Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Ορκίστηκε βουλευτής Ευρυτανίας ο Κώστας Κοντογεώργος

Την πρώτη του επαφή με τα έδρανα της Βουλής είχε ο νέος βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, κατά την ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά προς τους νέους βουλευτές του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή

orkomosia1111111

σ.σ Οι νέοι βουλευτές -όπως και ο νέος βουλευτής Ευρυτανίας- έχουν ήδη παραιτηθεί από τον μισθό τους, μετά τον σάλο που ξεσηκώθηκε από την άποψη ότι ακόμη και για μία ημέρα να είναι κάποιος βουλευτής, δικαιούται ολόκληρο τον μισθό του, περίπου 6.000 ευρώ 

 

Ο Κώστας Κοντογεώργος βρέθηκε για πρώτη φορά στα έδρανα της Βουλής την περασμένη Παρασκευή 11 Μαΐου 2012. Παρακολούθησε την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά προς τους νεοεκλεγέντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αποτελείται από 108 βουλευτές. Απ’ αυτούς, οι 53 συμμετείχαν ως βουλευτές στην προηγούμενη Βουλή και επανεξελέγησαν, ενώ εκλέχθηκαν και 55 καινούριοι, κάποιοι από τους οποίους έχουν διατελέσει βουλευτές στο παρελθόν. Μεταξύ των 108 βουλευτών, 37 εκλέχθηκαν για πρώτη φορά. Μεταξύ αυτών και ο Κώστας Κοντογεώργος.

Βέβαια, στην αίθουσα δεν ήταν μόνος. Τουλάχιστον άλλοι 5 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατάγονται από την Ευρυτανία. Ο Γιώργος Ορφανός, βουλευτής Θεσσαλονίκης, με καταγωγή από την Αγία Τριάδα Ευρυτανίας, ο Θανάσης Μπούρας, βουλευτής Αττικής και Καρπενησιώτης και άλλοι.

Ο Κώστας Κοντογεώργος παρακολούθησε την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, καθήμενος στα έδρανα της Βουλής δίπλα από τον Γιώργο Ορφανό. Ο κ. Ορφανός, την εποχή που ήταν Υφυπουργός Αθλητισμού, είχε στενή συνεργασία για θέματα του νομού με τον Κώστα Κοντογεώργο, ο οποίος διατελούσε τότε Νομάρχης Ευρυτανίας.

orkomosia2

Τώρα η ορκωμοσία
Παρά τις αντίθετες ερμηνείες του Συντάγματος από κάποιους συνταγματολόγους, για το αν πρέπει να γίνει η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, δεδομένου ότι η νέα Βουλή θα συσταθεί για να... διαλυθεί, τελικά η ορκωμοσία πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή.

Η Βουλή άνοιξε υπό την προεδρία του πρώτου τη τάξει επανεκλεγέντος βουλευτή από το προηγούμενο προεδρείο, που είναι ο προερχόμενος από τη ΝΔ Δ' αντιπρόεδρος Βύρων Πολύδωρας, με την ορκωμοσία των νέων βουλευτών από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Στη συνέχεια θα διακόψει τις εργασίες της και θα επανέλθει την Παρασκευή, οπότε θα πραγματοποιηθεί η τυπική εκλογή νέου προεδρείου.

Ακολούθως θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα ανακοινώνει τη... διάλυση της Βουλής, την προκήρυξη νέων εκλογών σε συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς και την ακριβή ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής.

Διχασμένοι οι συνταγματολόγοι
Οι συνταγματολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι για το εάν θα πρέπει να συγκληθεί ή όχι η Βουλή με τη νέα σύνθεσή της. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορεί να διαλυθεί η Βουλή, χωρίς νωρίτερα να έχει συγκροτηθεί σε Σώμα.

Ορισμένοι συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι η Βουλή που αναδείχθηκε από τις εκλογές θα πρέπει πρώτα να συγκληθεί και να ορκιστούν οι βουλευτές -όπως τελικά θα γίνει- ώστε αμέσως μετά, με Προεδρικό Διάταγμα, να διαλυθεί και να προκηρυχθούν οι νέες βουλευτικές εκλογές.

Αντιθέτως, κατά άλλες ερμηνείες του Συντάγματος, διατυπώνεται η άποψη ότι εφόσον καταλήξουν σε αδιέξοδο όλες οι διαδικασίες για σχηματισμό κυβέρνησης, τότε θα πρέπει να εκδοθεί άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα διεξαγωγής νέων εκλογών. Σε αυτό το ενδεχόμενο, δεν γίνεται καμία ορκωμοσία βουλευτών.

Ο προβληματισμός για τη διάλυση της Βουλής έχει, όπως τονίζουν κοινοβουλευτικοί κύκλοι, ευθεία διασύνδεση με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και το ενδεχόμενο παραγραφής αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί από μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως και με υποθέσεις άρσης βουλευτικής ασυλίας που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 86 του Συντάγματος, η Βουλή μπορεί να ασκήσει την αρμοδιότητα πρότασης άσκησης δίωξης κατά υπουργών ή υφυπουργών μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος.

Αντίστοιχος προβληματισμός διατυπώνεται για το θέμα της βουλευτικής ασυλίας, καθώς ως βουλευτική περίοδος λογίζεται το διάστημα από τη διενέργεια των εκλογών ως τις επόμενες εκλογές, ενώ ειδικώς η βουλευτική ασυλία επεκτείνεται μέχρι την ορκωμοσία της νέας Βουλής.