Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022

ev media-logo

Αγόρασαν πετρέλαιο μόνο για το… επίδομα. Υποτονική η κίνηση στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης στην Ευρυτανία

απόσπασμα από ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης

Με σκεπτικισμό και προβληματισμό αντιμετωπίζουν οι πρατηριούχοι του νομού Ευρυτανίας την πορεία των παραγγελιών πετρελαίου θέρμανσης κατά τον εφετινό χειμώνα 2019-2020. Οι καταναλωτές προμηθεύτηκαν τις τελευταίες εβδομάδες μονάχα τις ποσότητες που ήταν απαραίτητες ώστε να λάβουν το επίδομα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην «αγγίζει» τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, που για πολλά νοικοκυριά αποτελεί σχεδόν… πολυτέλεια.petrelaio-arxeio11

Μια μικρή βόλτα στην πόλη του Καρπενησίου, που κάθε βράδυ «πνίγεται» στην αιθαλομίχλη, αρκεί για να συμπεράνει κανείς πως ολοένα και περισσότερα σπίτια επιλέγουν, για λόγους οικονομίας, την καύση ξύλων (σε τζάκια/σόμπες/λέβητες κ.α.) αντί της χρήσης πετρελαίου θέρμανσης. Την εκτίμηση αυτή έρχονται να επιβεβαιώσουν οι πρατηριούχοι της πόλης.

Μόνο τον Δεκέμβριο

Η αγορά ήταν «παγωμένη» τον Οκτώβριο (η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε στις 15/10) και τον Νοέμβριο και αναθερμάνθηκε μόνο κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, επισημαίνει στα Ευρυτανικά Νέα ο κ. Κωνσταντίνος Νικόπουλος, ιδιοκτήτης πρατηρίου ΕΚΟ στο Καρπενήσι. «Αγόρασαν μόνο τις αναγκαίες για το επίδομα θέρμανσης ποσότητες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για τον λόγο αυτό και οι παραγγελίες του προηγούμενου διαστήματος δεν ήταν μεγάλες και κυμαίνονταν (κατά μέσο όρο) στα 450-600 λίτρα, ακριβώς δηλαδή όσο… χρειάζονταν για το επίδομα. Εάν κάποιος δικαιούνταν επίδομα 250 ευρώ, έπρεπε να προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης διπλάσιας αξίας, δηλαδή 500 ευρώ. Για την Ευρυτανία, που συγκαταλέγεται στην Α’ Γεωγραφική Ζώνη, το ποσό ενίσχυσης για τους δικαιούχους κυμαίνονταν από 250 έως 350 ευρώ.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Ευρυτανία «άνοιξε» στο 1,19 ευρώ/λίτρο και σήμερα (μέσα Ιανουαρίου ’20) διατίθεται στο 1,14 ευρώ/λίτρο κατά μέσο όρο. Ανασταλτικά στην αγορά πετρελαίου λειτουργεί και ο -κατά γενική ομολογία- ήπιος χειμώνας που βιώνει μέχρι στιγμής η Ευρυτανία.