Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ev media-logo

Ένα (1) εκατομμύριο ψηφοδέλτια παρέλαβε η Αντιπεριφέρεια Ευρυτανίας. Πρωτόγνωρη η κινητοποίηση του εκλογικού μηχανισμού

Δεκάδες χαρτόκουτα, βάρους πολλών κιλών, αντικρίζει κανείς στην είσοδο του κτηρίου της Αντιπεριφέρειας Ευρυτανίας. Είναι το απαραίτητο εκλογικό υλικό (ψηφοδέλτια, σάκοι, σφραγίδες κ.α.) για τη διεξαγωγή των τετραπλών εκλογών της Κυριακής 26ης Μαΐου, μια διαδικασία πρωτόγνωρη σε όγκο, πραγματική δοκιμασία για τα ειδικά συνεργεία που έχουν συγκροτηθεί. eklogiko-yliko-antiperifereia1

1 εκατομμύριο ψηφοδέλτια

Είναι χαρακτηριστικό ότι, η Π.Ε. Ευρυτανία έχει παραλάβει περί τα 1.000.000 ψηφοδέλτια (!), από 37 συνδυασμούς των Ευρωεκλογών, 6 δημοτικούς συνδυασμούς σε Καρπενήσι και Άγραφα, 8 συνδυασμούς για τις εκλογές στην Περιφέρεια και συνδυασμούς για τα Κοινοτικά Συμβούλια των δήμων.

Την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Μαΐου, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που έχουν οριστεί για τα εκλογικά τμήματα της Ευρυτανία, προσέρχονται στην Αντιπεριφέρεια και παραλαμβάνουν το εκλογικό υλικό, ώστε κατόπιν να το μεταφέρουν στα κατά τόπους Ε.Τ. και όλα να είναι έτοιμα για το άνοιγμα των τεσσάρων καλπών, στις 7.00 το πρωί της Κυριακής (26/5).

Ένα ακόμα στοιχείο ενδεικτικό της μεγάλης κινητοποίησης του Υπουργείου Εσωτερικών είναι το γεγονός ότι εκτός από τα εκλογικά συνεργεία που έχουν οριστεί στην Αντιπεριφέρεια Ευρυτανίας (συνολικά 18 άτομα) και τους δήμους, στη διαδικασία θα συνδράμουν ακόμα και δημόσιοι υπάλληλοι -από την Εφορία λ.χ., διευθυντές σχολείων του νομού και διοικητικοί υπάλληλοι του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας.eklogiko-yliko-antiperifereia2

Η μετάδοση των αποτελεσμάτων

Οι τετραπλές κάλπες φέρνουν νέα… ήθη και έθιμα στη διαδικασία αποστολής και μετάδοσης των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών, των εκλογών για τους δήμους, την Περιφέρεια και τα Συμβούλια Κοινότητας.

Τα αποτελέσματα των εκλογών θα συγκεντρώνονται από την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και κατόπιν θα μεταδίδονται στο Υπουργείο Εσωτερικών. Το Υπουργείο θα συγκεντρώσει τα αποτελέσματα υπέρ συνδυασμών και υποψηφίων των πολιτικών κομμάτων που θα συμμετέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές θα συγκεντρώσει τα αποτελέσματα μόνο για τους συνδυασμούς και όχι εκείνα με τους σταυρούς προτίμησης των υποψηφίων. Επίσης, δεν μεταδίδονται στο Υπουργείο Εσωτερικών τα αποτελέσματα των συνδυασμών για τα Συμβούλια Κοινότητας.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα μεταδίδει τα αποτελέσματα σε ζωντανό χρόνο μέσα από την ιστοσελίδα http://www.sterea-ekloges.gr/, ενώ για την Ευρυτανία θα λειτουργεί το: http://ekloges.evrytania.gr/.

Τα «Ευρυτανικά Νέα», μέσα από την ιστοσελίδα τους www.evrytanika.gr, θα σας δίνουν πλήρη, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για τα αποτελέσματα των εκλογών -Ευρωεκλογές, Εκλογές σε Δήμους Καρπενησίου και Αγράφων, Περιφέρεια.

Η αποστολή των αποτελεσμάτων από τους δικαστικούς αντιπροσώπους προς την Π.Ε. Ευρυτανίας θα γίνεται με τρεις τρόπους: είτε με τηλεγράφημα, είτε με τηλεφωνική αναμετάδοση είτε με ειδικά κινητά τηλεφώνα: Η μετάδοση των αποτελεσμάτων από κινητά τηλέφωνα γίνεται παράλληλα με τον καθιερωμένο και προβλεπόμενο τρόπο και στόχο έχει την επιτάχυνση της διαδικασίας.

Έτσι, στον νομό Ευρυτανίας επιλέχθηκαν 47 εκλογικά τμήματα όπου θα γίνει χρήση της μετάδοσης των πρώτων αποτελεσμάτων με κινητά τηλέφωνα. Εκτιμάται, έτσι, ότι γύρω στις 20.30 το βράδυ της Κυριακής θα έχουμε μια σχετικά σαφή τάση εκλογικού αποτελέσματος στην Ευρυτανία -σε ποσοστό γύρω στο 10% του εκλογικού σώματος.

Λόγω του όγκου της διαδικασίας, το Υπουργείο εξέδωσε εγκύκλιο που καθορίζει τον ακριβή τρόπο μετάδοσης των αποτελεσμάτων: Οι εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τµηµάτων, ανάλογα με την αρίθμησή που έχει το καθένα (με βάση τον λήγοντα αριθμό), θα μεταδίδουν με προτεραιότητα τα αποτελέσματα των εκάστοτε εκλογών και κατόπιν τα υπόλοιπα, ώστε να μην παρατηρηθεί συμφόρηση.eklogiko-yliko-antiperifereia4

Το εκλογικό σώμα της Ευρυτανίας

Το εκλογικό σώμα της Ευρυτανίας ανέρχεται σε 30.484 άτομα, εκ των οποίων 15.451 είναι άνδρες και 15.033 γυναίκες. Μικρότερο αριθμό εκλογέων διαθέτει μόνο η Λευκάδα, με 29.289 άτομα.

Σε σύγκριση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, παρατηρείται μείωση στον αριθμό των εκλογέων της Ευρυτανίας κατά 1.805 άτομα, καθώς προ 5ετίας το εκλογικό σώμα στον νομό ανέρχονταν σε 32.289 (16.307 άνδρες και 15.982 γυναίκες). Η μείωση είναι της ποσοστιαίας τάξης του 5,6%. Εάν δε, ανατρέξουμε στα στοιχεία του 2010, τότε η μείωση ξεπερνά τα 3.300 άτομα.

Για πρώτη φορά οι 17άρηδες

Δικαίωμα ψήφου θα έχουν για πρώτη φορά στις προσεχείς δημοτικές εκλογές οι νέοι 17 ετών, όπως επιβεβαιώνεται από εγκύκλιο που δημοσίευσε το υπουργείο Εσωτερικών. Τα παιδιά που γεννήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 2002 και θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις επικείμενες ευρωεκλογές και στις αναμετρήσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, ανέρχονται σε 106.760, σε σύνολο 9.922.294 εκλογέων όλων των ηλικιών, ή σε 1,075% του εκλογικού σώματος.

Στην Ευρυτανία, το δικαίωμα του εκλέγειν θα ασκήσουν 240 παιδιά ηλικίας 17 ετών· πρόκειται για μαθητές/τριες λυκείων που για πρώτη φορά θα βρεθούν πίσω από το παραβάν για να ψηφίσουν. Ποσοστιαία, οι 17άρηδες αποτελούν το 0,78% του εκλογικού σώματος της Ευρυτανίας.

157 Εκλογικά Τμήματα

Αυξημένος κατά σχεδόν 28% θα είναι ο αριθμός των Εκλογικών Τμημάτων στην Ευρυτανία, στις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, αφού τα 123 Ε.Τ. των εκλογών του 2014 έγιναν 157 για τις ανάγκες της εκλογικής διαδικασίας της 26/5/19. Αντίστοιχα, το 2010 είχαν λειτουργήσει 128 Τμήματα σε όλο τον νομό.

Πολλοί εκλογείς που ψηφίζουν στην πόλη του Καρπενησίου, θα αλλάξουν, λόγω της ανακατανομής, Εκλογικό Τμήμα, καθώς φέτος επιστρατεύονται, εκτός από το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο, τόσο το 3ο (στον Προφήτη Ηλία) όσο και το 4ο (στο νότιο τμήμα της πόλης) Δ.Σ. Σε επίπεδο νομού, θα λειτουργήσουν επιπλέον τριάντα τέσσερα (34) Εκλογικά Τμήματα.

pinakas eklogika_tmimata_karpenisi

ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