Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Στο μηδέν (0c) έπεσε το πρωί της Παρασκευής (25/10) η θερμοκρασία στην κοιλάδα του Καρπενησιώτη

gefira-megalou-xoriou1

Χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες σε πολλές ορεινές περιοχές της ελληνικής επικράτειας -και κυρίως σε τοποθεσίες με τη μορφή κοιλάδας. Την Πέμπτη (24/10) σημειώθηκαν οι πρώτες αρνητικές θερμοκρασίες (σε Βωβούσα Ιωαννίνων και Μαυρολιθάρι Φωκίδας).

 Την Παρασκευή (25/10), στο «κάδρο» των χαμηλότερων θερμοκρασιών πανελλαδικά μπήκε και η κοιλάδα της Ποταμιάς (Καρπενησιώτη). Στις 07.38 το πρωί, ο μετεωρολογικός σταθμός που λειτουργεί σε υψόμετρο 700μ, έδειξε 0,3 βαθμούς Κελσίου, φλερτάροντας με την πρώτη αρνητική τιμή. Στην πόλη του Καρπενησίου, η ελάχιστη ήταν γύρω στους 10 βαθμούς.

Όπως έχουμε εξηγήσει, η απουσία νεφώσεων, σε συνδυασμό την άπνοια, έχουν ως αποτέλεσμα την έντονη ψύξη του εδάφους. Πρόκειται για τη «θερμοκρασιακή αναστροφή», φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασία του αέρα αυξάνεται τοπικά με το ύψος, αντί να μειώνεται όπως κανονικά συμβαίνει. Και αυτό γιατί η αναστροφή λαμβάνει χώρα τη νύχτα όταν κρύος αέρας ρέει από τις πλαγιές προς τον πυθμένα της κοιλάδας λόγω βαρύτητας. Ο αέρας εκεί είναι ψυχρότερος από ό,τι υψηλότερα.