«Να πάμε τον Δήμο μας μερικά σκαλιά ακόμη πιο πάνω». Συνέντευξη του Βασίλη Φακίτσα, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Καρπενησίου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΑΚΙΤΣΑΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ fakits-sinent

ΕΡ. Αν και νέος στην ηλικία, έχετε εμπειρία τόσο στη διοίκηση (είστε περιφερειακός σύμβουλος Ευρυτανίας & αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Στερεάς Ελλάδας, με διαχείριση εκατομμυρίων), όσο και σε μεγάλα τεχνικά έργα (υπογράφετε κάποια από τα μεγάλα έργα του δήμου). Ήσασταν, επιπλέον, μηχανικός στην Ανάπλαση. Ακούγονται πολλά, θετικά και δυσμενή σχόλια για το έργο. Μάλιστα, από την πλευρά του κ. Λερογιάννη είδαμε και κάποια βίντεο. Χρειάζονται κάποιες διορθώσεις; Αν το ξαναφτιάχνατε από την αρχή, θα ακολουθούσατε τον ίδιο δρόμο;

ΑΠ. Καταρχήν σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας. Όσον αφορά στα ερωτήματά σας, θα μου επιτρέψετε να αρχίσω από το τελευταίο: η απάντηση είναι Ναι και πάλι Ναι. Αν φτιάχναμε την ανάπλαση από την αρχή, θα ακολουθούσαμε τον ίδιο δρόμο και θέλω να το τονίσω αυτό, για να μην υπάρχουν αμφιβολίες στο μυαλό κανενός για την ποιότητα του έργου και για τη λογική που υπάρχει πίσω από τον σχεδιασμό του. Και δεν θα σταθώ μόνο στο γεγονός ότι το έργο αυτό βραβεύτηκε από την Παγκόσμια Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA) για ολοκληρωμένα έργα και όχι για ασκήσεις επί χάρτου, όπως λανθασμένα έχει ειπωθεί. Η ανάπλαση μελετήθηκε, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που πρέπει να λαμβάνει μια τέτοιου είδους μελέτη. Η ρυμοτομία της πόλης, οι χρήσεις γης, οι καιρικές συνθήκες, το κυκλοφοριακό, οι απαιτούμενοι χώροι στάθμευσης, ήταν μερικές από αυτές.  Θυμίζω επίσης, ότι προηγήθηκε από τη Δημοτική Αρχή δημόσια διαβούλευση με τους φορείς και τους κατοίκους και λήφθηκαν υπόψη όλες οι παρατηρήσεις που μας τέθηκαν, καταλήγοντας στο σημερινό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα που όλοι μας, κάτοικοι και επισκέπτες, απολαμβάνουμε.

Αν υπάρχει μια παράμετρος που χρήζει επαναπροσδιορισμού, όπως έχω επισημάνει και παλιότερα, θα αφορούσε στην αύξηση των θέσεων στάθμευσης κοντά στην πλατεία, μολονότι στο σύνολο του έργου έχουν ούτως ή άλλως δημιουργηθεί περισσότερες νόμιμες θέσεις στάθμευσης από όσες υπήρχαν πριν. Για τον λόγο αυτό ήδη δρομολογούμε τη δημιουργία 70 νέων θέσεων, με την κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ στον χώρο του «γιαπιού», ενός έργου με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που δρομολογείται άμεσα. Αναφορικά με τα αυτοσχέδια βίντεο που διακινεί η αντίπαλη υποψήφια δημοτική παράταξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ομολογώ πως μου προκαλούν λύπη και με παραπέμπουν σε άλλες εποχές και νοοτροπίες. Ξέρετε, αυτό που καταφέραμε τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Καρπενησίου και την Περιφέρεια Στερεάς, είναι να ενώνουμε τις δυνάμεις μας για το καλό του τόπου και όχι να διχαζόμαστε μεταξύ μας.

Συνεπώς, αυτό που θα περίμενα από μια ομάδα που ευαγγελίζεται το «νέο», θα ήταν να διατηρήσει ψηλά το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου με εποικοδομητική κριτική και κυρίως προτάσεις. Προφανώς και δεν ισχυρίζομαι ότι τα κάναμε και τα κάνουμε όλα τέλεια, ωστόσο η εκκωφαντική απουσία προτάσεων του αντίπαλου συνδυασμού, πολύ φοβάμαι πως τους οδήγησε στην εύκολη λύση του λαϊκισμού και της στείρας αντιπολίτευσης. 

ΕΡ. Συμμετέχετε στις εκλογές με τον συνδυασμό του Νίκου Σουλιώτη για το Καρπενήσι. Ποιο είναι το κίνητρό σας και γιατί δεν συνεχίσατε στην Περιφέρεια;

ΑΠ. Όλα αυτά τα χρόνια της ενασχόλησής μου με τα κοινά στην Περιφέρεια, το κίνητρο για μένα ήταν πάντοτε η προσφορά στον τόπο μου, στην πατρίδα μου, την Ευρυτανία και στον Δήμο Καρπενησίου ειδικότερα. Για τον λόγο αυτό ποτέ δεν έπαψα να ενημερώνομαι για τα δημοτικά θέματα και παρακολουθούσα τα πάντα στενά, από τις συνεδριάσεις των οργάνων του, μέχρι και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις ή τις τουριστικές δράσεις προβολής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με τον Νίκο Σουλιώτη, μας συνδέει μια στενή φιλία και αμοιβαία εκτίμηση, άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια είχαμε άριστη συνεργασία με τον ίδιο και την ομάδα του, για να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το κοινό μας όραμα για τον τόπο μας. Εξάλλου, η τοπική αυτοδιοίκηση, ειδικά στον Α’ βαθμό, έχει μία αμεσότητα στη σχέση αιρετού και πολίτη, η οποία θεωρώ ότι ταιριάζει καλύτερα στη δική μου ιδιοσυγκρασία. Όλα αυτά με οδήγησαν στην απόφασή μου να ανταποκριθώ στο κάλεσμα του Νίκου Σουλιώτη και να ζητώ σήμερα την ψήφο των συμπατριωτών μου, οι οποίοι ελπίζω να μου κάνουν την τιμή και να με εκλέξουν δημοτικό σύμβουλο.

