Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Καρπενήσι: Πτώση τζίρου έως και -60% έφερε ο αντικαπνιστικός, λένε οι καταστηματάρχες (από την έντυπη)

από την έντυπη έκδοση

Μόνο αναίμακτη οικονομικά δεν είναι για τους καταστηματάρχες η πλήρης εφαρμογή απαγόρευσης του τσιγάρου σε κλειστούς χώρους. Στο Καρπενήσι οι επαγγελματίες κάνουν λόγο για σημαντικές ζημιές στα ταμεία τους. Στα μέσα Οκτωβρίου ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής ο αντικαπνιστικός νόμος, οι διατάξεις του οποίου, περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, τέθηκαν σε εφαρμογή από τις 18 Νοεμβρίου (μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ). Ένα μήνα αργότερα, τα πρώτα συμπεράσματα από την εφαρμογή των αντικαπνιστικών διατάξεων στο Καρπενήσι έχουν εξαχθεί.no-smoking-sign1

Μετρούν απώλειες

Για σημαντική πτώση του τζίρου στα καταστήματά τους, που φθάνει ακόμα και στο 60%, μιλούν ιδιοκτήτες καφετεριών στο κέντρο της πόλης, καθώς, όπως λένε, οι καπνιστές θαμώνες πλέον έχουν ελαττώσει (ή σταματήσει εντελώς) τις εμφανίσεις τους, αφού δεν μπορούν να καπνίσουν εντός των χώρων εστίασης. Η αλλαγή της συνήθειας αποδεικνύεται μάλλον δύσκολη υπόθεση γι’ αρκετούς.

Προς το παρόν, οι έλεγχοι των αρμόδιων για την εφαρμογή του νόμου αρχών, χαρακτηρίζονται διακριτικοί, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από σχετική καταγγελία επιβλήθηκε πρόστιμο σε επιχείρηση εστίασης της πόλης, όπου διαπιστώθηκε πως κατά παράβαση της νομοθεσίας επιτρέπονταν το κάπνισμα.

Ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό, λένε οι άνθρωποι της αγοράς, καθώς ο φόβος επιβολής των -τσουχτερών- προστίμων αποθαρρύνει (τουλάχιστον τους περισσότερους) από την… ανυπακοή. Η εικόνα ανθρώπων με ένα τσιγάρο ανά χείρας έξω από τα καφέ/μπαρ/εστιατόρια είναι πρωτόγνωρη για το Καρπενήσι, αποτελεί ωστόσο τη μοναδική επιλογή των καπνιστών που θέλουν να βγουν για μια βόλτα με την παρέα τους. Ακόμα και σε καφενεία που μέχρι πριν λίγο καιρό θύμιζαν… τεκέδες, πλέον η συμμόρφωση είναι ταχεία και εντυπωσιακή· «στοίχημα» είναι η διάρκεια στην εφαρμογή του νόμου.

Συζητώντας με πελάτες - καπνιστές, πολλοί αντιπροτείνουν τη δυνατότητα να έχει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης την επιλογή για το εάν θα επιτρέπει το κάπνισμα ή όχι. Βέβαια, υποστηρίζει (και μάλλον ορθά) ο αντίλογος, πως σε μια τέτοια περίπτωση, τα «άκαπνα» μαγαζιά θα ήταν είδος προς… εξαφάνιση και έτσι αντί να επιτευχθεί πρόοδος και εναρμόνιση με τα δεδομένα της υπόλοιπης Ευρώπης στο ζήτημα, θα είχαμε ένα εμφατικό πισωγύρισμα.

Πολλοί επιχειρηματίες χαρακτηρίζουν τον αντικαπνιστικό νόμο «χτύπημα» στον έτσι κι αλλιώς χαμηλό τζίρο τους και εκφράζουν φόβους πως για ορισμένα καταστήματα ίσως σημάνει και το οριστικό τέλος τους. Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη καταστήματος έως 100 τ.μ. ανέρχεται στα 500 ευρώ (2.000 ευρώ για χώρους άνω των 100 τ.μ.), ενώ 100 ευρώ θα πληρώνουν οι… απείθαρχοι καπνιστές.

Πάντως, οι επαγγελματίες δεν το… βάζουν κάτω και μάλιστα το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης αναμένεται να καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ, ζητώντας ειδικούς χώρους καπνιστών που θα είναι αποκομμένοι από τον κεντρικό χώρο της επιχείρησης εστίασης· επισημαίνουν δε τον «αποδεδειγμένο κίνδυνο να κλείσουν οι επιχειρήσεις» λόγω του αντικαπνιστικού νόμου.