Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Η άνοια και η αξία του προληπτικού ελέγχου. Επιστημονική ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Κ.Υ. Δυτ. Φραγκίστας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, διοργανώθηκε, από το Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας, ενημερωτική εκδήλωση ανοικτή για το κοινό. Αναπτύχθηκαν εισηγήσεις για το θέμα και αναλύθηκαν τα αποτελέσματα έρευνας για τα ποσοστά ανοϊκών διαταραχών στον ντόπιο πληθυσμό.anoia-KY-fragkistas1q

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ειδικός Νευρολόγος κ. Ζήσης Αθανάσιος ο οποίος ανέπτυξε διεξοδικά το θέμα της άνοιας και απάντησε σε πολλαπλές ερωτήσεις από το κοινό στο τέλος της ομιλίας. Εκ μέρους του Κέντρου Υγείας μίλησαν ο Διευθυντής Παπανικολάου Νίκος, η Επισκέπτρια Υγείας Ροδίτου Π. και ο Ιατρός Υπαίθρου Σακκάς Ν.

Σε ποσοστό 10%

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας για την ανίχνευση της άνοιας στον πληθυσμό της περιοχής που προσήλθε στο Κέντρο Υγείας, την οποία διεξήγαγε η Ομάδα Υγείας του Κέντρου Υγείας. Συνολικά ερωτήθηκαν 272 ηλικίας άνω των 55 ετών, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που καλύπτει υγειονομικά το Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας εκ των οποίων συμμετείχαν τελικά στην έρευνα οι 232.

Συμπληρώθηκε από τα άτομα αυτά ειδικό ερωτηματολόγιο (Κλίμακα Mini Mental State Examination) που βοηθά στην ανίχνευση της ήπιας νοητικής διαταραχής ή λίγο σοβαρότερης, μέτριας βαρύτητας άνοιας. Βρέθηκαν 24 άτομα τα οποία παραπέμφθηκαν για περαιτέρω έλεγχο και έγκαιρη αντιμετώπιση από ειδικό νευρολόγο. Το ποσοστό για τις ανοϊκές διαταραχές που βρέθηκαν στην περιοχή ανέρχεται στο 10% πράγμα που αναδεικνύει πόσο σημαντικό είναι οι πολίτες ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 60 ετών να προσέρχονται τακτικά (μία φορά το χρόνο ) για έλεγχο στο Κέντρο Υγείας, ακόμη και όταν αισθάνονται ότι δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα έντονα προβλήματα με την μνήμη τους. Η έρευνα στην περιοχή θα συνεχιστεί και τα τελικά αποτελέσματά της θα ανακοινωθούν σε Ιατρικό Συνέδριο το επόμενο έτος.

Την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας η Ιατρός Καρρά Γεωργία. Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκαν ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης, η Αντιδήμαρχος Αγράφων κα Σουλιώτη Χρυσούλα, ο Αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Αθανασίου Γεώργιος, η Δημοτική Σύμβουλος κα Καραγιάννη Β., ο Πρόεδρος Τ.Κ Δυτ. Φραγκίστας κ. Γαλανός Χ. καθώς και τα μέλη του Συμβουλίου της Τ.Κ Δυτ. Φραγκίστας.