Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

Εκεί όπου δίδαξε ο Ευγένιος ο Αιτωλός. Εκδήλωση στη Γούβα Βραγγιανών Αγράφων το Σάββατο 27 Ιουλίου

Οι όμοροι νομοί Ευρυτανίας και Καρδίτσας διοικητικώς διαχειρίζονται κατανεμημένο τον άλλοτε ενιαίο πολιτισμικό χώρο των ιστορικών Αγράφων. Για τούτο τα ΓΑΚ Αρχεία Ν. Ευρυτανίας και Ν. Καρδίτσας στοχεύουν στη διοργάνωση -με προοπτική τριετίας- θερινών εκδηλώσεων με θέμα «Στ΄ Άγραφα... ένα ταξίδι», ενταγμένων στο γενικότερο πλαίσιο αγραφιώτικης αναφοράς.GAK-AGRAFA1

Η πρώτη «οδοιπορία» πραγματώθηκε πέρυσι στην Αργιθέα Αγράφων Καρδίτσας με τη συνδρομή του δήμου Αργιθέας και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής. Εφέτος το οδοιπορικό συνεχίζεται στα Βραγγιανά της Ευρυτανίας, σε εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019 και ώρα 12.00 το μεσημέρι (μετά τη Θεία Λειτουργία στον Άγ. Δημήτριο Βραγγιανών) υπό την αιγίδα του δήμου Αγράφων, με τη συνδρομή του πολιτιστικού συλλόγου Βραγγιανιτών «Αναστ. Γόρδιος» και την ευγενή σύμπραξη της ενορίας Μεγ. Βραγγιανών, του χορευτικού «Καλλίχορος» και μουσικών της περιοχής.

Σημείο συνάντησης ο ιστορικός χώρος Αγίας Παρασκευής-Γούβας Βραγγιανών, εκεί όπου δίδαξε ο όσιος Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός και μαθήτευσαν λαμπροί μαθητές όπως ο Αναστάσιος Γόρδιος. Ομιλητές θα παρουσιάσουν τον αγραφιώτικο χώρο και πτυχές της ιστορίας του καθώς επίσης τη δράση προσώπων αλλά και το συλλογικό, κοινό βίωμα των ανθρώπων σε καίριες στιγμές του κοινωνικού βίου τότε όπως ο γάμος (Ελπινίκη Αγγελίνα, Νίκος Αλεξάκης, Μαρία Παναγιωτοπούλου, Ηλίας Τεμπέλης, Κώστας Τσιώλης). Παραδοσιακοί μουσικοί με το τραγούδι τους θα ζωντανέψουν τους ήχους της αυθεντικής δημοτικής παράδοσης της περιοχής συνοδεύοντας το χορευτικό «Καλλίχορος».