Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Μπαμπαλής ή Καρδαμπίκης; Οι Αγραφιώτες ψηφίζουν για δήμαρχο τετραετίας (2019-2023) - Οι κρίσιμοι παράγοντες της 2ης Κυριακής

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα, ή καλύτερα την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019, όσον αφορά στην ανάδειξη νέου δημάρχου στα Άγραφα. Ο Θεόδωρος Μπαμπαλής, νυν δήμαρχος και νικητής στον α’ γύρο με ποσοστό που άγγιξε το 40%, και ο Αλέξης Καρδαμπίκης, που αναδείχθηκε δεύτερος με σχεδόν 34%, διεκδικούν τον δήμο Αγράφων.mpampal-kardamp1

Θα αποδειχθεί αρκετή η διαφορά των 339 ψήφων (υπέρ Μπαμπαλή) της 1ης Κυριακής (26/5) ή ο Καρδαμπίκης, έχοντας πλέον και την υποστήριξη της Χρυσούλας Σουλιώτη (δείτε ΕΔΩ) θα καταφέρει να κάνει την ανατροπή;

Το συμφωνητικό

Η κοινή ανακοίνωση και το συμφωνητικό για τη νομή της εξουσίας του δήμου Αγράφων που υπέγραψαν οι συνδυασμοί «Δύναμη Ανάπτυξης των Αγράφων», του Αλέξη Καρδαμπίκη, και «Όραμα Αναγέννησης Δήμου Αγράφων», της Χρυσούλας Σουλιώτη, ήταν μια εξέλιξη που «ανακάτεψε» την τράπουλα και διαφοροποίησε, εν μέρει τουλάχιστον, τα δεδομένα της 2ης Κυριακής. Μαζί, οι δύο συνδυασμοί, συγκέντρωσαν στον α’ γύρο ποσοστό λίγο πάνω από το 60%· το ζήτημα είναι που θα κινηθεί το ποσοστό αυτό την Κυριακή 2/6 και εάν τελικά θα είναι ικανό να δώσει τη νίκη στον Καρδαμπίκη.

Η δήλωση στήριξης της Σουλιώτη προς τον επικεφαλής της «Δύναμης Ανάπτυξης των Αγράφων» αντιμετωπίστηκε ποικιλοτρόπως από τους Αγραφιώτες και εκφράστηκαν αντιδράσεις που κυμαίνονται από την πλήρη επιδοκιμασία «…για το καλό του δήμου» έως τη σχετική δυσαρέσκεια, με το επιχείρημα της προσπάθειας χειραγώγησης των εκλογέων.

Η αποχή

Ένα ακόμα στοιχείο που πολλοί εκτιμούν πως μπορεί να καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα είναι τα ποσοστά συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής (2/6). Στις 26 Μαΐου η αποχή κινήθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, στο 45,2%, ωστόσο επρόκειτο για μια διαδικασία πρωτόγνωρη, με τέσσερις κάλπες και έντονο ενδιαφέρον σε κάθε μέτωπο. Ψήφισαν συνολικά 6.289 Αγραφιώτες. Το ερώτημα είναι πόσοι από αυτούς που ταξίδεψαν από τα αστικά κέντρα για τα χωριά των Αγράφων, θα το επαναλάβουν. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι δύο συνδυασμοί έχουν κινητοποιηθεί με στόχο να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους τους, έχοντας ναυλώσει λεωφορείο και ΙΧ αυτοκίνητα.

Η «γεωγραφία» της ψήφου

Την ίδια ώρα, τα επιτελεία των δύο υποψηφίων αναλύουν λεπτομερώς τα αποτελέσματα της 1ης Κυριακής. Από τους πέντε πρώην δήμους Αγράφων οι υποψήφιοι δήμαρχοι Μπαμπαλής και Καρδαμπίκης, κέρδισαν δύο από αυτούς έκαστος, ενώ μία εκλογική περιφέρεια έδωσε την πρωτιά στη Σουλιώτη. «Δυνατά χαρτιά» αποδείχθηκαν για τον νυν δήμαρχο τα εκλογικά τμήματα των Δ.Ε. Αγράφων και Βίνιανης, με τον επικεφαλής της «Δύναμης Ανάπτυξης» να κυριαρχεί σε Απεράντιο και Ασπροπόταμο και τη Χρ. Σουλιώτη να επικρατεί στον πρ. δήμο Φραγκίστας.

