Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

ev media-logo

ΝΑΙ!!! Το Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου θα γίνει Βοτανικός Κήπος. Έληξε η ψηφοφορία (VIDEO)

{module Google διαφημίσεων κειμένου, 468x60}Μεγάλη επιτυχία για το Καρπενήσι που οφείλεται σε όλους.

avra-kefalovriso-votanikos khpos

Χθες τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την δημιουργία Βοτανικού Κήπου στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου.

Συνολικά 2.873 Ευρυτάνες ψήφισαν για να γίνει το έργο στον τόπο μας από το νερό AVRA.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους στήριξαν την προσπάθεια αυτή.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση της εταιρίας AVRA

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ


Διαβάστε για την δράση

Το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, με την επιστημονική υποστήριξη του Τ.Ε.Ι Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και σε συνεργασία με το Δήμο και το Δασαρχείο Καρπενησίου, έχουν σκοπό την ανάδειξη της χλωρίδας της περιοχής και την υποστήριξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός Δασικού Βοτανικού Κήπου στον ήδη υπάρχοντα χώρο του Κεφαλόβρυσου.

Η ενέργεια αυτή θα φέρει τους επισκέπτες κοντά στη φύση αλλά παράλληλα θα αποτελέσει και ένα κίνητρο για την εδραίωση της προστασίας της περιοχής.

Η δημιουργία του Βοτανικού Κήπου του Καρπενησίου, θα αποτελέσει ένα σημαντικό κίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθησίας.

 

Η δράση

Οι περισσότεροι Βοτανικοί Κήποι, αποτελούνται από θεματικά πάρκα με είδη από άλλες χώρες και άλλες ηπείρους, με θερμοκήπια, που συνήθως είναι περιφραγμένοι και αποκλεισμένοι από το ευρύ κοινό.

Ο Δασικός Βοτανικός Κήπος του Καρπενησίου θα είναι ανοιχτός και ελεύθερος για όλους τους επισκέπτες ώστε να αναδεικνύει την ελληνική αυτοφυή χλωρίδα. Για τη δημιουργία του νέου Βοτανικού Κήπου θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:

Κανένα δένδρο δεν θα κοπεί, άλλα όλα τα υπάρχοντα, αυτοφυή, δένδρα θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του νέου Κήπου – άλλωστε στην περιοχή υπάρχουν πολλά είδη δένδρων και θάμνων.

Τα δένδρα θα φυτευτούν στους μεγάλους χώρους που καλύπτονται από χλοοτάπητα ή μπαζωμένες εκτάσεις.

Θα φυτευτούν είδη που δεν θα δημιουργήσουν υβρίδια, με τα είδη της περιοχής, έτσι ώστε να μείνει ανέπαφη, από γενετική μόλυνση, η αυτοφυής χλωρίδα.

Θα φυτευτούν είδη που μπορούν να αναπτυχθούν στις κλιματικές και εδαφικές συνθήκες της περιοχής.

Σκοπός του Βοτανικού Κήπου δεν είναι η δημιουργία θερμοκηπίων ή υπαίθριων χώρων με εξωτικά φυτά, αλλά η ανάδειξη της πλούσιας αυτοφυούς ελληνικής χλωρίδας. Πρέπει να αναφερθεί ότι όλες οι σύγχρονες έρευνες και μελέτες αποδεικνύουν ότι η ελληνική χλωρίδα είναι η πιο πλούσια στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο!

 

Γιατί να υποστηρίξω τη δημιουργία Βοτανικού Κήπου στο Καρπενήσι

Αναδεικνύω την πλούσια αυτοφυή χλωρίδα της περιοχής

Υποστηρίζω την περιβαλλοντική εκπαίδευση παιδιών και ενημέρωσης ενηλίκων

Προσελκύω τους επισκέπτες κοντά στη φύση και να ενθαρρύνω την περιβαλλοντική ευαισθησία

 

Ιστορικό και αξιοθέατα

Το Κεφαλόβρυσο αποτελεί ένα ιδανικό μέρος για αναψυχή και ξεκούραση τόσο για τους κατοίκους της πόλης του Καρπενησίου, όσο και για τους επισκέπτες της περιοχής. Αποτελεί ιδανικό μέρος για εκδρομές των σχολείων του Δήμου Καρπενησίου αλλά και τόπος επισκέψεων από άλλα σχολεία.

