Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Άρης Τασιός: "Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο με πολλές ευκαιρίες. Καιρός να το αντιληφθούμε" - Συνέντευξη του αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας

δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση

Στις εκλογές του 2019 έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό αντιπεριφερειάρχη σε όλη τη Στερεά Ελλάδα. Στην Ευρυτανία αύξησε σχεδόν κατά 100% την αποδοχή του στους Ευρυτάνες. Νεαρός, μόλις 43 ετών, πατέρας 3 παιδιών, με σπουδές στις Οικονομικές Επιστήμες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Surrey στην Αγγλία με ειδίκευση στο Τουριστικό Μάνατζμεντ, διδάκτωρ από το University of Salford με διδακτορική μελέτη στη δημόσια διοίκηση και ήδη με πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας στην τοπική αυτοδιοίκηση με συγκροτημένη σκέψη και στόχευση.

Ο Αριστείδης Τασιός, ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας αλλά και θεματικός αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μιλά στα Ευρυτανικά Νέα για τη χρονιά που πέρασε και το έργο που έγινε αλλά και τον προγραμματισμό δράσεων για την Ευρυτανία το 2020 με όραμα τη νέα δεκαετία που ξεκίνησε… σήμερα.tasios-synentefksi

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΡ. Nέα χρονιά, αλλά και μία νέα δεκαετία. Ένας συνοπτικός απολογισμός του έργου της Περιφέρειας μέχρι τώρα στο κλείσιμο της φετινής χρονιάς, πώς αυτό εξελίσσεται αλλά και ο προγραμματισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα για την επόμενη περίοδο, ποιος θα ήταν;

ΑΠ. Είμαστε μια νέα Περιφερειακή Αρχή με επικεφαλής τον Φάνη Σπανό η οποία στηρίζεται σε πολύ γερές βάσεις αφού έχουμε ήδη διανύσει μια αρκετά παραγωγική πενταετία με τον Κώστα Μπακογιάννη στο τιμόνι της Περιφέρειας, έχοντας επιδείξει ένα σημαντικό αυτοδιοίκητο έργο με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα για την Ευρυτανία. Με την ίδια λοιπόν όρεξη, με τον ίδιο ενθουσιασμό, με την ίδια τεχνογνωσία αλλά και με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία συνεχίζουμε. Χαρακτηριστικό δε αυτού είναι ότι σε μόλις 4 μήνες από τότε που ξεκίνησε η νέα θητεία ήδη έχουμε εντάξει 15,9 εκ ευρώ νέα έργα για την Ευρυτανία με σημαντικότερο ίσως την επένδυση που προγραμματίζουμε για την αναβάθμιση των υποδομών στην φοιτητικής μας εστίας προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ.

ΕΡ. Ένας απολογισμός του έργου ποιος θα ήταν;

ΑΠ. Στην 5ετία που πέρασε αλλά και στους πρώτους μήνες της νέας μας θητείας έχουμε συνολικά καταφέρει να εντάξουμε 267 νέα έργα και δράσεις ύψους 101 εκ. ευρώ, ενώ το σύνολο των έργων και δράσεων που υλοποιήσαμε και υλοποιούμε (277 στο σύνολο) ξεπερνά τα 129 εκ. ευρώ. Τα έργα αυτά αφορούν, έργα οδοποιίας (78,3 εκ. ευρώ), έργα που αφορούν τουριστικές υποδομές και την ανάδειξη των πολιτιστικών μας μνημείων (12 εκ. ευρώ), έργα που αφορούν τις αστικές υποδομές (8,6 εκ. ευρώ), έργα τα οποία αφορούν αθλητικές υποδομές και υποδομές στον τομέα της Παιδείας (8,3 εκ. ευρώ), έργα που αφορούν την πολιτική προστασία (12 εκ. ευρώ), έργα που αφορούν το περιβάλλον (2 εκ. ευρώ), έργα που αφορούν την αγροτική οικονομία (2,4 εκ. ευρώ), έργα που αφορούν την Δημόσια Διοίκηση (2,2 εκ. ευρώ), έργα που αφορούν τους τομείς υγείας και πρόνοιας (2,8 εκ. ευρώ), καθώς και δράσεις για την ωρίμανση έργων για την επόμενη περίοδο ύψους 556 χιλ. ευρώ.

