Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Φώναξαν «Όχι Αιολικά στα Άγραφα». Τριήμερη ορειβατική συνάντηση στον απόηχο της απόφασης ΣτΕ (ΦΩΤΟ)

Στη βαριά «σκιά» της απόρριψης -από το ΣτΕ- των ενστάσεων ακύρωσης των έργων εγκατάστασης αιολικών στα Άγραφα, άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα, ορειβάτες, μέλη συλλόγων και φορέων, συγκεντρώθηκαν το τριήμερο 7-9/6 στο καταφύγιο Καραμανώλη, πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα, ώστε να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές των Αγράφων.

2

Από τη συνάντηση στο Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων (φωτο: Κων/νος Κεφαλάς)

Εκατοντάδες άνθρωποι από το Καρπενήσι, την Καρδίτσα, τη Λαμία, την Αθήνα (με δύο λεωφορεία), τη Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα, τον Βόλο, τη Λάρισα, ακόμα και την Ξάνθη και το Ρέθυμνο, βρέθηκαν εκεί και έστειλαν μήνυμα κατά των αιολικών, συμμετέχοντας και σε μια σειρά από παράλληλες δραστηριότητες, όπως ενημερωτικές ομιλίες και παρουσιάσεις, μουσικές βραδιές, ορειβατικές εξορμήσεις στα γύρω βουνά (πχ Βουτσικάκι) κ.α.

Όσον αφορά στην ευρυτανική παρουσία στο 3ήμερο, μέλη του Πεζοπορικού-Φυσιοδιφικού Συλλόγου Καρπενησίου και της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ για τη Σωτηρία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος, από το Καρπενήσι και τα ευρυτανικά Άγραφα βρέθηκαν εκεί συμμετέχοντας σε πεζοπορίες και σε εθελοντική εργασία καθαρισμού μονοπατιών.

5

(Φωτο: Panos Bampaloukas)

«Το κίνημα προστασίας των Αγράφων από την απειλή των αιολικών και υδροηλεκτρικών δυναμώνει, παρά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ… Περισσότεροι από 300 φίλοι των βουνών και των Αγράφων από όλη την χώρα συγκεντρώθηκαν το τριήμερο 7-9/6/19 στο φιλόξενο χώρο του Ορειβατικού Καταφυγίου Αγράφων για να δηλώσουν την αμέριστη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα. Οι βουνοκορφές γέμισαν κόσμο, η συζήτηση δημιουργική, η συναυλία μοναδική… Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συμμετέχοντες. Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη», αναφέρει ο κ. Χρήστος Φασούλας, μέλος του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων.

H απόφαση του ΣτΕ

aiolagrafa-StE1

Να θυμίσουμε ότι, όπως αποκλειστικά έγραφαν στο προηγούμενο φύλλο τους (5/6/2019) τα «Ευρυτανικά Νέα» (δείτε εδώ απόσπασμα του ρεπορτάζ) στο ΣτΕ προσέφυγαν στις 13/6/2018, καταθέτοντας αίτηση αναστολής και ακύρωσης των έργων, η Κίνηση Πολιτών Ευρυτανίας, το Σωματείο "Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας" και άλλοι συνολικά 502 φορείς και ιδιώτες, κατά του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κάθε άλλης σχετικής πράξης ή παράλειψης της Διοικήσεως, με την οποία επεδίωκαν την αναστολή και ακύρωση των δυο εγκριτικών αποφάσεων του υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Σταθάκη.

Ωστόσο, μόλις πρόσφατα, το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, εξέδωσε οριστική και αμετάκλητη απόφαση για τα δύο αιολικά πάρκα στα Άγραφα, ανάβοντας ουσιαστικά το «πράσινο φως» για την κατασκευή των έργων.

3

4

6

 

(Φωτο: Panos Bampaloukas)