agrafa 100

Ξεκάθαρη ήταν η νίκη που πέτυχε ο Θεόδωρος Μπαμπαλής στην εκλογική περιφέρεια Αγράφων, εκεί όπου σε σύνολο δέκα (10) εκλογικών τμημάτων σε χωριά και οικισμούς, επικράτησε στα οκτώ (8), εξασφαλίζοντας, έτσι ένα ευρύ προβάδισμα σε σταυρούς, έναντι των δύο έτερων υποψηφίων, με 640 ψήφους έναντι 250 του Καρδαμπίκη και 221 της Σουλιώτη. Εάν ο νυν δήμαρχος καταφέρει να εμφανίσει αντίστοιχη δυναμική αύριο, θα «χτίσει» μια ικανοποιητική διαφορά.

Στον αντίποδα, ο Αλέξης Καρδαμπίκης στηρίζει πολλά στην εκλογική περιφέρεια Απεραντίων. Εκεί στον α’ γύρο αναδείχθηκε πρώτος με διαφορά σχεδόν 300 ψήφων από τον δεύτερο Μπαμπαλή, συγκεντρώνοντας 820 ψηφοδέλτια έναντι 528  του νυν δημάρχου· χαμηλά κινήθηκε ο συνδυασμός Σουλιώτη, στο 15% με 232 ψήφους. Εν πολλοίς, η διαφορά υπέρ Καρδαμπίκη διαμορφώθηκε στα δύο Ε.Τ Γρανίτσας, εκεί όπου ο επικεφαλής της «Δύναμης Ανάπτυξης» έλαβε σχεδόν 79%, ήτοι 221 ψήφους, όταν ο Θ. Μπαμπαλής περιορίστηκε στο χαμηλό 15,6% (44 ψηφοδέλτια) και η Χρ. Σουλιώτη έλαβε μόλις 16 ψήφους (5,7%).

Με υπερδιπλάσια διαφορά έναντι των έτερων διεκδικητών του δήμου Αγράφων επικράτησε στην εκλογική περιφέρεια Βίνιανης ο Θεόδωρος Μπαμπαλής, που έλαβε συνολικά 459 ψηφοδέλτια και 54,3%, με τον Αλέξη Καρδαμπίκη να ξεπερνά οριακά τις 200 ψήφους (24%) και τη Χρ. Σουλιώτη να κινείται γύρω στο 22% (183 ψηφοδέλτια).

Η πιο αμφίρροπη εκλογική μάχη της 1ης Κυριακής στον δήμο Αγράφων δόθηκε στην εκλογική περιφέρεια Ασπροποτάμου, εκεί όπου οι διαφορές μεταξύ των τριών υποψηφίων ήταν της τάξης των λίγων δεκάδων ψήφων. Ο Αλέξης Καρδαμπίκης συγκέντρωσε 494 ψηφοδέλτια και ποσοστό 35,3%, η Χρ. Σουλιώτη ακολούθησε με 465 ψήφους (33,2%) και ο Θ. Μπαμπαλής κατετάγη στην 3η θέση με 440 ψηφοδέλτια και 31,4%. Στοίχημα για τον Καρδαμπίκη είναι να απορροφήσει μεγάλο εκλογικό ποσοστό από τους ψηφοφόρους Σουλιώτη.

Τέλος, η Ε.Π. Φραγκίστας έδωσε 575 ψήφους στη Χρ. Σουλιώτη, με δεύτερο τον Μπαμπαλή που συγκέντρωσε 409 ψηφοδέλτια και τρίτο τον Καρδαμπίκη με 370 ψήφους. Εδώ, ο νυν δήμαρχος επιδιώκει τα περιορίσει όσο γίνεται περισσότερο τη μεγάλη μετακίνηση ψηφοφόρων της Σουλιώτη προς τον Καρδαμπίκη.

agrafaaa