Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Στο θρυλικό Κ2, το δυσκολότερο βουνό του κόσμου, θα επιχειρήσει να ανέβει ο Ευρυτάνας Φώτης Θεοχάρης (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

από την έντυπη έκδοση

Το πιο φιλόδοξο εγχείρημα στην ορειβατική του καριέρα θα επιχειρήσει ο Φώτης Θεοχάρης, αθλητής του ΕΟΣ Καρπενησίου, που συγκεντρώνει χρήματα για ανάβαση στο Κ2, το δυσκολότερο βουνό του κόσμου.theocharis-kaukasos22

Ο Φώτης Θεοχάρης, 28 ετών, με καταγωγή από τη Βίνιανη Ευρυτανίας, θα επιχειρήσει να γράψει (ξανά) το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ελληνικής ορειβασίας. Φιλοδοξεί να «κατακτήσει» το Κ2 των 8611 μέτρων, γνωστό ως «Αγριο Βουνό» και διακαής πόθος των υψηλού επιπέδου ορειβατών παγκοσμίως. Λιγότεροι από 500 άνθρωποι έχουν πατήσει στην κορυφή του· είναι, ίσως, η δυσκολότερη κορυφή των Ιμαλάιων άνω των 8.000μ, ενώ παραμένει «αδάμαστη» τον χειμώνα.

Τον Ιούνιο του 2020 ο Βινιανίτης ορειβάτης θα αναχωρήσει για το Πακιστάν, με στόχο το Κ2. Η συνολική διάρκεια της αποστολής θα είναι δύο μήνες. Αρχικά, στόχος είναι να γίνει εγκλιματισμός στο Broad Peak και μετά η ανάβαση στο θρυλικό Κ2. Ο Θεοχάρης θα έχει σχοινοσύντροφο από το Πακιστάν.Ο αθλητής του ΕΟΣ Καρπενησίου μίλησε στα Ευρυτανικά Νέα για το νέο -και μεγαλύτερο απ’ όλα τα προηγούμενα- ορειβατικό του εγχείρημα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ε.Ν. Εδώ και λίγο καιρό έχεις ξεκινήσει προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων ώστε να πραγματοποιήσεις αποστολή στο Κ2, το δεύτερο ψηλότερο (και δυσκολότερο) βουνό του κόσμου. Μίλησέ μας για το εγχείρημα, τι σε ώθησε να επιλέξεις τη συγκεκριμένη αποστολή και τα οικονομικά δεδομένα της προσπάθειας.

Φ.Θ. Μετά την ανάβαση στο όρος Καγκτσενγιούγκα (8586μ), το τρίτο ψηλότερο βουνό της γης και το δεύτερο δυσκολότερο, σειρά έχει στους στόχους μου το Κ2, το δεύτερο ψηλότερο και δυσκολότερο βουνό του κόσμου. Όταν ζωγράφιζα μικρός ένα βουνό έφτιαχνα ένα τρίγωνο. Αυτό το βουνό λοιπόν, το Κ2, αποτελεί το απόλυτο τρίγωνο. Μπορεί το Έβερεστ να είναι το ψηλότερο βουνό αλλά η απαράμιλλη ομορφιά του Κ2 με τράβηξε περισσότερο, ίσως για να κάνω την αντίστροφη ανάβαση των τριών κατά σειρά βουνών, από το τρίτο στο δεύτερο και από το δεύτερο στο πρώτο σε ύψος. Έχουν δημιουργηθεί πολλές ταινίες με θέμα το Κ2. Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν ήμουν παιδί που είχε προβάλει η τηλεόραση μία ταινία για το Κ2. Θυμάμαι έντονα που παρακολουθούσα την αγωνιώδη προσπάθεια των ορειβατών να ανέβουν στη κορυφή του βουνού, στα 8611μ, βιώνοντας κι εγώ νοερά μαζί τους την απόλυτη περιπέτεια.

Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος της αποστολής, αυτό είναι αρκετά κοστοβόρο και δεν είμαι σε θέση να το υποστηρίξω μόνο με τις δικιές μου οικονομικές δυνάμεις. Απευθύνομαι σε εταιρίες, καταστήματα ή και μεμονωμένα άτομα που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν και να με φέρουν πιο κοντά στον πηγαιμό προς το Πακιστάν. Η Ιθάκη μου αυτή τη φορά βρίσκεται στο Κ2 και στο Broad Peak. Παράλληλα, έχω δημιουργήσει ένα Crowdfunding για το σκοπό αυτό.theocharis K2_project

Ε.Ν. Πρώτος στόχος σου είναι το βουνό Κ3, για λόγους εγκλιματισμού. Ποια τα δεδομένα αυτού του εγχειρήματος;

Φ.Θ. Broad Peak στα 8051 μέτρα, ή αλλιώς Κ3. Πρόκειται για το 12ο ψηλότερο βουνό του κόσμου και βρίσκεται στα σύνορα Πακιστάν και Κίνας. Έχουν πραγματοποιηθεί τρείς ελληνικές αποστολές στο παρελθόν οι οποίες έφτασαν ως τα 8000μ περίπου, ενώ ουδείς στη κορυφή. Συγκεκριμένα, η πρώτη αποστολή πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 1997 και έφτασε στα 7000μ. Τον Ιούλιο του 1999 η ελληνική αποστολή ανέβηκε στα 7100μ. ενώ η πιο πρόσφατη προσπάθεια τον Ιούλιο του 2013 στα 8000 περίπου μέτρα. Για μένα αποτελεί μεγάλη πρόκληση να καταφέρω να φτάσω στην κορυφή πραγματοποιώντας ένα ακόμη όνειρό μου.

Ε.Ν. Τι είναι τελικά αυτό που σε «μαγνητίζει» για να ανέβεις στις κορυφές της γης, ποιες εσωτερικές επιθυμίες και φιλοδοξίες;

Φ.Θ. Αυτό που λένε ότι «τα βουνά σε καλούν» για μένα δεν ισχύει. Εμείς πηγαίνουμε στα βουνά για να δούμε από κοντά το μεγαλείο και την ομορφιά τους. Δεν πρέπει να πηγαίνουμε για τη φήμη αλλά για να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, για να νιώσουμε φόβο, να ταλαιπωρηθούμε, να σπρώξουμε τα όρια μας και να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας.

Η προσωπική μου επιθυμία μου είναι να καταφέρω να ανέβω σε όσα περισσότερα βουνά μπορώ και να δω πολλές «βουνίσιες» ανατολές ηλίου από κάθε γωνιά της γης. Φιλοδοξία μου είναι και θα είναι να είμαι ευτυχισμένος τις περισσότερες μέρες της ζωής μου χωρίς να επιθυμώ υλικά αγαθά και να προσπαθώ παράλληλα να βοηθώ συνανθρώπους μου με οποιοδήποτε τρόπο. Μιας και δεν τα παρατάω εύκολα, ελπίζω να τα καταφέρω. Για μένα, για την Ελλάδα, για τους Ευρυτάνες και τον τόπο μας.

-------------------------

Όποιος επιθυμεί να υποστηρίξει τον Φώτη Θεοχάρη να πραγματοποιήσει το όνειρό του να ανέβει στο Κ2 και το Broad Peak, μπορεί να το κάνει μέσα από τη σελίδα που δημιουργήθηκε για τον σκοπό  αυτό: https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/FotisTheocharis