Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Στα λημέρια του Κατσαντώνη. Στη Φούρκα Αγράφων έγινε η εκδήλωση - θεσμός προς τιμήν του προεπαναστατικού ήρωα

Την περασμένη Κυριακή (4/8), ο δήμος Αγράφων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Απανταχού Μοναστηρακιωτών συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση προς τιμήν του προεπαναστατικού ήρωα Αντώνη Κατσαντώνη.katsantoneia-2019-xoreutiko

Στη Φούρκα του Μοναστηρακίου Αγράφων, κοντά στο Σύχνικο (Κεφαλόβρυσο), τιμήθηκε και φέτος η μνήμη του προδρόμου της λευτεριάς, Αντώνη Κατσαντώνη. Τα Κατσαντώνεια πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή, 4 Αυγούστου, για 14η συνεχή χρονιά, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων, Αγραφιωτών, Ευρυτάνων, σαρακατσάνικων συλλόγων και πλήθους κόσμου

Μετά τις 11.00 το πρωί της Κυριακής, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και αμέσως μετά ακολούθησε η κατάθεση των στεφάνων και οι καθιερωμένοι χαιρετισμοί. Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον εκπαιδευτικό κ. Κώστα Χαραμή, ενώ ακούστηκαν και ποιήματα αφιερωμένα στον Κατσαντώνη.

Όπως κάθε χρόνο, με τη βοήθεια εθελοντών έλαβε χώρα η αναπαράσταση της σύλληψης και των βασανιστηρίων του Κατσαντώνη, ενώ φέτος για πρώτη φορά έγινε και η αναπαράσταση της συνέλευσης της Λευκάδος.  Αμέσως μετά παρουσιάστηκαν σαρακατσάνικοι χοροί από το χορευτικό του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πιερίας και στη συνέχεια ακολούθησε γλέντι ως αργά το απόγευμα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, ο νυν Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Κατερίνα Καλαντζή, οι Αντιδήμαρχοι Αγράφων κ.κ. Τσιάμης, Κίτσιος και Τσιαμάκης, ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Θανάσης Σταμούλης, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, ο πολιτευτής του νομού κ. Κλεομένης Λάππας, σύλλογοι Σαρακατσαναίων απ’ όλη την Ελλάδα εκπρόσωποι συλλόγων κ.α.