Κάποια από τα έργα αυτά έχουν ήδη ολοκληρωθεί (49,1 εκ ευρώ), κάποια βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης (40 εκ ευρώ), κάποια σε διαδικασία υπογραφής σύμβασης με ανάδοχο (7,5 εκ ευρώ), και κάποια σε διαδικασία δημοπράτησης (33,3 εκ ευρώ). Αν δε σε αυτά προσθέσω και τα έργα ΕΣΠΑ που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια και υλοποιούν οι Δήμοι, τους οποίους πρέπει να ευχαριστήσω για την πολύ καλή συνεργασία, αλλά και την από κοινού υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων στο νομό τόσο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας όσο και από το ΕΣΠΑ, τότε το σύνολο του Τεχνικού Προγράμματος και των αναπτυξιακών δράσεων που υλοποιήθηκε και υλοποιείται στην Ευρυτανία ξεπερνά τα 137 εκ ευρώ.  Έχει γίνει λοιπόν και συνεχίζει να γίνεται πολύ δουλειά σε πολλά επίπεδα.

ΕΡ. Σημαντικός απολογισμός, πράγματι. Ποια έργα όμως, ξεχωρίζετε;

ΑΠ. Αν θα ήθελα να ξεχωρίσω κάποια από αυτά, θεωρώ πολύ σημαντικά τη βελτίωση του οδικού δικτύου που έχει γίνει στην Ποταμιά, το έργο για την προστασία Πρανών του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Καρπενήσι – Προυσός, την κατασκευή της νέας γέφυρας στη θέση “ΤΕΜΠΛΑ” (σε εξέλιξη), τη βελτίωση του οδικού δικτύου της Δυτικής Ευρυτανίας (σε εξέλιξη), τα μεγάλα έργα οδοποιίας σε Άγραφα, Δομνίστα και Ροσκά (σε εξέλιξη), αλλά και τα έργα συνδέσεων με τους όμορους Νομούς. Όσον αφορά στις αστικές υποδομές, το έργο αναπλάσεων στον Προφήτη Ηλία (σε διαδικασία υπογραφής σύμβασης), της οδικής σύνδεσης με το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, το έργο της βελτίωσης της εσωτερικής οδοποιίας Καρπενησίου (σε εξέλιξη) και φυσικά το έργο της αξιοποίησης του κτηρίου στο κέντρο της πόλης (σε διαδικασία υπογραφής σύμβασης).

Όσον αφορά τον τουρισμό και την αξιοποίηση των πολιτιστικών μας μνημείων, θα ξεχώριζα το έργο της αναβάθμισης του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου (σε εξέλιξη), το έργο της ανάδειξης της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Αγ. Λεωνίδη στο Κλαυσί (σε εξέλιξη), την κατασκευή του Κειμηλειαρχείο στον Φουρνά (σε εξέλιξη), την κατασκευή του Πνευματικού Κέντρου Γεωργίου Καφαντάρη στη Φραγκίστα (σε εξέλιξη), την αποπεράτωση των κελιών στην Ιερά Μονή Βράχας (σε διαδικασία υπογραφής σύμβασης), τη συντήρηση – αποκατάσταση του Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρα στη Φραγκίστα (σε εξέλιξη) και την ανάδειξη των μουσείων Κορυσχάδων και Βίνιανης μέσω της συνεργασίας που έχουμε με τη Βουλή και τους Δήμους (σε εξέλιξη και διαδικασία δημοπράτησης αντίστοιχα).

Όσον αφορά τα έργα για την ανάδειξη του φυσικού μας περιβάλλοντος και την επένδυση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, θα ξεχώριζα την ανάπλαση στην περιοχή του Φαραγγιού ΠΑΝΤΑΒΡΕΧΕΙ (σε διαδικασία δημοπράτησης), καθώς και τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της κατασκευής προβλητών στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών (σε διαδικασία δημοπράτησης). Όσον αφορά τη βελτίωση των αθλητικών μας εγκαταστάσεων, θα ξεχώριζα τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του αθλητικού κέντρου (σε διαδικασία δημοπράτησης), την αναβάθμιση των υποδομών του γηπέδου στη Φραγκίστα (σε διαδικασία δημοπράτησης) αλλά και τη βελτίωση των εγκαταστάσεων του Κλειστού Κολυμβητηρίου Καρπενησίου και των υπολοίπων αθλητικών εγκαταστάσεων του Κεντρικού Σταδίου (που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια και υλοποιούνται από τον Δήμο Καρπενησίου).