Ακόμη, το επισκέπτονται οικογένειες για μικρές εκδρομές την άνοιξη και το καλοκαίρι. Επιπλέον, χρησιμοποιείται από τους φοιτητές του Τ.Ε.Ι Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος ως χώρος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης.

Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα μονοήμερα ή διήμερα προγράμματα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου, τα οποία υλοποιούνται από την Παιδαγωγική Ομάδα και απευθύνονται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, μέλη συλλόγων, ομάδες ενηλίκων και στο πλατύ κοινό.

Η περιοχή είναι κατάλληλη και για την ανάπαυση-ξεκούραση των ταξιδιωτών, που διέρχονται από την περιοχή με κατεύθυνση τα «πατήματα της Παναγιάς» και το γνωστό μοναστήρι του Προυσού.

Η περιοχή του Καρπενησίου προσφέρει άφθονες προτάσεις για εναλλακτικές μορφές τουρισμού και πληθώρα αξιοθέατων. Σε αυτά περιλαμβάνονται περιοχές φυσικού κάλους, Εκκλησίες – Μονές και μουσεία. Το όρος Τυμφρηστός διαθέτει πληθώρα μονοπατιών, ποταμιών και απόκρημνα φαράγγια για ορειβατικές διαδρομές αλλά και το οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχιού.

Ειδικότερα, στην τοποθεσία Κεφαλόβρυσο, βρίσκεται ένας καταπράσινος χώρος 100 στρεμμάτων στον οποίο υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα τένις), αναψυκτήριο, εκτροφείο πέστροφας, μνημείο προς τιμήν του ήρωα Μάρκου Μπότσαρη καθώς και υπαίθριο πετρόχτιστο αμφιθέατρο για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων.

Η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης για δασική αναψυχή, αφού περιλαμβάνει γιγάντια πλατάνια και ιτιές, καθώς και πλούσια παρόχθια βλάστηση του Καρπενησιώτη ποταμού (κατά μήκος του υπάρχουν δύο πανέμορφα τοξωτά γεφύρια του 'Δεσπότη' και των Κορυσχάδων) και μικρή, τεχνητή, λίμνη με πάπιες. Επιπλέον, στη θέση αυτή υπάρχει και το υπερκείμενο δάσος ελάτης στο οποίο έχει αναπτυχθεί δίκτυο μονοπατιών από τη δασική υπηρεσία για τους επισκέπτες.

Τα παιδιά μπορούν να δραστηριοποιηθούν στους ήδη διαμορφωμένους χώρους όπως η παιδική χαρά, οι χώροι άθλησης και το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.

 

Το φυσικό περιβάλλον

Το όρος Τυμφρηστός, είναι γνωστό για την κορυφή του Βελουχίου. Βελούχι στα σλάβικα σημαίνει «λευκό βουνό» ή με βάση κάποια άλλη εκδοχή «πηγή με άφθονο νερό». Άλλες σημαντικές κορυφές είναι αυτή του Κώνισκου, της Καλιακούδας και της Χελιδώνας όπου στις πλαγιές τους είναι χτισμένοι παραδοσιακοί οικισμοί της περιοχής. Η χλωρίδα της περιοχής κυριαρχείται από κωνοφόρα δάση ελάτης, ενώ εμφανίζονται και δάση καστανιάς, δρυός, πλατάνου και θαμνώνες πουρναριού.

