Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Το Μυστικό στα Μάτια της - Juan Jose Campanella 2009

είδος: Αστυνομικό δράμα
διάρκεια: 125’
πρωταγωνιστούν: Ricardo Darin, Soledad Villamil, Pablo Rago

dvd496

Ένας συνταξιούχος αστυνομικός αποφασίζει να γράψει μετά από χρόνια για μια υπόθεση βιασμού και δολοφονίας που έκλεισε δίχως ν’ αποδοθεί δικαιοσύνη. Πέρα απ’ την προσωπική του εμπλοκή στην υπόθεση, τα δραματικά εκείνα γεγονότα δεν αφορούν μονάχα τις ζωές του δυστυχισμένου συζύγου της νεκρής γυναίκας και του δολοφόνου της, αλλά και τη ζωή του ίδιου του αστυνομικού, αφού οι συνέπειες του εγκλήματος είχαν επιπτώσεις και σ’ αυτόν, στερώντας του την αληθινή φιλία και έναν έρωτα, ανεκπλήρωτο, που θα μπορούσε ν’ αλλάξει για πάντα την πορεία του.

Η ταινία-έκπληξη από την Αργεντινή, που κέρδισε το Όσκαρ πριν από τρία χρόνια, διαθέτει όλα εκείνα τα υλικά που συνθέτουν μια μεγάλη ταινία. Ιδανική ατμόσφαιρα που ζωντανεύει τις καλύτερες στιγμές των αστυνομικών ταινιών της δεκαετίας του ’70, υπέροχες ερμηνείες, με τον Pablo Rago στο ρόλο του συζύγου να κλέβει την παράσταση, υποδόρια πολιτικοκοινωνική κριτική των κρατικών δομών της χώρας, το απαραίτητο και ανεκπλήρωτο love story, έναν αδίστακτο δολοφόνο και ένα σενάριο που σε γενικές γραμμές θα εξαντλούνταν σε στερεοτυπικά σκηνοθετικά κλισέ εάν έπεφτε στα χέρια των Αμερικανών παραγωγών των blockbuster ταινιών δράσης.

Διαφωνώ με τις ενθουσιώδεις κριτικές που της επιφύλαξαν οι κριτικοί ανά την υφήλιο, διότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για μια αριστουργηματική ταινία. Οι αμήχανες στιγμές της είναι αρκετές, η διάρκειά της πολλές φορές κουράζει (όχι επειδή είναι δίωρη αλλά επειδή τα βασικά θέματα αναπαράγονται περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε), και η αναζωπύρωση της ερωτικής φλόγας είναι λίγο-πολύ αναμενόμενη.

Εντούτοις, απαντώντας στο βασικό ερώτημά της, στην σημασία μιας ζωής βασισμένης στην συνθήκη της απόλυτης κενότητας, της αναπόδραστης μοναξιάς, η ταινία κερδίζει τις εντυπώσεις χρησιμοποιώντας μια αλησμόνητη σεκάνς που από μόνη της διαλύει όλες τις ενστάσεις. Και για αυτήν ακριβώς την σεκάνς, δικαίως, θεωρείται μια από τις καλύτερες μη χολιγουντιανές ταινίες των τελευταίων ετών…