Όσον αφορά τη βελτίωση των υποδομών στον τομέα της παιδείας, θα ξεχώριζα τη βελτίωση των εγκαταστάσεων του 1ου Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Καρπενησίου (σε εξέλιξη), την κατασκευή του νέου κτηρίου στο χώρο του Β’ Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου (ένα κτήριο πραγματικό στολίδι για την πόλη μας που υλοποιήθηκε από τον Δήμο Καρπενησίου) αλλά και τη συντήρηση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Μαθητικής Εστίας Καρπενησίου (σε διαδικασία δημοπράτησης).

Όσον αφορά τα έργα πολιτισμού θα ξεχώριζα το έργο της δημιουργίας του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας του Δια-δραστικού μας μουσείου στο χώρο του παλιού Δασαρχείου, την δημιουργία του Κέντρου Σύγχρονης Δημοκρατικής Ιστορίας στα Βελωτά (σε εξέλιξη), καθώς και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Συνεδριακού Κέντρου Καρπενησίου (σε διαδικασία δημοπράτησης). Όσον αφορά την Αγροτική Οικονομία, θα ξεχώριζα τα έργα συντήρησης της αγροτικής οδοποιίας, το έργο που αφορά στην πιστοποίηση του τυριού «Τσαλαφούτι», καθώς και τις δράσεις για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας του Νομού. Όσον αφορά το τομέα του περιβάλλοντος, θα ξεχώριζα το έργο του Βιολογικού του Καρπενησίου (που υλοποιείται από το Δήμο Καρπενησίου και χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ), το έργο της συντήρησης και του καθαρισμού των υδατορεμμάτων, το έργο του εγκιβωτισμού του χειμάρρου «ΧΟΛΙΑΝΗ» στη Δυτική Φραγκίστα, τη βελτίωση των δικτύων ύδρευσης - αποχέτευσης στη Δ.Ε. Κτημενίων (σε διαδικασία δημοπράτησης) και την αντιπλημμυρική προστασία του Ασπροπύργου.

Όσον αφορά τον τομέα Υγείας και Πρόνοιας, θα ξεχώριζα τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και των υποδομών του Νοσοκομείου Καρπενησίου και την ενεργειακή του αναβάθμιση (σε διαδικασία δημοπράτησης), την αναβάθμιση του πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Γρανίτσας (σε διαδικασία δημοπράτησης), αλλά και την κατασκευή του κτηρίου για τη στέγαση του Κέντρου Διημέρευσης ΑΜΕΑ (σε διαδικασία δημοπράτησης). Τέλος, όσον αφορά τη Δημόσια Διοίκηση, θα ξεχώριζα την αγορά του ακινήτου για την κάλυψη των αναγκών της Π.Ε. Ευρυτανίας, το έργο της συντήρησης και του εκσυγχρονισμού του κτηριακού συγκροτήματος ΟΑΕΔ, αλλά και το έργο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης του στόλου των οχημάτων και της εγκατάστασης των ασύρματων επικοινωνιών που έχουν αναβαθμίσει τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

Σημαντικές επίσης, θεωρώ και τις μελέτες τις οποίες εκτελούμε και που θα μας βοηθήσουν να ωριμάσουμε έργα για την επόμενη περίοδο, όπως είναι η κατασκευή του Τελεφερίκ και η σύνδεση του Καρπενησίου με το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, η μελέτη για την κατασκευή της εσωποτάμιας υδατοδεξαμενής πλησίον του Καρπενησίου, η κατασκευή της νέας γέφυρας στη θέση Μέγδοβα, η δημιουργία του πάρκου εναλλακτικού τουρισμού στο Παρκιό (του οποίου η μελέτη έχει ολοκληρωθεί), και η  κατασκευή του κλειστού Γυμναστηρίου στο Ραπτόπουλο. Επίσης, σημαντικό έργο το οποίο θα δώσει λύσεις στους επιβαρυμένους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών της Ευρυτανίας αποτελεί η εγκατάσταση του φυσικού αερίου το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται μέσα στο 2020.tasios-aris-2019

