Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Ενημέρωση για συνταξιοδοτικά θέματα

Από το γραφείο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα

enimerosi sintaksewn

To Γραφείο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας της Αθήνας, στα πλαίσια μιας εκστρατείας ενημέρωσης για συνταξιοδοτικά θέματα, επισκέφθηκε την πόλη του Καρπενησίου, τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Σκοπός ήταν η καλύτερη ενημέρωση των Ελληνοαμερικανών και τον Ελλήνων μεταναστών στις Η.Π.Α, που τώρα κατοικούν στο Καρπενήσι και στην ευρύτερη περιοχή της Ευρυτανίας.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 5:00 το απόγευμα της Δευτέρας, στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Καρπενησίου.

Η ενημέρωση αφορούσε τις τελευταίες εξελίξεις και εφαρμογές για τις Συντάξεις του Αμερικανικού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του επονομαζόμενου Social Security Administration. Συζητήθηκαν αναλυτικά τα βασικά σημεία της νομοθεσίας καθώς και οι «παγίδες» που μπορεί να υπάρχουν.

Να σημειώσουμε ότι δικαιούχοι σύνταξης είναι όσοι έχουν συμπληρώσει 40 τρίμηνα εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (10 χρόνια).

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και η διακρατική συμφωνία του 1994 μεταξύ Η.Π.Α. και Ελλάδας, στην οποία προβλέπεται ότι αναγνωρίζονται και έτη εργασίας που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, αν και τα χρόνια εργασίας στην Ελλάδα αναγνωρίζονται σαν χρόνος ασφάλισης, για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης λαμβάνονται υπόψη μόνο τα έτη εργασίας στις Η.Π.Α.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν περίπου 40 δικαιούχοι αμερικανικής σύνταξης, οι οποίοι παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την ενημέρωση γύρω από τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Να σημειώσουμε επίσης ότι το γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα είναι επιφορτισμένο και με την ταυτοποίηση των δικαιούχων, για να αποφεύγονται τα ελληνικού τύπου φαινόμενα συντάξεων – μαϊμού.

Ταυτόχρονα, όμως, φέρει και την ευθύνη εξακρίβωσης του επιπέδου της ποιότητας ζωής των δικαιούχων αμερικανικής σύνταξης, ώστε να αποτρέπονται περιπτώσεις όπου ηλικιωμένοι συνταξιούχοι πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από επιτήδειους, οι οποίοι μπορεί να εκμεταλλεύονται τα χρήματά τους, στερώντας τους τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης.