Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Καρπενήσι & κορονοϊός: Κλειστά μαγαζιά, καφέ ντελίβερι με μάσκα, κατεβασμένα ρολά σε φαρμακεία (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Μια πρωτόγνωρη συνθήκη βιώνουν τις τελευταίες ημέρες οι Έλληνες. Η διάδοση του επικίνδυνου κορονοϊού (190 κρούσματα και τρεις θάνατοι, πλέον) ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει νέα, πιο αυστηρά μέτρα προκειμένου να ανακόψει την πορεία εξάπλωσης της πανδημίας.7

Το απόγευμα της Παρασκευής (14/3) αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας, για 14 μέρες, σε καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης, με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away. Έκλεισαν, επίσης, κέντρα διασκέδασης, κινηματογράφοι, θέατρα, βιβλιοθήκες, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, εκπτωτικά χωριά, μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι, πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών, καζίνο, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ κ.α.

Παιδικές χαρές και γήπεδα

Θυμίζουμε ότι ανακοίνωση εξέδωσε, το απόγευμα της Παρασκευής (13/3), ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, με την οποία λαμβάνονται νέα επιπλέον μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού στον δήμο Καρπενησίου.

Μέχρι και τις 25 Μαρτίου θα είναι κλειστές όλες οι ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ και τα ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΠΑΡΚΑ καθώς και ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΠΑΡΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ και απαγορεύεται η χρήση τους.

- Οι ΧΩΡΟΙ ΑΘΛΗΣΗΣ (γήπεδα κ.λπ.) θα είναι πλέον κλειστοί για όλα τα τμήματα υποδομών όλων των αθλητικών σωματείων (έχουν ήδη ανασταλεί και τα αντίστοιχα πρωταθλήματα σχεδόν στο σύνολό τους), δηλαδή δεν θα λειτουργούν καθόλου.

- Τα ΜΟΥΣΕΙΑ του Δήμου θα είναι κλειστά για το κοινό.

«ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ», είναι η επιγραφή που διαβάζει κανείς στα γήπεδα, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τις παιδικές χαρές κ.α. του δήμου Καρπενησίου.6

Απαγόρευση εισόδου στο Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου

Καφέ στο πλαστικό

Στο Καρπενήσι, από το Σάββατο 14 Μαρτίου, λουκέτο (για τουλάχιστον δύο εβδομάδες) έβαλαν καφετέριες, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία κ.ο.κ. που δεν εκτελούν υπηρεσίες delivery και take-away  Στις καφετέριες που παραδίδουν καφέ κατ’ οίκον, τα τραπεζοκαθίσματα έχουν απομακρυνθεί, ενώ το υπαλληλικό προσωπικό λαμβάνει μέτρα πρόληψης.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Πανελλήνιο Σωματείο Εστιατορίων-Καφετεριών-Τουριστικών Επιχειρήσεων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, «όσες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν ΚΑΔ για delivery, μπορούν να κάνουν αναγγελία μέσω notifybusiness (notifybusiness.gov.gr) ή να επικοινωνήσουν με τον λογιστή τους».

Έτσι, είναι στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη εάν θα λειτουργήσει ως κατάστημα delivery & take-away ή αν θα παραμείνει κλειστό. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν καφέ που θα ξεκινήσουν, για πρώτη φορά, υπηρεσίες delivery.

Σε φαρμακεία και σούπερ μάρκετ

Προληπτικά μέτρα παίρνουν και τα φαρμακεία, όπου είδαμε ακόμα και κατεβασμένα ρολά και την παράδοση-πληρωμή των προϊόντων να γίνεται πίσω (ή… κάτω) από τα σίδερα. Εξάλλου, έκτακτα μέτρα εναντίον του κορονοϊού λαμβάνουν τα φαρμακεία όλης της χώρας: Μεταξύ άλλων, δεν θα μπαίνουν ταυτοχρόνως περισσότερα από δύο άτομα μέσα στα φαρμακεία, ενώ οι φαρμακοποιοί και οι υπάλληλοι του φαρμακείου οφείλουν να φορούν γάντια και μάσκα.88

Μέτρα πρόληψης και στα φαρμακεία της πόλης

Μέτρα πρόληψης θεσπίζονται και στα σούπερ μάρκετ του Καρπενησίου, όπου η κίνηση τα τελευταία 24ωρα είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Αντισηπτικά στις εισόδους/εξόδους των καταστημάτων, τζελ απολύμανσης και γάντια για το προσωπικό που εργάζεται, είναι ορισμένα εξ αυτών.

Στα σούπερ μάρκετ της ευρυτανικής πρωτεύουσας, παρατηρούνται, το τελευταίο διάστημα, ελλείψεις σε τζελ αντισηπτικά, οινόπνευμα (ή λοσιόν), υγρά μαντηλάκια απολύμανσης. Παρατηρείται δε το φαινόμενο, καταναλωτές να ψωνίζουν μαζικά τα εναπομείναντα είδη, προκαλώντας ταχεία έλλειψη διαθεσιμότητας· ας επικρατήσει η σύνεση, η υπευθυνότητα και η κοινωνική ευαισθησία.89

Πολύ γρήγορα τελειώνουν από τα σούπερ μάρκετ τα προϊόντα ατομικής καθαριότητας/απολύμανσης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

4

Πάρκο Αποδήμων Ευρυτάνων

5

Παιδική Χαρά στη θέση Νεράιδα

6

Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου

8

9

10

12

13

14

15

16

Καφετέριες της πόλης

17

Λιγοστή η κίνηση στην αγορά του Καρπενησίου