ΕΡ. Παρά το έργο και την προσπάθεια που γίνεται όμως, διαπιστώνουμε ότι ο νομός βρίσκεται σε ύφεση, ο πληθυσμός μειώνεται, γηράσκει και η ανεργία μαστίζει κυρίως τη νέα γενιά. Ποιο είναι λοιπόν το πλάνο για την επόμενη περίοδο και πως θα μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση;

ΑΠ. Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα της κρίσης, της ύφεσης και της ανεργίας που βιώσαμε όλοι μας την δεκαετία που πέρασε, η Ευρυτανία δεν αποτέλεσε εξαίρεση, ειδικά που ως ορεινή περιοχή έχουμε και επιπλέον δυσκολίες. Αυτή όμως, η διαπίστωση δεν πρέπει να μας πτοεί αλλά πρέπει να μας οδηγεί στη νέα περίοδο που ανατέλλει για την χώρα μας, σε συγκεκριμένα σχέδια και δράσεις, τα οποία άρουν την απομόνωση της περιοχής μας και επανατοποθετούν την Ευρυτανία στον οικονομικό χάρτη της χώρας, δημιουργώντας βιώσιμες θέσεις εργασίας. Η επόμενη λοιπόν περίοδος, με ορίζοντα δεκαετίας, που έχει ήδη ξεκινήσει (με την πολιτική σταθερότητα που πλέον έχει επιτευχθεί, αλλά και τη σταδιακή έξοδο από την κρίση), βρίσκει την Ευρυτανία, πληγωμένη μεν - δυνατή δε, με γερές βάσεις και τεχνογνωσία, ισότιμο μέλος μιας δυναμικής Περιφέρειας που είναι πρωτοπόρα στις εξελίξεις και διεκδικεί το μερίδιο στην ανάπτυξη που της αναλογεί. Το πλάνο λοιπόν, για την επόμενη περίοδο είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε στα δυνατά χαρτιά της Ευρυτανίας που θα κάνουν την διαφορά αλλά και σε κάποια ακόμη σημαντικότερα που θα αλλάξουν την μοίρα της περιοχής μας. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος:

Κατ’ αρχήν, νούμερο ένα θέμα είναι ο δρόμος Λαμία-Καρπενήσι: η επιλογή αναδόχου για τη μελέτη βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, θα χρηματοδοτηθεί, όπως άλλωστε έχει ήδη εξαγγελθεί. Υψηλά στην ατζέντα υπάρχει και η περαιτέρω αναβάθμιση και αξιοποίηση του τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου που ανήκει πλέον στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Θα πρέπει λοιπόν, ως Περιφέρεια να αναβαθμίσουμε τις υποδομές του (το έργο για την φοιτητική εστία έχει ήδη χρηματοδοτηθεί), ώστε να είναι ένα δυνατό ίδρυμα την επόμενη μέρα, αλλά και σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο να διεκδικήσουμε και άλλα γνωστικά αντικείμενα.

Υψηλά επίσης στην ατζέντα μας, βρίσκεται η αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου αλλά και οι επενδύσεις στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προανέφερα, η βελτίωση των εγκαταστάσεων του αθλητικού μας κέντρου και η περαιτέρω αναβάθμιση και αξιοποίηση των αθλητικών μας υποδομών, ώστε το Καρπενήσι να καθιερωθεί ως ένας αθλητικός – τουριστικός προορισμός, τόσο για την προετοιμασία αθλητών όσο και για τη φιλοξενία μεγάλων αθλητικών γεγονότων, η αξιοποίηση των δασικών μας προϊόντων και οι επενδύσεις στη βιομάζα, η ενίσχυση των επενδύσεων στη βιοτεχνική παραγωγή και στην τυποποίηση των αγροτικών μας προϊόντων, η βελτίωση των συνθηκών της αγροτικής μας οικονομίας αλλά και η πιστοποίηση των αγροτικών μας προϊόντων, τα οποία έχουνε την ποιότητα να σταθούν επάξια στο ράφι του καταναλωτή, αλλά και η συνέχιση των επενδύσεων στις αστικές μας υποδομές και στα οδικά μας δίκτυα, στην παιδεία, στην υγεία και στην πρόνοια ώστε να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε έναν αυθεντικό τόπο ζωής, ο οποίος θα έχει βιώσιμες θέσεις εργασίας.

 

ΕΡ. Σημαντικό, βέβαια, κεφάλαιο για την επόμενη μέρα αποτελεί η αναβάθμιση των υπηρεσιών στον τομέα της υγείας τόσο όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό όσο και τις υποδομές.

ΑΠ. Ξέρετε, στο κομμάτι αυτό αν και είναι κυρίως αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας και των Υπηρεσιών του, ως Περιφέρεια έχουμε αναλάβει και συνεχίζουμε να αναλαμβάνουμε σημαντικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, επενδύοντας πάνω από 2,8 εκ. ευρώ  για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας του Νομού τόσο σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Καταρχήν, έχουμε ήδη ολοκληρώσει το έργο της βελτίωσης των εγκαταστάσεων και των υποδομών του Νοσοκομείου Καρπενησίου, προϋπολογισμού 550.000,00 ευρώ, ενώ, έχουμε πρόσφατα εντάξει στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας στοχευμένες επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και εφαρμογών Α.Π.Ε., προϋπολογισμού 1,13 εκ ευρώ.

Επιπλέον, έχουμε προβεί και σε χρηματοδότηση πάλι μέσω ΕΣΠΑ με στοχευμένες προμήθειες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τις ανάγκες του Νοσοκομείου, προϋπολογισμού 250.000,00 ευρώ. Επίσης, έχουμε προγραμματίσει ένα έργο προϋπολογισμού 340.000,00 ευρώ για την αναβάθμιση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Γρανίτσας, για το οποίο βρισκόμαστε σε διαδικασία υπογραφής Προγραμματικής Σύμβασης με την 5η ΥΠΕ, έργο το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί και να κατασκευαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και ένα έργο προϋπολογισμού 350.000,00 ευρώ για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων του Κέντρου Υγείας στη Φραγκίστα. Σημαντική όμως πρωτοβουλία της Περιφέρειας, η οποία είχε ξεκινήσει από τον Μπακογιάννη και έχει σημαντικά ενισχυθεί, είναι η παροχή κινήτρων σε αγροτικούς και επικουρικούς ιατρούς για να υπηρετούν στην περιοχή μας.

Για το 2020 έχουμε ήδη δεσμεύσει επιπλέον προϋπολογισμό 100.000,00 ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας δαπάνη και για 11 θέσεις επικουρικών ιατρών, ενώ συνολικά με το ποσό των 175.000,00 ευρώ καταφέρνουμε και επιδοτούμε 13 θέσεις αγροτικών ιατρών σε όλο το Νομό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε και την από διετίας συνεργασία μας με την Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με την βοήθεια του οποίου έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας του Νομού μας, μέρος του οποίου ήδη εφαρμόζουμε, και το οποίο ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει πρότυπο και για άλλες ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

ΕΡ. Φέτος τα Χριστούγεννα αν και είχαμε αρκετούς επισκέπτες το Χιονοδρομικό Κέντρο δεν λειτούργησε λόγω έλλειψης χιονιού. Πείτε μας λίγες λεπτομέρειες για το έργο της τεχνητής χιόνωσης που μας είχατε αναφέρει και στο παρελθόν. Πότε αναμένεται να υλοποιηθεί;

 

