Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Δύο νέα είδη φιδιών έφερε στο φως ο Ευρυτάνας παλαιοντολόγος Δρ. Γιώργος Γεωργαλής - Τι δηλώνει στα Ευρυτανικά Νέα

Ρεπορτάζ - συνέντευξη από την έντυπη έκδοση

«Περιεργόφις μικρός (Periergophis micros)» και «Παραξενόφις σπάνιος (Paraxenophis spanios)»: αυτά είναι τα ονόματα που έδωσε ο παλαιοντολόγος Δρ. Γιώργος Γεωργαλής, από την Ευρυτανία, στα δύο (2) νέα είδη φιδιών που ταυτοποίησε μέσω της έρευνάς του σε απολιθώματα.georgalis-nea-fidia1

ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Ο Δρ. Γιώργος Γεωργαλής. ΔΕΞΙΑ: Απολιθώματα από τα νέα είδη "Περιεργόφις μικρός" (ΠΑΝΩ) και "Παραξενόφις σπάνιος" (ΚΑΤΩ)


Ο Δρ. Γιώργος Λ. Γεωργαλής (Πανεπιστήμιο του Τορίνο) δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες την επιστημονική του εργασία για το θέμα σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες από Πανεπιστήμια της Γερμανίας, Τσεχίας και Ελβετίας.

Η δημοσίευση πραγματοποιήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Palaeontologia Electronica» και είναι διαθέσιμη εδώ.

Τα απολιθώματα που μελέτησε είχαν βρεθεί στη θέση «Μαραμένα», λίγο έξω τις Σέρρες, τη δεκαετία του… ’80. Στην ίδια θέση βρέθηκαν πολλά άλλα είδη βατράχων, σαλαμανδρών, χελωνών, σαυρών και φιδιών. «Κατά τη Μεσσηνιακή Κρίση Αλατότητας ένα μεγάλο μέρος της Μεσογείου “στράγγιξε”, αποξηράθηκε, δημιουργώντας τύπους ερήμου και γι΄ αυτό εικάζουμε ότι ευνοήθηκε η μετανάστευση κάποιων ζώων από περιοχές της Ασίας ή της Αφρικής, στην Ευρώπη» αναφέρει ο Δρ. Γεωργαλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο καταγόμενος από την Ποταμιά Γρανίτσας επιστήμονας μίλησε στα «Ευρυτανικά Νέα» για τη σημασία των ανακαλύψεων του, το πως αυτές επετεύχθησαν και τους επόμενους στόχους του.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ε.Ν. Πρόσφατα έφτασες στην ταυτοποίηση δύο νέων ειδών φιδιών που δεν έχουν εντοπιστεί πουθενά στον κόσμο. Πώς έφθασες ως εδώ και τι σημαίνει για την επιστήμη αυτή η εξέλιξη;

Γ.Γ. Ακριβώς! Ο Περιεργόφις μικρός (Periergophis micros) και ο Παραξενόφις σπάνιος (Paraxenophis spanios) είναι δυο εντελώς νέα είδη φιδιών, ηλικίας 6 με 5,5 εκατομμυρίων χρόνων, και έχουν βρεθεί μόνο στη θέση «Μαραμένα», λίγο έξω από την πόλη των Σερρών. Όπως φαίνεται από τις επιστημονικές ονομασίες που επέλεξα να δώσω σε αυτά τα νέα είδη, η ανατομία τους ήταν πραγματικά «περίεργη». Πιο συγκεκριμένα, οι σπόνδυλοί τους είχαν κάποια χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο είδος φιδιού, είτε σημερινού είτε απολιθωμένου.

Ε.Ν. Τι άλλα ερπετά και αμφίβια ζούσαν μαζί με αυτά τα δυο νέα φίδια;

Γ.Γ.: Πέραν των δυο νέων ειδών φιδιών, στην ίδια θέση βρέθηκαν πολλά άλλα είδη βατράχων, σαλαμανδρών, χελωνών, σαυρών και φιδιών. Ανάμεσα τους, γιγάντιες σαλαμάνδρες, άποδες σαύρες, μεγαλόσωμες σαύρες Βαράνοι, κόμπρες και μεγάλες οχιές. Ο μεγάλος αυτός αριθμός αμφιβίων και ερπετών κατατάσσουν πλέον τη θέση «Μαραμένα» ως την πιο πλούσια ερπετοπανίδα της εποχής της σε όλη την Ευρώπη.

Ε.Ν. Τα απολιθώματα των ερπετών που μελέτησες έμεναν στο συρτάρι για δεκαετίες. Θεωρείς ότι υπάρχει και άλλο υλικό που μπορεί να κρύβει εκπλήξεις για την επιστημονική κοινότητα;

Γ.Γ.: Ναι, τα απολιθώματα αυτά είχαν όλα συλλεχθεί κατά τη δεκαετία του 1980 και δεν είχαν μελετηθεί μέχρι τώρα. Γεγονός που δεν είναι καθόλου σπάνιο για απολιθώματα ερπετών και αμφιβίων... Πολλές φορές, οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις περιμένουν σε ένα συρτάρι για αρκετές δεκαετίες...

Ε.Ν. Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου, σε τι θα εργαστείς το επόμενο διάστημα;

Γ.Γ.: Αυτή την περίοδο εργάζομαι στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο, όπου και μελετάω νέα απολιθωμένα ευρήματα ερπετών και αμφιβίων από το Μεσογειακό χώρο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.