Μέσα σε αυτά τα δάση εμφανίζονται και άλλα είδη, όπως άρκευθοι (κέδρα), σφενδάμια, γαύροι. Στην περιοχή του Κεφαλόβρυσου, εμφανίζεται πληθώρα φυτικών ειδών, όπως έλατα, δρυς, βατομουριές, αγριοτριανταφυλλιές, σπάρτα. Στις παρυφές του δάσους ελάτης απαντώνται σφενδάμια, γαύροι, κορονίλες, πουρνάρια, κερασιές, καρυδιές κ.ά. Κατά μήκος του ποταμού Καρπενησιώτη, που διασχίζει το Κεφαλόβρυσο, εμφανίζονται σκλήθρα, πλατάνια, κουφοξυλιές και τουλάχιστον 4 διαφορετικά είδη ιτιάς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η χαμηλή βλάστηση, όπου εμφανίζονται πολλά είδη φυτών, εκ των οποίων και αρωματικά-φαρμακευτικά, όπως είναι το θυμάρι. Η πανίδα της περιοχής του Κεφαλόβρυσου αποτελείται από θηλαστικά, όπως αγριόχοιρος, ζαρκάδι, λαγός, αλεπού αλλά κυρίως από πλούσια πτηνοπανίδα στην οποία περιλαμβάνονται δρυοκαλάπτες, σουσουράδες, κοκκινολαίμιδες κ.ά.

 

Τι θα περιλαμβάνει ο Βοτανικός Κήπος

Ο νέος Βοτανικός Κήπος θα περιλαμβάνει διάφορες ενότητες, όπως θα προκύψουν και από τη σχετική μελέτη.

Ενδεικτικά:

Το Πάρκο με τα Χρώματα. Ο κήπος αυτός μπορεί να αναδεικνύει τα εντυπωσιακά, ελληνικά αυτοφυή είδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καλλωπιστικά (π.χ. τα σφενδάμια που έχουν συνήθως κόκκινους καρπούς και το φθινόπωρο κόκκινα φύλλα, η χρυσοξυλιά που έχει ροζ ταξιανθίες που θυμίζουν ιστούς αράχνης και πολλά άλλα είδη – όπως πυράκανθος, πυξάρι, φράξος – που δημιουργούν εντυπωσιακούς συνδυασμούς χρωμάτων).

Το Πάρκο των «Δρυάδων». Οι νύμφες Δρυάδες ζούσαν μέσα στις δρυς (ή για πολλούς βελανιδιές). Οι δρυς ή αλλιώς «δένδρα» για τους κατοίκους της ελληνικής υπαίθρου, είναι πάνω από 7 διαφορετικά είδη (π.χ. χνοώδης δρυς, πλατύφυλλη δρυς, ποδισκοφόρος δρυς), που είναι αυτοφυή στην Ελλάδα.

Το Πάρκο της «Πίτυς». Η «πίτυς» είναι η πεύκη και η ελάτη του Ομήρου και γενικά, των αρχαίων Ελλήνων. Σε αυτόν τον κήπο μπορούν να υπάρχουν τουλάχιστον 5-6 διαφορετικά είδη πεύκων (π.χ. μαύρη πεύκη, ρόμπολο, τραχεία πεύκη) και η αυτοφυής στο Καρπενήσι, ελάτη. Μάλιστα το είδος ελάτης που εμφανίζεται στο Καρπενήσι και σε όλη τη νότια Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο.

Το Πάρκο με τα Φρούτα. Πολλά είδη της ελληνικής χλωρίδας παράγουν εδώδιμους καρπούς που τρώγονται είτε όπως συλλέγονται είτε, φτιάχνονται γλυκά και ποτά. Κάποια από αυτά είναι η κρανιά, η σορβιά, η κερασιά κ.ά.

Το Πάρκο με τα Φαρμακευτικά-Αρωματικά είδη. Αξίζει να τονιστεί ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν διακρίνει πάνω από 500 τέτοια είδη, μερικά από τα οποία φύονται από μόνα τους στο Κεφαλόβρυσο (π.χ. θυμάρι, μέντα).

Άλλα πάρκα, που μπορεί να περιέχουν είδη ψυχροβίων κωνοφόρων (είδη τα οποία δημιουργούν τα δάση της Σκανδιναβίας και της Σιβηρίας, και τα οποία υπάρχουν στην Ελλάδα), όπως η σημύδα και η ερυθρελάτη, είδη που θεωρούνται σημαντικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε όλα τα είδη, που υπάρχουν ή θα φυτευτούν στην περιοχή, θα υπάρχουν ταμπέλες, που θα ενημερώνουν τον επισκέπτη για το είδος, τις μυθοπλασίες, αλλά και τις ιδιότητες του κάθε φυτού.