Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ev media-logo

«Στο έλεος του Θεού οι πολίτες». Παράρτημα ΕΚΑΒ στα Άγραφα ζητάει ο δήμαρχος, Αλέξης Καρδαμπίκης - Επαφές στην Αθήνα

από την έντυπη έκδοση

Την ανάγκη σύστασης παραρτήματος του ΕΚΑΒ στον δήμο Αγράφων ζήτησε από τη διοίκηση του Κέντρου ο δήμαρχος Αγράφων, κ. Αλέξης Καρδαμπίκης.ekab-kardampikis1

Στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, κ. Νίκο Παπαευσταθίου, τού επεσήμανε τους μεγάλους χρόνους που απαιτούνται για τη μεταφορά ασθενών προς το Καρπενήσι, συνθήκη που θέτει σε καθημερινό κίνδυνο την υγεία κατοίκων και επισκεπτών των χωριών των Αγράφων, που, όπως χαρακτηριστικά είπε, έχουν αφεθεί «στο έλεος του Θεού».

Και πράγματι, όπως έχουν επισημάνει και μέσα από τα ρεπορτάζ τους τα Ευρυτανικά Νέα, σε περιστατικά όπου ακόμα και λίγα λεπτά μπορούν να αποβούν καθοριστικά για την υγεία ενός ασθενούς-τραυματία, η διακομιδή του στο Νοσοκομείο Καρπενησίου απαιτεί ώρες ολόκληρες, καθώς το ασθενοφόρο ξεκινά από την ευρυτανική πρωτεύουσα και πρέπει να διανύσει δεκάδες χιλιόμετρα, συχνά σε κακό οδικό δίκτυο και με άσχημες καιρικές συνθήκες.

Δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις

Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Αγράφων επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ως γνωστόν, η Δυτική Ευρυτανία στερείται παντελώς επείγουσας νοσοκομειακής φροντίδας. Η δυσβατότητα των δρόμων, οι μεγάλες αποστάσεις και οι διαχρονικές ελλείψεις ιατρών έχουν αφήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες των χωριών στο έλεος του Θεού».

«Ενδεικτικά», συνέχισε, απευθυνόμενος προς τον διοικητή του ΕΚΑΒ, «σας αναφέρουμε ότι για να διακομιστεί ένας ασθενής από τα Κέδρα Ευρυτανίας, στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, κάνει ακόμα και 5 ώρες. Δυόμιση ώρες να πάει το ασθενοφόρο από το Καρπενήσι και δυόμιση ώρες να γυρίσει. Δηλαδή μια ώρα περισσότερο από όσο κάνει Αθήνα - Θεσσαλονίκη».

«Δυστυχώς στον δήμο Αγράφων, τον γηραιότερο ηλικιακά δήμο, δεν υπάρχει καμία ασφάλεια, καθημερινά διακινδυνεύει η ζωή και η υγεία των πολιτών και σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και περιστάσεων που χρήζουν παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, το κράτος με τις υπάρχουσες υποδομές δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Οι καθυστερήσεις και η μεταφορά ασθενών με άλλα μέσα, εκτός του ΕΚΑΒ, είναι καθημερινό φαινόμενο», επεσήμανε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Επειδή, τόσο πρόσφατα, όσο και στο παρελθόν, οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις του ΕΚΑΒ, αναγνώριζαν το πρόβλημα και αναλάμβαναν δεσμεύσεις που δυστυχώς, ποτέ δεν τήρησαν, ζητάμε από εσάς να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να συσταθεί παράρτημα ΕΚΑΒ στον δήμο Αγράφων και να στελεχωθεί άμεσα με προσωπικό 24ωρης κάλυψης, όλο τον χρόνο, όλες τις μέρες. Ο δήμος Αγράφων είναι στη διάθεσή σας προκειμένου να συνεργαστούμε και να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση».

Ο κ. Παπαευσταθίου από τη μεριά του δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφθεί σύντομα τον δήμο Αγράφων, προκειμένου να λάβει ιδία γνώση της πραγματικότητας, ενώ στάθηκε στη συνεργασία με τον ΔΥΠΕάρχη κ. Σερέτη, τον Διευθυντή του Κ.Υ. Δυτικής Φραγκίστας κ. Παπανικολάου και τον Δήμο Αγράφων, ώστε να βελτιωθεί η σημερινή δυσμενής κατάσταση στον τομέα της Υγείας.