Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Ο Άγιος Λεωνίδης «ταξιδεύει» στην Αθήνα. Τα νεότερα ευρήματα στο σημαντικότερο παλαιοχριστιανικό μνημείο της Ευρυτανίας

Εκδήλωση με θέμα «Ο Άγιος Λεωνίδης Κλαυσίου και τα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα», θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019, αρχικά στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ριζαρείου και εν συνεχεία στο Βυζαντινό Μουσείο.agios-leonidis-klausi1

Το κτήριο που προστατεύει τον ναό δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις και στη θέση του θα κατασκευαστεί ένα νέο, σύγχρονο κέλυφος (δείτε παρακάτω)

Θα γίνει από την Πανευρυτανική Ένωση, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Καρπενησίου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας & Ευρυτανίας και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους ν. Ευρυτανίας. Αρχικά, νωρίς το πρωί (7.30-10.30) θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καρπενησίου, στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου (Βασιλίσσης Σοφίας 24, Στάση Ευαγγελισμός).

Το β’ μέρος της εκδήλωσης θα φιλοξενηθεί στο Βυζαντινό Μουσείο (Βασιλίσσης Σοφίας 22, Στάση Ευαγγελισμός) και θα ξεκινήσει στις 11.30 με τους καθιερωμένους χαιρετισμούς (θα χαιρετίσει και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Μπακογιάννης), προτού στο βήμα ανέβουν οι κεντρικοί εισηγητές της εκδήλωσης.

Θα μιλήσουν οι κ.κ.: Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Αρχιτέκτονας-Μηχανικός, Δρ. Ε.Μ.Π.: «Στοιχεία για την αρχιτεκτονική της βασιλικής του Αγίου Λεωνίδη Κλαυσίου Ευρυτανίας», Αθανασία Τσόκα, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας: «Τα νεότερα δεδομένα της αρχαιολογικής έρευνας στην παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Λεωνίδη», και Μαρία Παναγιωτοπούλου-Μποτονάκη, Φιλόλογος, Διευθύντρια ΓΑ.Κ. ν. Ευρυτανίας: «Ψηφίδες από το βυζαντινό παρελθόν της Ευρυτανίας».

Θα γίνει επίσης επίδοση τιμητικής πλακέτας στον ερευνητή της τοπικής ιστορίας κ. Δημήτριο Φαλλή. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος κα Μαργαρίτα Πουρνάρα.

Εξάλλου, για τον Άγιο Λεωνίδη, το σημαντικότερο παλαιοχριστιανικό μνημείο της Ευρυτανίας, είχαν ασχοληθεί με δισέλιδο ρεπορτάζ τους τα Ευρυτανικά Νέα την περασμένη εβδομάδα (αρ. φύλλ. 881, 04-12-19).

Τα νεότερα στοιχεία

Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2019, για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, συνεχίστηκε η ανασκαφική διερεύνηση γύρω από την Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Λεωνίδη.

Η έρευνα, που έχει αναλάβει η Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, κα Αθανασία Τσόκα, επεκτάθηκε αυτή τη φορά ανατολικά του ναού, δίνοντας νέα στοιχεία στους αρχαιολόγους, που αποκάλυψαν πως στο σημείο υπήρχε ένα λίαν εκτεταμένο κτήριο που αναπτύσσεται βόρεια, νότια και ανατολικά. Χτίστηκε σε τρεις (ή και περισσότερες) οικοδομικές φάσεις, όμως προς το παρόν δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για τον ρόλο και τη λειτουργία που επιτελούσε. Σίγουρο θεωρείται πως είναι της ίδιας εποχής με τον Άγιο Λεωνίδη, καθώς, όπως σημειώνει η κα Τσόκα στα «Ευρυτανικά Νέα», κάτι τέτοιο μαρτυρούν τα σχετικά ευρύματα.agios-leonidis-klausi2

Τμήμα του εντυπωσιακού ψηφιφωτού του Αγίου Λεωνίδη. Αποτελείται από διακοσμητικά μοτίβα, φυτικά και γεωμετρικά, και παραστάσεις εμπνευσμένες από το ζωικό βασίλειο

Οι διερευνητικές ανασκαφές γίνονται στο πλαίσιο κατασκευής ενός μεγάλου έργου για την ανάδειξη του Αγίου Λεωνίδη, με κορωνίδα τη δημιουργία ενός κελύφους που θα προσφέρει στο χώρο την κατάλληλη σύγχρονη προστασία και ταυτόχρονα θα τον καταστήσει επισκέψιμο.

Το πέτρινο κτήριο θα αντικατασταθεί από ένα νέο, διαφανές και ανθεκτικό στέγαστρο, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Ανδρέα Λαμπρόπουλο. Θα καλύψει τον ναό και τμήμα του νεκροταφείου, ενώ θα καθαιρεθεί η τοιχοδομία και η στέγη. Ήδη, η κατασκευή έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).agios-leonidis-klausi3

Το νέο κέλυφος θα καλύψει τον ναό και τμήμα του νεκροταφείου, ενώ θα καθαιρεθεί η τοιχοδομία και η στέγη. Ήδη, η κατασκευή έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ

agios leonidis_afisa1agios leonidis_afisa2