Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ev media-logo

Αλλάζει ριζικά το Μοναστήρι της Βράχας. Ποσό 300.000€ για την αποπεράτωση των κελιών των μοναχών (έντυπη)

απόσπασμα από ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης

Πολύ σημαντικό θεωρείται το έργο «Αποπεράτωση κελιών μοναχών Ι.Μ. Βράχας», προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά μνημεία της Ευρυτανίας, που πλέον περνά σε νέα εποχή.braxa-moni-tasios-spanos

Τη σύμβαση για την εκτέλεση των εργασιών του έργου «Αποπεράτωση κελιών μοναχών Ι.Μ. Βράχας», προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, υπέγραψε προ ολίγων ημερών ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός. Το έργο αφορά στην αποπεράτωση των κελιών των μοναχών στην Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο χωριό Βράχα, στη βορειοανατολική Ευρυτανία. Προβλέπει την εκτέλεση σειράς παρεμβάσεων, σύμφωνα με την εγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη του Υπουργείου Πολιτισμού και τη σχετική οικοδομική άδεια της Ναοδομίας.

Για τους Βραχηνούς, η κατασκευή των κελιών της Μονής αποτελεί όνειρο δεκαετιών και σχετικές πρωτοβουλίες είχαν αναληφθεί προ 15ετίας· τώρα, με το μεγάλο έργο της Περιφέρειας θα δοθεί νέα πνοή και προοπτική σε ένα από τα πιο σπουδαία θρησκευτικά μνημεία του τόπου μας (χαρακτηρίστηκε ως «διατηρητέο» ήδη από το 1956). Σήμερα, από τα κτίσματα της Μονής διατηρείται μόνο το καθολικό. Με απόφαση του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου, από το 2017 η Μονή μετατράπηκε σε γυναικεία και σε αυτή διακονούν σήμερα δύο μοναχές. braxa-moni1

Τι θα γίνει

Η μελέτη προβλέπει τις εξής εργασίες: Κατασκευή τοίχων αντιστήριξης από οπλισμένο σκυρόδεμα και την επένδυσή τους με λιθοδομές στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου, την εκτέλεση εργασιών τοιχοδομών και επιχρισμάτων, για την διαμόρφωση των προβλεπόμενων χώρων του υπογείου, την εκτέλεση εργασιών επενδύσεων δαπέδων στο ισόγειο και στο υπόγειο. Επίσης προβλέπεται η επίστρωση τμημάτων της αυλής με χοντρόπλακες.

Ακόμα, θα γίνει τοποθέτηση εσωτερικών ξύλινων θυρών και εντοιχισμένων ντουλαπών, καθώς και εξωτερικών θυρών-παραθύρων χωρικού τύπου, θερμομονωτικών, όπως και κατασκευή-τοποθέτηση θυρών πυρασφαλείας στο λεβητοστάσιο. Προβλέπονται, επίσης, εργασίες χρωματισμών των τοίχων και βερνικοχρωματισμών των ξύλινων επιφανειών και εργασίες κατασκευής περίφραξης του χώρου με συρματόπλεγμα, ενώ, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών ΑΜΕΑ, προβλέπεται η προμήθεια και πλήρης εγκατάσταση φορητής τουαλέτας (WC), στον αύλειο χώρο δυτικά του κτηρίου των κελιών, μέχρι την κατασκευή μόνιμης εγκατάστασης. Θα γίνουν, τέλος, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες και εργασίες εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Δήλωση Τασιού

Ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, κ. Άρης Τασιός, δήλωσε σχετικά:

«Με το έργο αυτό στοχεύουμε τόσο στην ανάδειξη όσο και στην αναβίωση της λειτουργίας της Ιεράς Μονής που με την βοήθεια της Ι.Μ Καρπενησίου έχει ήδη στελεχωθεί και αναμένεται και η περεταίρω ανάδειξη και αξιοποίησή της». «Πολλά συγχαρητήρια», πρόσθεσε, «αξίζουν σε όσους άοκνα εδώ και αρκετό καιρό συνεργάζονται με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου και ιδιαιτέρα στην κα Νάνσυ Ντζιώρα που ως εκπρόσωπος του Συλλόγου της Βράχας υποβοήθησε όλες τις διαδικασίες».