Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

ev media-logo

Καρπενήσι: Αψήφησαν τη βροχή και γιόρτασαν και φέτος την Τσικνοπέμπτη - Η εκδήλωση του δήμου (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Άστατος είναι σήμερα, ανήμερα Τσικνοπέμπτης (20/2), ο καιρός στο Καρπενήσι, αυτό, όμως, ουδόλως επηρέασε την τήρηση του πατροπαράδοτου εθίμου του "τσικνίσματος".1

Έτσι, από νωρίς το πρωί, ο Δήμος Καρπενησίου είχε στήσει σχάρες έμπροσθεν του κτηρίου ΚΑΠΗ, στο κέντρο της πόλης. Από τις 11.00πμ οι πρώτοι κρεατομεζέδες (σουβλάκια, λουκάνικα κ.α.) άρχισαν να βγαίνουν και να προσφέρονται στους πολίτες, συνοδεία κρασιού και παραδοσιακών ακουσμάτων.

Εκεί βρέθηκε ο δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, αντιδήμαρχοι, υπάλληλοι του δήμου, κάτοικοι και επισκέπτες. Στις αποκριάτικες εκδηλώσεις που ξεκινούν επίσημα από σήμερα, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος, σημειώνοντας πως το Καρπενήσι θα είναι και φέτος υψηλά στην προτίμηση των τουριστών.

Μυρωδιά από… «τσίκνα» αναδύονταν και από τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, όπου οι σύλλογοι διδασκόντων αλλά και γονέων ανέλαβαν το ψήσιμο και προσέφεραν φαγητό στα παιδιά, που είχαν στήσει τη δική τους αποκριάτικη γιορτή.

Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται και σε καταστήματα -από καφετέριες έως σούπερ μάρκετ- του Καρπενησίου, όπου διατίθενται δωρεάν εδέσματα. Και του χρόνου!

Το έθιμο

Η Τσικνοπέμπτη είναι η ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή»), κατά την οποία, σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα. Η προέλευση του εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

Επίσης η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα. Η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας.

2

2

Από την εκδήλωση του δήμου Καρπενησίου

4

Στο 4ο Δημοτικό Σχολείο

6

7

8

Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο