Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022

ev media-logo

Λιγότεροι κατέθεσαν φέτος πινακίδες. Τι δείχνουν τα στοιχεία από την Εφορία Καρπενησίου (έντυπη)

από την έντυπη έκδοση

Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020, έληξε η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2020, καθώς και για την κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ.pinakides-eforia-arxeio

Τα στοιχεία από την Εφορία Καρπενησίου επιβεβαιώνουν την πτωτική πορεία που παρατηρήθηκε πανελλαδικά στον αριθμό των ιδιοκτητών ΙΧ που επέλεξαν να θέσουν σε ακινησία (προφανώς λόγω κόστους) τα οχήματά τους (αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες).

Περίπου 75 άνθρωποι πέρασαν την πόρτα του Τμήματος Αυτοκινήτων της Δ.Ο.Υ. Καρπενησίου προκειμένου να παραδώσουν πινακίδες κυκλοφορίας, όταν αντίστοιχα, πέρυσι, ο αριθμός είχε ανέλθει στους 100. Εάν δε, πάμε στο 2017, περισσότερα από... 350 (!) οχήματα είχαν τεθεί σε ακινησία.

Είναι δεδομένη η ανάσχεση του κύματος ακινητοποίησης οχημάτων που (πανελλαδικά) πήρε τεράστιες διαστάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Προκειμένου οι οδηγοί να αποφύγουν την πληρωμή των τελών, τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, τα τεκμήρια διαβίωσης, το κόστος συντήρησης των οχημάτων κ.ο.κ., επέλεγαν να… παρκάρουν στην Εφορία τα αυτοκίνητα ή τα δίτροχά τους.

Στην Ευρυτανία, η κατάθεση πινακίδων τα τελευταία χρόνια αφορά οχήματα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού (από 1400κ.ε και άνω).

Τα πρόστιμα

Πάντως, η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών ή μη πληρωμή τους συνεπάγεται πρόστιμο στο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα. Ειδικότερα, προβλέπεται: πρόστιμο ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ. και πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο.