Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Ταυτοποίησαν μέσω… facebook το άγνωστο, κατεστραμμένο γεφύρι της Κωνσταντίνας, στο Μοναστηράκι των Αγράφων

Η αναγνώριση και ταυτοποίηση ενός άγνωστου μέχρι σήμερα ευρυτανικού γεφυριού, που πλέον δεν υφίσταται, κατέστη δυνατή πρόσφατα χάρη στην κοινή προσπάθεια χρηστών του facebook.gefyri-konstantinas1

Το Γεφύρι της Κωνσταντίνας, αριστερά, όπως το αποτύπωσε στον φακό του ο Γουντχάους. Δεξιά, το σημείο σήμερα· το γεφύρι καταστράφηκε πιθανόν πριν από περίπου 100 χρόνια

Πριν λίγες ημέρες, ο κ. Σπύρος Μαντάς είχε απευθύνει κάλεσμα για βοήθεια όσον αφορά στην αναγνώριση δύο αταύτιστων γεφυριών που απεικονίζονται σε φωτογραφίες από το αρχείο του Γουίλιαμ Τζον Γουντχάους (William J. Woodhouse), Άγγλου ελληνιστή. Ο τελευταίος, από το 1890 έως το 1935 έζησε κατά περιόδους στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με αρχαιολογικές έρευνες στην Αιτωλία. Από εκεί ταξίδεψε σε πολλές περιοχές, και στον νομό Ευρυτανίας, όπου τράβηξε πολλές φωτογραφίες, μεταξύ των οποίων και τα δύο γεφύρια, των οποίων η ταυτότητα παρέμενε άγνωστη.

«Το πιο πιθανόν είναι τα συγκεκριμένα δύο γεφύρια να έχουν πια καταστραφεί. Ωστόσο είναι δυνατόν με βάση τον περιβάλλοντα χώρο να αναγνωριστούν. Γίνεται έκκληση στους φίλους να βοηθήσουν, ειδικά αν έχουν ζήσει και γνωρίζουν τις περιοχές Κράβαρα (Ορεινή Ναυπακτία), ορεινός Θέρμος, Άγραφα και περιοχή Καρπενησιού, Από αυτά τα μέρη, το πιθανότερο, προέρχονται οι δύο φωτογραφίες των γεφυριών», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σύντομα, κατέστη δυνατή η αναγνώριση του ενός εκ των δύο γεφυριών. Όπως έγραψε ο κ. Νίκος Μπαλωμένος, πρόκειται για το Γεφύρι της Κωνσταντίνας, που υπήρχε κάτω από το χωριό Μοναστηράκι των Αγράφων. Έπεσε μετά φοβερή νεροποντή τη δεκαετία 1910-1920, από την οποία παρασύρθηκαν και άλλα πετρογέφυρα της περιοχής.

Η πρώτη φωτογραφία είναι του William Woodhouse που τράβηξε τη δεκαετία του 1890, ενώ η δεύτερη είναι σημερινή (πηγή: Ν. Μπαλωμένος). Η κορυφή που φαίνεται στις δύο φωτογραφίες είναι ο περίφημος "Αγάς" στον οικισμό Στύλος Μαράθου. Η ταυτοποίηση δείχνει στους ερασιτέχνες ερευνητές πως ο Άγγλος καθηγητής οδοιπόρησε ανεβαίνοντας τον Αγραφιώτη ποταμό, καθώς πριν από το γεφύρι της Κωσταντίνας είχε φωτογραφίσει και το γεφύρι του Μανώλη.

Απομένει τώρα η αναγνώριση του αναζητούμενου δεύτερου, προς ταυτοποίηση, γεφυριού, το οποίο απεικονίζεται στην παρακάτω φωτογραφία:

gefyri agnosto_agrafa