ΑΠ. Όπως είχαμε την ευκαιρία να ξαναπαρουσιάσουμε, μια από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές δράσεις που υλοποιούμε σαν Περιφέρεια είναι το ολοκληρωμένο επενδυτικό πρόγραμμα που πραγματοποιούμε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου το οποίο αποτελείται από τρία έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,35 εκ ευρώ. Το πρώτο έργο αφορά τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αναβατήρων του ΧΚΚ, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκ ευρώ και έχει ήδη ολοκληρωθεί. Το δεύτερο είναι προϋπολογισμού 2,75 εκ ευρώ, και αφορά την ανακατασκευή του Σαλέ, την ανακατασκευή του μπαρ στις πίστες, εργασίες στον περιβάλλον χώρο του κέντρου και στις πίστες. Το έργο αυτό βρίσκεται στη διαδικασία υπογραφής της σχετικής σύμβασης με ανάδοχο. Και το τρίτο έργο αφορά την κατασκευή του συστήματος της τεχνητής χιόνωσης, είναι προϋπολογισμού 1,1 εκ, ευρώ και βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης της μελέτης του και χορήγησης των απαραίτητων αδειοδοτήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα τεχνητής χιόνωσης είναι σχεδιασμένο ώστε να έχει τη δυνατότητα να καλύψει με επαρκή ποσότητα χιονιού την πίστα του αναβατήρα Θησέα ακόμη και από μηδενικής βάσης φυσικού χιονιού. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί ώστε να παρακολουθεί  τις καιρικές συνθήκες και να ξεκινάει αυτόματα την παραγωγή χιονιού μόλις εντοπίσει κατάλληλη θερμοκρασία και υγρασία (οι ιδανικές συνθήκες είναι χαμηλή θερμοκρασία υπό του μηδενός και χαμηλή υγρασία). Το σύστημα θα αποτελείται από μια λιμνοδεξαμενή περίπου 9.000 κυβικών μέτρων η οποία θα τροφοδοτεί, μέσω υπογείου δικτύου σωληνώσεων υψηλής πίεσης, τις μονάδες παραγωγής χιονιού (τα λεγόμενα κανόνια), 5 τον αριθμό, κατά μήκος της πίστας, ώστε να μπορούν να την καλύψουν με χιόνι σε διάστημα περίπου 70 ωρών. Το όλο σύστημα είναι σχεδιασμένο ώστε να έχει τη δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης και στις υπόλοιπες πίστες του χιονοδρομικού. Με την εγκατάσταση του συστήματος τεχνητής χιόνωσης θα  είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε σε περίπτωση έλλειψης χιονιού υποβοηθώντας έτσι όχι μόνο το Χιονοδρομικό Κέντρο αλλά κυρίως τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αφού οι επισκέπτες επιλέγουν προορισμούς οι οποίοι μπορούν να τους προσφέρουν με βεβαιότητα τη δυνατότητα χιονοδρομίας.

 

ΕΡ. Κύριε Αντιπεριφερειάρχη, ένα από έργα το οποίο έχει λάβει πολύ θετικές κριτικές και σχόλια είναι το Μουσείο στο παλαιό κτήριο του Δασαρχείου που έφτιαξε και λειτουργεί η Περιφέρεια. Πείτε μας λίγα λόγια για τον τρόπο που προτίθεστε να εξασφαλίσετε την λειτουργία του και τι σχεδιάζετε για την προώθηση του πολιτισμού, της ιστορίας και της παράδοσης της Ευρυτανίας.

ΑΠ. Χωρίς καμία δόση υπερβολής το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας (ΚΙΠΕ) το Δια- Δραστικό Μουσείο μας, που άνοιξε τις πύλες του στα τέλη Απριλίου μας κάνει όλους υπερήφανους και έχει λάβει θετικά σχόλια από πληθώρα επισκεπτών του. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μόλις 8 μήνες λειτουργίας έχει δεχτεί πάνω από 5000 επισκέπτες. Το ΚΙΠΕ έχει φτιαχτεί με σκοπό να αναδείξει και να προβάλει τον πολιτισμό και την ιστορία της Ευρυτανίας με σύγχρονο και πρωτότυπο τρόπο, καθώς και να προωθήσει την εκπαίδευση, την έρευνα και την επικοινωνία με την τοπική κοινωνία. O βασικός στόχος του ΚΙΠΕ είναι μέσα από τη συνοπτική διήγηση της ιστορίας της Ευρυτανίας να γνωρίσει την περιοχή στους κατοίκους της και τον επισκέπτη και να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω γνωριμία μέσα από το σύνολο της ιστορικής, πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής, περιβαλλοντικής και πολιτισμικής παράδοσης της περιοχής.1