ΕΡ. «Να ξαναφτιάξουμε τον τόπο μας». Φράση κλισέ, ίσως, αλλά πόσο είναι εφικτή; Εσείς, σε ποιον τομέα στον δήμο Καρπενησίου θεωρείτε θα μας φανείτε χρήσιμος;

ΑΠ. Δεν θα συμφωνήσω απόλυτα με τη φράση, καθώς περιέχει και μία δόση αφορισμού και μηδενισμού για τα έως τώρα πεπραγμένα και μια πρόθεση επιστροφής στο παρελθόν. Θα αντιπροτείνω τη φράση «ο τόπος μας ακόμα πιο ψηλά!», όπως είναι το σύνθημα του συνδυασμού μας, που νομίζω ότι εκφράζει το μεγαλύτερο ποσοστό των συμπατριωτών μας, είναι άλλωστε μία φράση που εκφράζει έναν στόχο που μπορεί να είναι απόλυτα εφικτός με πολλή δουλειά και αποτελεσματικές συνεργασίες. Στην πράξη, εξάλλου, όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε και να δουλεύουμε, αλλά και να συνεργαζόμαστε. Για αυτό είμαι αισιόδοξος για το μέλλον του Δήμου. Η δική μου εμπειρία τόσο στη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων για μεγάλα και για πιο μικρά και εξειδικευμένα έργα και δράσεις, όσο και στον τομέα της πολιτικής προστασίας, είναι πιστεύω τα στοιχεία που θα προσθέσω στην ομάδα της ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και θα βοηθήσω στο μέγιστο βαθμό που μπορώ τον Δήμο.

fakitsas-vasilis11

ΕΡ.Ποια μεγάλα έργα έχει ανάγκη ο δήμος μας, για τα οποία θα «παλέψετε» να τα πετύχετε αν εκλεγείτε;

ΑΠ. Την επόμενη μέρα στον Δήμο Καρπενησίου είναι πολύ σημαντικό να υλοποιήσουμε αρχικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα έργα τα οποία έχουμε ήδη δρομολογήσει, καθώς μην ξεχνάμε ότι με ευθύνη του κεντρικού κράτους κάποια έργα έχουν μείνει λίγο πίσω. Ο αρχικός σχεδιασμός των μεγάλων έργων του Δήμου Καρπενησίου αλλά και όλων των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τινάχτηκε πραγματικά στον «αέρα» από τα όσα ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Θυμίζω τα capital controls το καλοκαίρι του 2015, με αποτέλεσμα τη μηδενική υλοποίηση έργων και την απώλεια μιας σημαντικής κατασκευαστικής περιόδου και παράλληλα την πρόχειρη και επιπόλαια αλλαγή της κατασκευαστικής νομοθεσίας με τον Ν.4412/2016, τον μήνα Αύγουστο του έτους 2016, η οποία προκάλεσε την απώλεια επιπλέον επτά (τουλάχιστον) μηνών, μέχρι να αρχίσει το σύστημα δημοσίων έργων να επαναλειτουργεί. Τα κύρια έργα που υλοποιούνται ή τα οποία πρέπει να δρομολογήσουμε και να δώσουμε βάρος είναι η αναβάθμιση του Προπονητικού Κέντρου, η ολοκλήρωση της παράκαμψης του εμπορικού κέντρου, η βελτίωση των αστικών υποδομών του Προφήτη Ηλία με τις πλατείες, η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού Καρπενησίου, ο βιολογικός καθαρισμός της Ποταμιάς, η αντικατάσταση των αγωγών αμιάντου στο Καρπενήσι, το Κέντρο Διημέρευσης ΑΜΕΑ. Την επόμενη μέρα πρέπει να κάνουμε σημαντική προσπάθεια για την ανάπλαση του λόφου του Αγίου Δημητρίου και για την ανάπλαση του Κεφαλόβρυσου, καθώς και για την ανάδειξη του Αγίου Λεωνίδη στο Κλαυσί και της Λίμνης στο Μικρό Χωριό.

ΕΡ. Ζητάτε την ψήφο των Καρπενησιωτών. Θέλουμε το μήνυμά σας προς τους δημότες.

ΑΠ. Αγαπητοί συμπατριώτες, σας ξέρω και με ξέρετε. Ζητώ την ψήφο σας γιατί θέλω ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας. Δεσμεύομαι ότι θα βοηθήσω με κάθε μέσο που θα διαθέτω, από όπου κι αν κληθώ να υπηρετήσω. Η γνώση και η εμπειρία που έχω αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια ως εργαζόμενος και αιρετός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μου επιτρέπουν να πιστεύω ότι η συνεισφορά μου θα είναι μόνο θετική στην ανακοπή της ερημοποίησης του τόπου, σημείο που αποτελεί ίσως και το μεγαλύτερο πρόβλημα στις μέρες μας. Εμπιστευτείτε με και θα σας αποδείξω πως έχω όλη την προθυμία να αξιοποιήσω για μια ακόμη φορά την ευκαιρία που θα μου δοθεί, στο να πάμε τον Δήμο μας μερικά σκαλιά ακόμη πιο πάνω, ακόμα πιο ψηλά.