Με τις εκδηλώσεις και τα θεματικά εργαστήρια που διοργανώνουμε (όπως για παράδειγμα: το «Museums Summer Camp 2019, Καλοκαιρινές Γιορτές Μουσείων», στο οποίο το ΚΙΠΕ ταξίδεψε σε 25 σταθμούς σε όλη την Ευρυτανία, σχεδίασε και υλοποίησε εργαστήρια σε 673 συμμετέχοντες εμπνευσμένα από την ιστορία της Ευρυτανίας, το «Museum Christmas Camp - Μουσειακές Χριστουγεννιάτικες Γιορτές 2019» το οποίο έδωσε έναν ιδιαίτερο εορταστικό τόνο στα φετινά Χριστούγεννα καθώς διοργάνωσε σειρά από δραστηριότητες συνδυάζοντας την ιστορία και την παράδοση με τη σύγχρονη εποχή, εξερευνώντας τα ήθη, τα έθιμα και τα παιχνίδια των Χριστουγέννων) έχουμε στόχο το Μουσείο να είναι μονίμως σε μία δια-δραστική επικοινωνία με την τοπική κοινωνία ώστε να είναι σημείο αναφοράς. Επιπλέον, με την περιοδική έκθεση έχουμε σκοπό μέσα στο 2020 να ταξιδέψουμε και εκτός Ευρυτανίας προβάλλοντας την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχή μας. Το ΚΙΠΕ είναι ένα ακόμη σημαντικό ατού για τον τουριστικό τομέα της περιοχή μας αλλά και για την εκπαιδευτική μας κοινότητα και περιμένω από όλους να αξιοποιήσουν τα μέγιστα των δυνατοτήτων του.

Όσο για την λειτουργία και την επίτευξη των στόχων του, έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι απαραίτητες πιστώσεις αλλά και η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί η οποία έχει εξασφαλίσει και την μέχρι στιγμής ποιοτική λειτουργία του.    

 

ΕΡ. Πείτε μας λίγα λόγια για την ετοιμότητα της Περιφέρειας ενόψει του χειμώνα, σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας.

ΑΠ. Στα θέματα Πολιτικής Προστασίας, συντήρησης και καθαρισμού του οδικού μας δικτύου έχουμε επενδύσει αρκετά, με συγκεκριμένα έργα και δράσεις. Καταρχήν αυξήσαμε το στόλο μας με περισσότερα οχήματα αλλά και επενδύσαμε στον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων. Επίσης εγκαταστήσαμε ασύρματες επικοινωνίες σε όλα τα οχήματα αλλά και σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης του στόλου μας. Έτσι, στην κυριολεξία διαθέτουμε ένα πλήρως λειτουργικό κέντρο επιχειρήσεων όταν καθίσταται ανάγκη. Όλες αυτές οι επενδύσεις πιάνουν τόπο και αποδίδουν τα μέγιστα όταν έχουμε έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Έτσι λοιπόν και αυτές τις ημέρες καταφέραμε παρά τον ολικό παγετό που επικρατούσε σε όλο το οδικό δίκτυο, με το σύνολο των οχημάτων και μηχανημάτων μας αλλά και με μισθωμένα μηχανήματα ιδιωτών να έχουμε τόσο το Εθνικό όσο και το επαρχιακό οδικό δίκτυο λειτουργικό. Αυτό βέβαια δεν σημάνει ότι δεν υπήρχαν οριακά κάποια προβλήματα και ότι όλα λύθηκαν ταυτόχρονα σε όλα τα μήκη και πλάτη του Νομού. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε θέση να ανταποκρινόμαστε και να  βελτιωνόμαστε.

 

ΕΡ. Κλείνοντας, ποιο θα ήταν το μήνυμα σας για την νέα χρονιά αλλά και για την νέα αυτοδιοικητική περίοδο η οποία έχει ήδη αρχίσει; 

ΑΠ. Με την έναρξη της νέας χρονιάς, μιας χρονιάς που προσδοκούμε όλοι ότι θα αφήσει πίσω της την περασμένη δεκαετία της κρίσης, μιας χρονιάς που θα γυρίσει οριστικά την πλάτη της στον λαϊκισμό, μπαίνουμε στο κατώφλι της νέας δεκαετίας. Στην ανατολή λοιπόν, της νέας αυτής δεκαετίας αλλά και της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου η Ευρυτανία δηλώνει δυναμικά παρούσα. Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο με πολλές ευκαιρίες. Καιρός να το αντιληφθούμε όλοι. Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά με προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευτυχία.